Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slota: Vymeniť Ľudovíta Štúra za Máriu Teréziu je choré

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Snaha Bratislavského okrášľovacieho spolku (BOS) dosiahnuť presunutie súsošia Štúrovci z bratislavského námestia Ľudovíta Štúra a jeho nahradenie replikou sochy Márie Terézie z konca 19. storočia je podľa predsedu SNS Jána Slotu "chorá".

"Som šokovaný, čo všetko dnes dokážu extrémistické sily navrhnúť. A že sa takými hlúposťami aj vôbec niekto vážne zaoberá. Dochádza u nás zrejme k oslabovaniu historickej pamäti a ohlupovaniu národa. Chcieť deložovať národovca Ludovíta Štúra symbolom maďarizácie Máriou Teréziou je choré," vyhlásil Slota.

Socha Márie Terézie bola v Bratislave na dnešnom námestí Ľudovíta Štúra postavená pri príležitosti tisíceho výročia príchodu Maďarov do Karpatskej kotliny v roku 1897 a už v roku 1921 ju pročeskoslovensky orientovaní bratislavčania rozbili.

Petíciu za umiestnenie repliky súsošia Márie Terézie na pôvodné miesto, ktorú inicioval Bratislavský okrášľovací spolok (BOS), podpísalo do 8. októbra viac ako 5000 ľudí. Naopak, proti sa vyslovil bratislavský primátor Milan Ftáčnik, podľa ktorého nie je vhodné kvôli vystaveniu tejto sochy odstraňovať z námestia aktuálne súsošie Štúrovci. Podobné stanovisko poskytol aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB).

SZPB v minulosti protestoval aj proti inštalovaniu sochy Jánosa Esterházyho v Košiciach, Slovenská národná strana však upozorňuje, že ďalší pomník tohto kontroverzného politika odhalili v Dunajskej Strede.

"Ide už o druhú sochu tomuto vojnovému zločincovi na území Slovenska – je to škandalózny jav, no neprekvapuje nás, že dosluhujúca vláda s takýmito aktivitami niekoľkých extrémistov ticho súhlasí," vyhlásil prvý podpredseda SNS Andrej Danko. "V súvislosti s pamätníkmi Esterházymu vyzývam samosprávy a kompetentných, aby sa zaoberali riešením tejto anomálie, ak nie sú zástancami stavania pamätníkov vojnovým zločincom na Slovensku," dodal Danko.

"V ostatných dňoch Slovensko navštívili z najvyšších predstaviteľov Maďarskej republiky prezident a minister zahraničných vecí. Tieto výlety maďarských politikov na územie Slovenska pôsobia, akoby si chodili pozerať a kontrolovať vlastné územie, o ktorého získaní dlhodobo snívajú. Verím, že Slovensko bude mať nasledujúcu vládu schopnú obhajovať naše národnoštátne záujmy a nebude kolaborovať s Maďarskom pri vytváraní ich kolónie na slovenskom území," uzavrel svoje stanovisko prvý podpredseda SNS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu