Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Divoká Obchodná ulica pod kontrolou? FOTO Pozrite sa, čo by malo pomôcť v boji s kriminalitou

Incidenty na Obchodnej ulici. Zobraziť galériu (7)
Incidenty na Obchodnej ulici. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Obchodná ulica v bratislavskom centre mala zlú povesť už dlhý čas. Po ďalších násilných útokoch, ktoré si vyžiadali zranených, však vedenie mesta plánuje rázny krok. Okrem hliadkujúcich policajtov by tu totiž mala "vyrásť" nová stanica mestskej polície.

Miesto, kde si kedysi ľudia vychutnávali kávičku, kde steny toaliet zdobia malé zrkadielka a zanedbaný interiér stále skrášľujú zmrzlinky, by sa mohlo čoskoro zmeniť. Nie na ďalší podnik, ale na stanicu mestskej polície. To však nie je jediná novinka, ktorú plánuje vedenie Bratislavy v spolupráci so zástupcami zákona. Komplexný súbor opatrení by mal zahŕňať okrem iného aj koordinovanú spoluprácu medzi prevádzkovateľmi podnikov, obyvateľmi, či terénnymi pracovníkmi. 

Reakcia verejnosti na ozbrojeného muža bola zarážajúca: Psychológ vyzdvihol dôležitú skutočnosť

Nová stanica aj tím špeciálnej zásahovej jednotky

Mesto už v marci predĺžilo prítomnosť policajných zložiek v centre počas piatkov a sobôt, najmä na spomínanej Obchodnej ulici a okolí či na Hurbanovom námestí. Na tlačovej konferencii však informovali aj o tom, že policajti tu budú na bezpečnosť dohliadať ešte dlhšie a pribudne k nim aj psovod. Zároveň by mala pribudnúť stanica mestskej polície.

Na tomto mieste by mala byť v budúcnosti stanica mestskej polície.
Zobraziť galériu (7)
Na tomto mieste by mala byť v budúcnosti stanica mestskej polície.  (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Našli sme vhodný priestor, ktorý vyhovuje požiadavkám novej vízie fungovania mestskej polície. Následne sme však potrebovali riešiť vrátenie tohto priestoru, keďže išlo o majetok mesta zverený bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Toto sa nám podarilo presadiť a mohli sme začať s prípravami priestoru pre potreby policajnej stanice," priblížili na stránke bratislava.sk. Momentálne sa na mieste začínajú búracie práce a rekonštrukcia. "Prechádzame administratívnymi procesmi schvaľovania na stavebnom úrade mestskej časti a Krajskom pamiatkovom úrade," informovalo o posune mesto. 

Takto by mohla v budúcnosti vyzerať nová stanica mestskej polície.
Zobraziť galériu (7)
Takto by mohla v budúcnosti vyzerať nová stanica mestskej polície.  (Zdroj: bratislava.sk)

Cieľom by malo byť to, aby bola polícia ešte viac otvorená ľuďom. Tí by tu mohli podávať podnety na rušenie verejného poriadku, sťažnosti a žiadosti o informácie. Ak by došlo k incidentu, aký sa udial minulý piatok, mohla by tu verejnosť nájsť útočisko. Novinkou by však malo byť aj pôsobenie tímu špeciálnej zásahovej jednotky. "Vytipovali sme kandidátov z radov mestských policajtov s najlepšími predpokladmi na pôsobenie v ohrozených lokalitách," píše sa v stanovisku mesta. V nasledujúcich týždňoch by mali prejsť špeciálnym výcvikom.

Na Obchodnej ulici bude
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Systém certifikácie podnikov

Medzi ďalšie opatrenia by malo patriť aj rozšírenie kamerového systému na Obchodnej ulici. Mesto si však sľubuje veľa najmä od opatrení s jednotlivými aktérmi života na tomto mieste. "Preto už niekoľko mesiacov komunikujeme s obyvateľmi aj prevádzkami. Mali sme individuálne stretnutia aj skupinové diskusie. O probléme na Obchodnej ulici sme sa rozprávali so všetkými dôležitými stranami – denné prevádzky, nočné prevádzky, policajný zbor, obyvatelia," priblížili. 

Divoká Obchodná ulica pod
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zmeny by teda mali pocítiť aj prevádzkari. "V najbližšom období predstavíme systém certifikácie podnikov, ktorý po vzore zo zahraničia bude motivovať prevádzky k tomu, aby k zdraviu a bezpečnosti svojich zákazníkov, ale aj ku kvalite života okolitých obyvateľov, pristupovali zodpovednejšie," hlása vedenie mesta s tým, že prvé prevádzky už prejavili záujem o školenie personálu a zavádzanie nových štandardov.

Zástupcovia mesta a polície okrem toho na stredajšej tlačovej konferencii informovali aj o spustení akcie Centrum, či o tom, že vo výbave štátnych policajtov by mali pribudnúť vysielačky so zabudovanou GPS lokalizáciou. Operačné stredisko by teda presne vedelo, kde sa muži zákona počas zásahu nachádzajú.

Problémom by však mohol byť počet samotných policajtov, ktorých je menej, než by bolo potrebné. Náčelník MsP Bratislava Marek Gajdoš sa však vyjadril, že plánované novinky v žiadnom prípade nebudú na úkor bežného výkonu služby. Či sa ich všetky podarí aj zrealizovať, ukážu najbližšie mesiace. O opatreniach, vďaka ktorým by neslávne známa ulica bola bezpečnejšia, sa totiž hovorilo už po incidente v máji 2018, po ktorom vyhasol život 36-ročného Filipínca Henryho Acordu.

Chcete vidieť viac? V galérii nájdete vizualizácie novej stanice mestskej polície na Obchodnej ulici a nazriete aj na miesto, ktoré by malo prejsť rekonštrukciou.

Galéria: Vizualizácia novej stanice mestskej polície na Obchodnej ulici a miesto, kde by mala vyrásť

Viac o téme: VizualizáciaMestská políciaStanicaObchodná ulica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu