Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Násilné incidenty v centre Bratislavy prekročili hranice: Mesto a polícia predstavili opatrenia

Streľba na Obchodnej ulici v Bratislave.
Streľba na Obchodnej ulici v Bratislave. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Útok na 36-ročného Filipínca Henryho, ktorý mal tragický koniec, muž s nožom v ruke, ktorý ohrozoval okolie za bieleho dňa či víkendové potýčky, pod ktoré sa podpisuje alkohol. Obchodná ulica v Bratislave je dlhodobo neslávne známa tým, že na nej vládne zlá bezpečnostná situácia. Podľa vedenia mesta však už násilné útoky v centre prekročili únosný rámec a vyžadujú si okamžité riešenia. Aké?

Na tlačovej konferencii, ktorá sa koná v priestoroch budúcej stanice mestskej polície priamo na Obchodnej ulici, sa k pripravovaným opatreniam mesta, štátnej a mestskej polície vyjadrujú primátor Bratislavy Matúš Vallo, riaditeľ KR PZ Bratislava Adrian Pavlík, splnomocnenkyňa primátora pre bezpečnosť a drogovú politiku Iveta Chovancová a náčelník MsP Bratislava Marek Gajdoš.

Reakcia verejnosti na ozbrojeného muža bola zarážajúca: Psychológ vyzdvihol dôležitú skutočnosť

ONLINE 

09:52 - ONLINE je na konci. Ďakujeme, že ste tlačovú konferenciu sledovali s nami. 

09:48 - Personálna situácia v rámci Krajského riaditeľstva PZ je zlá, povedal Pavlík. 

09:47 - "Počet ľudí je problém, ale v žiadnom prípade nepôjdeme na úkor bežného výkonu služby," vyjadril sa Gajdoš s tým, že od tohto piatku pribudne na Obchodnej ulici medzi hliadkujúcimi policajtmi aj psovod.

09:45 - Problém vyzbrojenia policajtov je podľa Pavlíka zložitejší. Útoky môžu byť totiž rôzne, napríklad od útočníka s nožom až po útok autom, kde policajt potrebuje zbraň a paralyzér by nepostačoval.

09:43 - Momentálne na základe platnej legislatívy nie je možné pre mestskú políciu používať kamery, dodal Gajdoš.

09:40 - "Uvítal by som možnosť použitia donucovacieho prostriedku, akým je paralyzér," povedal Gajdoš.

09:36 - Pavlík sa s príslušníkmi polície, ktorí zasahovali v piatok na Obchodnej ulici, stretol asi 15 minút po incidente. K tomu, či postupovali správne, sa priamo nevyjadril.

09:34 - Počas piatkového incidentu podľa Gajdoša hliadky mestskej polície robili to, čo mali. Nevedel spresniť, kde sa nachádzali.

09:33 - Náčelník MsP Bratislava Marek Gajdoš uviedol, že nedostatkom pri výkone služby je podľa neho nedostatok systematického vzdelávania.

09:30 - Všetci policajti by mali mať v budúcnosti vysielačky so zabudovaným GPS. Operačné stredisko by teda presne vedelo, kde sa policajti počas zásahu nachádzajú.

09:27 - S prihliadnutím na udalosti posledných dní predstavil Pavlík policajnú akciu "CENTRUM". 

09:25 - Výkon služby polície sa v letných mesiacoch upravuje, keďže v uliciach je viac ľudí. 

09:23 - Riaditeľ KR PZ Bratislava Adrian Pavlík priblížil, že polícia dokumentovala od januára po súčasnosť okolo 25 prípadov na Obchodnej ulici a v jej okolí. Predtým, v období od júla do konca roka, ich bolo 140.

09:20 - "O Obchodnej vieme, vieme o tomto probléme a vieme o ňom roky," povedal Vallo s tým, že aktuálna situácia vedenie mesta prinútila, aby opatrenia, na ktorých pracujú od začiatku roka, predstavili už skôr.

09:17 - Pripravované opatrenia sa budú týkať aj podnikov na Obchodnej ulici. Niektoré prevádzky prejavili podľa Valla záujem o školenia zamestnancov.

09:16 - Zvýšiť by sa mal aj počet kamier, ktoré monitorujú problémové oblasti.

09:15 - Mestskí policajti by mali v najbližších mesiacoch prejsť špeciálnym výcvikom, vyjadril sa primátor.

09:14 - "Poloha tohto pracoviska umožňuje rýchly a operatívny zásah," uviedol Vallo.

09:11 - Do konca júla by podľa Valla chceli otvoriť stanicu mestskej polície na Obchodnej ulici. Momentálne v budove vykonávajú rekonštrukčné práce.

09:10 - Primátor Matúš Vallo sa vyjadril, že chce, aby sa obyvatelia Bratislavy cítili vo svojom meste bezpečne. Preto vedenie mesta neberie situáciu na ľahkú váhu.

Šesť výstrelov na frekventovanej ulici

Otázku bezpečnostnej situácie znova otvoril piatkový incident, ktorý si vyžiadal aj zranenie nezúčastnenej osoby, len 15-ročného dievčaťa. Zranenie utrpelo počas policajnej streľby na muža, ktorý okolie ohrozoval nožom. Incident začal pri budove ministerstva financií a skončil práve na Obchodnej ulici, ktorá sa v piatok popoludní hemžila ľuďmi. Viac sa dočítate TU

Útočník zranil policajta tesne pred streľbou na Obchodnej ulici v Bratislave

Hovorca mesta Bratislava Peter Bubla po udalosti reagoval, že "posledné násilné útoky v centre Bratislavy prekročili únosný rámec a vyžadujú si okamžité riešenia pre zlepšenie bezpečnostnej situácie v meste na viacerých úrovniach." Vyjadril sa, že Obchodná ulica je dlhodobý problém, na ktorého zlepšení mesto a mestská polícia pracujú niekoľko mesiacov. Do riešenia situácie mali zapojiť aj prevádzkarov podnikov v spomínanej lokalite či obyvateľov okolia.

Viac o téme: IncidentVýzbrojPolícia Obchodná ulicaFinančná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu