Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia vzdeláva školákov: Radí, ako sa nezamotať do sociálnych sietí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Polícia vzdeláva počas tohto týždňa školákov o možných rizikách internetu a sociálnych sietí. Jej preventisti navštívia viaceré základné školy po celom Slovensku. Akciu zorganizovala pri príležitosti dnešného Dňa bezpečnejšieho internetu.

Súčasné generácie si život bez internetu už ani nevedia predstaviť, odôvodnil aktivitu hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Školáci nachádzajú v on-line priestore vzdelanie aj zábavu. „Nie každá informácia má však na dieťa priaznivý vplyv,“ vysvetlil. Internetové stránky môžu obsahovať aj vulgarizmy alebo informácie podnecujúce k trestnej činnosti, nenávisti či extrémizmu, všíma si polícia. Sociálne siete dávajú priestor na nadväzovanie nových kontaktov, no anonymita užívateľov internetu má aj temnú stránku, upozorňuje.

Slivka objasnil, že v praxi sa stretávajú so zneužívaním internetu na páchanie rôznej trestnej činnosti. Obeťami sa neraz stávajú aj deti. „Tak, ako ich rodičia učia bezpečne prechádzať cez cestu, je dnes potrebné, aby ich naučili aj bezpečné používanie internetu,“ apeluje na rodičov. Polícia v tejto súvislosti ponúkla niekoľko základných bezpečnostných pravidiel pre používanie internetu. Radí nikdy neposkytovať osobné údaje, ktoré by mohli byť zneužité. Výhodouinternetu je, že netreba vždy uviesť meno a priezvisko a je možné používať rôzne prezývky, vysvetlil Slivka.  

Polícia taktiež radí zvážiť, kedy je vhodné zverejniť na internete fotografiu. Upozorňuje, že môže byť zneužitá. Vystríha pred posielaním fotiek intímneho charakteru, hoci aj v plavkách pri bazéne. „Takéto fotografie môžu byť zneužité napríklad na detskú pornografiu alebo vydieranie,“ objasnil Slivka. Polícia radí, aby školáci siahali pri prezentovaní seba po ilustračných fotografiách, takzvaných avataroch. Ďalším odporúčaním je neposkytovať informácie o súkromí. Aj tie môžu byť rôznym spôsobom zneužité. Vlamačov môže zaujímať vybavenie bytu, informácie o tom, kedy nie je nikto doma. Polícia preto radí nezverejňovať napríklad počas dovolenky statusy na sociálnych sieťach o našej nepríjemnosti.

Bezpečným nemusí byť ani osobné stretnutie s neznámou osobou z internetu. Osoba, ktorá sa chce s nami priateliť, môže mať nekalé úmysly. Preto je podľa polície dôležité, aby rodič poznal nielen kamarátov svojho dieťaťa zo školy, krúžku alebo ihriska, ale rovnako aj na internete. „O nadviazaní internetového kontaktu a úmysle osobného stretnutia je potrebné sa s dieťaťom vždy rozprávať a rozhodne o ňom vždy vopred vedieť, mať informácie o osobe, mieste a čase stretnutia a poznať ďalšie okolnosti,“ objasnil Michal Slivka. Doplnil, že je vhodné, aby dieťa rodiča o stretnutí internetového priateľa informovalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu