Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bratislavský Istropolis chcú zbúrať: VIDEO Český raper vyzýva Slovákov... Zachráňte ho!

Český raper Vladimir 518 vyzýva Slovákov k zachráneniu Istropolisu. Zobraziť galériu (6)
Český raper Vladimir 518 vyzýva Slovákov k zachráneniu Istropolisu. (Zdroj: TASR/Instagram)

BRATISLAVA - Nové byty, kancelárske priestory, hotel, no najmä nová multifunkčná kultúrno-spoločenská hala s kapacitou 3000 miest. Toto je vízia developera, ktorý plánuje zbúrať starú budovu Istropolisu. Odborná, ale aj široká verejnosť sa však búri. A teraz sa k nim pridal aj známy český raper Vladimír Brož (42) známy ako Vladimir 518 - vyzýva Slovákov, aby Dom odborov zachránili!

Developer, ktorý v lokalite Trnavského mýta postavil aj známe obchodné centrum a zmodernizoval podchod, minulý rok odprezentoval svoj zámer, čo urobí s druhou stranou križovatky. A zachovanie starej budovy Istropolisu doň nespadá. Práve naopak - plánuje vybudovať modernú stavbu, ktorá ponúkne byty, kancelárske priestory aj veľkokapacitnú kultúrno-spoločenskú halu.

VIDEO: Raper Vladimir 518 chce zachrániť budovu Istropolisu

Raper Vladimir 518 chce zachrániť budovu Istropolisu pred zbúraním! (Zdroj: Instagram S.I.)

Odborníci však so zbúraním starej socialistickej budovy nesúhlasia. V júli minulého roka sa ozvali a ministerke kultúry Natálii Milanovej, primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi a starostovi bratislavského Nového Mesta Rudolfovi Kusému adresovali otvorený list, v ktorom vyjadrili znepokojenie, že developer plánuje celý komplex zrovnať so zemou.


Zbúraním Istropolisu príde Slovensko o významné dielo povojnovej moderny, tvrdia odborníci


Podľa nich zbúraním Domu odborov Istropolis príde Bratislava a Slovensko o jedno z najvýznamnejších diel povojnovej moderny, vysoko hodnotené v domácich odborných kruhoch, ale aj v zahraničí. S cieľom zachrániť budovu vzniklo niekoľko iniciatív aj na sociálnych sieťach. Jednou z nich je aj instagramový profil s názvom Saving Istropolis. 


Niekdajšiu socialistickú pýchu Bratislavy zbúrajú! Prvá vizualizácia, ako bude vyzerať nový Istropolis


No a práve tam sa objavilo video známeho českého rapera, ktorý vyzýva slovenskú verejnosť, aby podporila zachovanie budovy. „Moje meno je Vladimir 518 a ja by som sa chcel pripojiť k iniciatíve, ktorá podporuje nezbúranie budovy Istropolis, pretože si myslím, že to je výnimočná stavba, ako z urbanistického hľadiska, tak samozrejme z hľadiska výnimočného interiéru a doby vzniku,“ hovorí vo videu raper. 

„A myslím, že zbúrať podobné stavby je obrovská chyba. Ja teda z vlastnej skúsenosti z pohľadu Čecha, Pražáka môžem potvrdiť, že zbúranie Hotela Praha alebo budov Transgasu alebo aj obchodného domu Ješted v Liberci boli obrovské chyby a raz to tú spoločnosť bude veľmi a veľmi mrzieť. Takže ja vyzývam slovenskú verejnosť, aby podporila zachovanie tejto budovy,“ dodal raper. Celé jeho vyjadrenie si môžete pozrieť vo videu vyššie!

Budovu Istropolisu chcú zbúrať.
Zobraziť galériu (6)
Budovu Istropolisu chcú zbúrať.  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Takto by mala vyzerať budova Nového Istropolisu.
Zobraziť galériu (6)
Takto by mala vyzerať budova Nového Istropolisu.  (Zdroj: Immocap Group)

Viac o téme: Vladimir 518
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu