Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Oživili 50 rokov zakázaný film Milana Lasicu: Tabu kvôli nemiestnej erotike!

Oživili 50 rokov zakázaný film Milana Lasicu! Zobraziť galériu (4)
Oživili 50 rokov zakázaný film Milana Lasicu! (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Od uplynulého víkendu až do tejto nedele majú fanúšikovia slovenskej kinematografie šancu zažiť niečo skutočne výnimočné. A síce filmový "festival" Kino pod hviezdami s rozmanitým programom pre všetky vekové kategórie. Utorkový večer bol však ešte o čosi špeciálnejší. Otvoril ho maestro Milan Lasica uvedením filmu, ktorý sa na Slovensku začal premietať až po päťdesiatich rokoch!

Ako laureát ceny za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre, Milan Lasica za hudobného sprievodu virtuózneho sláčikového kvarteta Pavel Bogacz Quartet slávnostne otvoril utorkové premietaniea zároveň uviedol čerstvo digitalizovaný film Sladké hry minulého leta. Ten sa nakrúcal ešte v roku 1969, svoju premiéru a zároveň i derniéru mal na obrazovkách RTVS o rok neskôr. 

Galéria: Kino pod hviezdami
Oživili 50 rokov zakázaný film Milana Lasicu: Tabu kvôli nemiestnej erotike! (Zdroj: Vlado Anjel)
Do vysielania sa viac nedostal, hoci v susednom Česku ho premietali úplne bez problémov. No a keďže maestro Lasica si v ňom zahral, na toto obdobie si zaspomínal a prezradil aj to, prečo Sladké hry minulého leta dostali verejnú stop-ku. „Prehovárali nás so Satinským a nakoniec sme súhlasili a boli sme radi. Neľutujem to, lebo myslím si, že je to najlepší film, v akom som vo svojom živote hral," rozhovoril sa, keď sa ho moderátorka Vera Wisterová pýtala, či je pravda, že si najprv nebol istý, či si v tejto snímke zahrá. 

Milan Lasica divákom porozprával o filme Sladké hry minulého leta
Zobraziť galériu (4)
Milan Lasica divákom porozprával o filme Sladké hry minulého leta  (Zdroj: Vlado Anjel)

Milan Lasica a Vera Wisterová v zákulisí Kna pod hviezdami veselo debatovali
Zobraziť galériu (4)
Milan Lasica a Vera Wisterová v zákulisí Kna pod hviezdami veselo debatovali  (Zdroj: Vlado Anjel)

„Zaujímavé na tom filme je, a to vy môžete teraz posúdiť, že pred rokmi vzbudil veľké rozhorčenie. Nielen u divákov, ale predovšetkým u rôznych štátnych predstaviteľov, pretože sa im zdal zdal byť nemiestne erotický," povedal pán Lasica a prezradil aj niekoľko ďalších informácií o tom, prečo bol film na Slovensku takpovediac cenzúrovaný. Viac sa dozviete v jeho príhovore vyššie, kde sa otvorene vyjadril aj k spomínaným "nemiestne erotickým" scénam! 

Viac o téme: Milan LasicaVera WisterováWanda HrycováKino pod hviezdami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu