Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poslanec Čekovský žiada prehodnotiť odmeny pre šéfa RTVS Rezníka

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO) žiada Radu RTVS, aby prehodnotila svoje rozhodnutie priznať generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi odmeny vo výške sto percent jeho platu. Dôvodom je podľa poslanca výsledok finančnej kontroly v tomto verejnoprávnom médiu.

"Pán Rezník zarobí za prvý polrok tohto roka viac ako ministerka kultúry či premiér SR. Keďže bežný plat riaditeľa RTVS je štvornásobok priemernej mzdy, priznaním týchto odmien sa vyšplhá na viac ako 8000 eur. V situácii, keď mzdy zamestnancov neboli tento rok valorizované, to považujem za výsmech svojim zamestnancom," uviedol vo svojom stanovisku Čekovský.

Finančná kontrola bola podľa poslanca zameraná výlučne na hospodárenie s peniazmi, ktoré plynú zo zmluvy so štátom, čo je približne jedna tretina celého rozpočtu RTVS. Čekovský tvrdí, že kontrolóri ministerstva kultúry nemajú oprávnenie skontrolovať všetky zmluvy, teda najmä tie, ktoré RTVS uzatvára z peňazí koncesionárov. "Verím, že v tejto oblasti urobí detailnú kontrolu Najvyšší kontrolný úrad SR, kam som posunul všetky moje zistenia v oblasti výroby programov," vysvetlil Čekovský.

Ako tvrdí, kontrolóri verejnoprávnej inštitúcii vytkli, že sa v nej nedodržiava viacero zákonov v oblasti účtovníctva, verejného obstarávania a zákona o finančnej kontrole a audite napríklad tým, že sa nerobia základné finančné kontroly účtovných dokladov na všetkých úrovniach. Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá upozorňuje, že RTVS nemusí "obstarávať" jednotlivé programy. Ako tvrdí, preto pri ich nákupe a výrobe v objeme desiatok miliónov eur vzniká veľký priestor na predražovanie projektov a prihrávanie zákaziek spriateleným firmám.

"V spolupráci s ministerstvom kultúry a ďalšími odborníkmi intenzívne pracujeme na novele zákona o RTVS, v rámci ktorej chcem presadiť viaceré opatrenia pre lepšie hospodárenie a transparentný proces pri výrobe programov," deklaroval Čekovský. V jasnom konflikte záujmov bol podľa neho bývalý programový riaditeľ Marek Ťapák, pretože podľa poslanca spojil svoje pôsobenie v RTVS so svojou podnikateľskou činnosťou. "Pán Ťapák si ako programový riaditeľ vymyslel a schválil výrobu inscenácie Nero a Seneca. Tento divácky neúspešný program stál približne pol milióna eur, pričom pán Ťapák ho aj režíroval, za čo si vyplatil odmenu 12.000 eur," uviedol Čekovský.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) vyhlásila, že nie je spokojná s výsledkami finančnej kontroly v RTVS. Podľa ministerstva odhalila kontrola nehospodárnosť internej výroby relácií a problémy vo finančných procesoch. Generálny riaditeľ RTVS Rezník na minulotýždňovom zasadnutí Rady RTVS uviedol, že finančný audit odhalil len nedostatky týkajúce sa povinnosti tretích strán pri externej výrobe, na základe čoho musel RTVS z objemu minuloročnej poskytnutej sumy od štátu vo výške 26 miliónov eur vrátiť 0,12 percenta (30.077 eur). Výsledky kontroly však podľa neho potvrdili kľúčový fakt, že interné nastavenie procesov v RTVS je funkčné a hospodárne.

Krátenie odmien nie je možné

Predseda Rady RTVS Igor Gallo nepozná žiadne skutočnosti, ktoré by neumožnili vyplatiť, alebo umožnili krátiť odmeny generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi. Uviedol to v reakcii na výzvu predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽANO), aby Rada prehodnotila rozhodnutie priznať Rezníkovi odmeny vo výške sto percent platu. Gallo podotkol, že spôsob komunikácie Čekovského nepovažuje za šťastný. "Pokiaľ mu ide naozaj o vec, odkazovať Rade niečo cez sociálne siete a médiá vnímam ako zbytočné politikárčenie," podotkol.

Gallo vysvetlil, že odmeny šéfovi RTVS Rada priznáva v zmysle zákona o RTVS, ktorý konštatuje, že súhrn jeho ročných odmien nesmie presiahnuť jeho ročnú mzdu a vymedzuje dôvody, pre ktoré sa odmena priznať nemôže. Priblížil, že to v prípade, ak priebežne nedodržiava záväzné ukazovatele schváleného rozpočtu RTVS. "To sa nestalo ani teraz, ani v minulosti," uviedol s tým, že Rada pravidelne vyhodnocuje aj plnenie ďalších zákonných povinností zo strany verejnoprávneho vysielateľa. "Nie sú mne, ani členom Rady známe žiadne skutočnosti, ktoré by neumožňovali vyplatiť, respektíve by umožňovali krátiť odmeny generálnemu riaditeľovi. Udeľovanie odmien nie je súťažou krásy a ani sympatií," povedal.

K platovým náležitostiam šéfa RTVS sa vyjadrovať nechcel, keďže nebol pri tvorbe legislatívy, ktorá ich stanovuje. Podotkol však, že otvárať túto tému "takýmto bulvárnym spôsobom" zo strany predsedu mediálneho výboru nepovažuje za korektné. Hodnotiť nechcel ani interpretáciu výsledkov kontroly Ministerstva kultúry (MK) SR v RTVS ani zo strany kontrolovaného či kontrolného orgánu. Poukázal na to, že zo skontrolovaných 26 miliónov eur, ktoré RTVS dostal prostredníctvom zmluvy so štátom, musí vrátiť do štátneho rozpočtu len 0,12 percenta. "Faktom je, že z niekoľko tisíc účtovných dokladov boli nájdené pochybenia podľa mojich informácií v trinástich," uviedol s tým, že či je to veľa alebo málo, si má každý vyhodnotiť sám.

Doplnil tiež, že kontrola do RTVS neprišla na základe požiadavky mediálneho výboru ani jeho predsedu. "Išlo o pravidelnú aktivitu, ktorú MK vykonávalo aj v minulosti a aj v minulosti našlo chyby. Kto robí, robí aj chyby," hovorí Gallo. Poukázal tiež na nedávno publikované výsledky štúdie Reuters institute na Oxfordskej univerzite, ktorej výsledky hovoria, že RTVS "je najdôveryhodnejšie spomedzi vybraných slovenských médií". Rovnako má podľa jeho slov aj na základe slovenského prieskumu RTVS najobjektívnejšie televízne spravodajstvo.

Viac o téme: Poslanec RTVSJaroslav RezníkKristián Čekovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu