Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ústavný súd pozastavil účinnosť moratória na volebné prieskumy

Budova Ústavného súdu SR v Košiciach
Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR v stredu rozhodol o pozastavení účinnosti 50-dňového zákazu zverejňovať volebné prieskumy s tým, že platí skorší právny stav. Platná a účinná je teda podľa predsedu ÚS Ivana Fiačana lehota 14 dní, keď sa nebudú môcť pred voľbami zverejňovať výsledky volebných prieskumov.

Prezidentka Zuzana Čaputová podala ešte začiatkom decembra podnet na Ústavný súd SR pre novelu zákona, ktorá zakazuje zverejňovanie prieskumov 50 dní pred voľbami. Požiadala tiež o pozastavenie jej účinnosti. V podaní argumentuje okrem iného rozporom so slobodou prejavu, ochranou politickej súťaže a možným nenapraviteľným zásahom do demokratického charakteru štátu.

„Napadnuté ustanovenie neprípustným spôsobom obmedzuje právo každého slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie bez cenzúry a nespĺňa ústavou a dohovorom stanovené podmienky pre obmedzenie týchto práv,“ napísala prezidentka. „Zákonné obmedzenia týkajúce sa procesu volieb, vrátane obdobia volebnej kampane, nesmú zasahovať ani ohrozovať predpoklady pre kvalifikované volebné rozhodovanie občanov, pretože to môže viesť k deformáciám volebného procesu, ktorý je pre demokratické zriadenie kľúčový a nenahraditeľný. Zásah do kvalifikovaného rozhodovania môže nenapraviteľne narušiť demokratický charakter štátu,“ dodala.

Novela prešla najmä hlasmi poslancov koaličných strán Smer-SD a SNS, ako aj Kotlebovcov - Ľudovej strany Naše Slovensko. Jej prijatie kritizovala odborná verejnosť, médiá a opozícia, ale aj koaličný Most-Híd. Čaputová už vopred avizovala, že má pochybnosti o ústavnosti novely a požiada tiež o jej dočasné pozastavenie. Poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidentky a odsúhlasili dlhšie moratórium aj po druhýkrát v utorok 26. novembra. Prezidentka s podaním čakala na zverejnenie novely v zbierke zákonov, čo sa stalo 4. decembra.

Prezidentka Čaputová je rada

Prezidentka Zuzana Čaputová je rada, že ústavný súd vyhovel jej žiadosti o pozastavenie účinnosti novely zákona, ktorá zakazovala zverejňovanie prieskumov 50 dní pred voľbami. Agentúru SITA o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Rozhodnutie ústavných sudcov privítala aj ombudsmanka Mária Patakyová. Pozastavenie účinnosti je predbežné, o možnej protiústavnosti zákona bude súd ešte rozhodovať.

„Som rada, že Ústavný súd SR vyhovel žiadosti o pozastavenie účinnosti 50-dňového predvolebného moratória. O protiústavnosti prijatého zákona som bola presvedčená a dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR vnímam ako pozitívny krok v prospech práva občanov na informácie a rovnako aj v prospech férovosti prebiehajúcej predvolebnej kampane,“ píše sa v stanovisku prezidentky.

Krok ústavného súdu, vďaka ktorému nebude moratórium na prieskumy trvať 50 dní, víta aj ombudsmanka, ktorá viackrát upozorňovala na rozpor právnej úpravy s viacerými základnými právami. „V pondelok som poskytla Ústavnému súdu SR svoje podporné stanovisko (amicus curiae) k podaniu prezidentky, ktorá sa v tejto veci obrátila na ústavný súd a v ktorom som sa stotožnila s jej argumentmi. Poukázala som na naliehavú potrebu pozastaviť účinnosť, keďže v opačnom prípade by hrozili vážne nenapraviteľné následky spočívajúce v obmedzení základných informačných prav voličov a voličiek pred blížiacimi sa voľbami,“ pripomenula na sociálnej sieti Facebook.

Politici ocenili rozhodnutie Ústavného súdu

Politici ocenili rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o pozastavení účinnosti 50-dňového moratória na prieskumy voličských preferencií. Rozhodnutie schválili politici koalície, opozície aj mimoparlamentné strany. Stanovisko koaličného Mostu-Híd pripomína, že strana bola od začiatku proti návrhu. „Boli sme presvedčení, že sedem týždňov 'ticha' by poskytovalo veľký priestor pre šírenie nekorektných až pofidérnych údajov,“ uvádza hovorkyňa strany Klára Magdeme. Podľa Mostu-Híd majú občania právo na korektné informácie.

„Už dlhodobo poukazujeme na absurdnosť tohto zákona a jeho zjavnú protiústavnosť. Pozastavenie účinnosti je dobrý krok, aby voľby prebehli férovo a občanom nebolo upierané právo na informácie,“ uviedli predstavitelia SaS. Opozičné hnutie OĽaNO považovalo návrh od začiatku za protiústavný a preto ich rozhodnutie ÚS neprekvapilo. „V každej normálnej demokratickej krajine by takýto zákon ani len neuzrel svetlo sveta. Žiaľ, u nás musel pre zachovanie zvyškov demokracie zasiahnuť až Ústavný súd,“ uzatvára OĽaNO.

„Ukázalo sa, aké dôležité bolo bojovať za kvalitný Ústavný súd napriek obrovským tlakom, ktoré na mňa boli, a aké dôležité boli prezidentské voľby,“ uviedol v reakcii na rozhodnutie ÚS exprezident a líder mimoparlamentnej strany Za ľudí Andrej Kiska. Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý považoval odhlasovanie 50-dňového moratória za zbabelý pokus obmedziť právo ľudí na informácie, ktorý nevyšiel.

"Zbabelý pokus obmedziť právo ľudí na informácie pred parlamentnými voľbami im nevyšiel," myslí si predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Truban. Toho rozhodnutie ÚS potešilo. Nezaradený poslanec NR SR Martin Poliačik považuje rozhodnutie za dobrú správu pre demokraciu. „Očakávam, že vo finálnom rozhodnutí Ústavný súd zruší aj 14-dňové moratórium. Neviem si predstaviť konzistentnú argumentáciu, podľa ktorej 50 dní je problém a dva týždne sú OK,“ uzavrel Poliačik.

Viac o téme: MoratóriumÚstavný súd SRVolebné prieskumy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu