Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Súd vytýčili termín procesu v kauze nákupu ultrazvukov: Obvinený je aj synovec Pavla Pašku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) už vytýčil termín hlavného pojednávania v kauze nákupu ultrazvukov pre košickú nemocnicu, kde figuruje ako obvinený Branislav P. - synovec nebohého expredsedu Národnej rady SR Pavla Pašku. Obvinený je zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Proces je naplánovaný na 6. februára na ŠTS pracovisko Banská Bystrica. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní ŠTS.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal ŠTS obžalobu 25. októbra 2019. "Skutok bol založený na tom, že zo strany obvineného došlo k uprednostneniu víťaza verejnej súťaže tak, že sám nastavil podmienky na technické špecifikácie a vybavenie štyri USG zariadení pre potreby nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach pri verejnom obstarávaní, čím uprednostnil vopred vybranú spoločnosť," objasnila vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Spis v prípade má 1900 strán.     

Portál Aktuality.sk v októbri minulého roka pripomenul, že Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice (UNLP) v roku 2013 obstarávala štyri ultrazvuky na viaceré oddelenia. Zákazka zaujala 13 firiem, prihlásila sa však iba spoločnosť Wega-MS, ktorá zákazku aj dostala. Vo výberovej komisii, ktorá rozhodla o nákupe od firmy Wega-MS, sedel ako šéf obstarávania aj Branislav P.     

Okrem diskriminačných kritérií, ktoré tendru vyčítali konkurenčné firmy, bola problémom aj cena prístrojov. V porovnaní s českými nemocnicami vyšli košickú nemocnicu tieto ultrazvuky až dvojnásobne drahšie.     

Na prípad v krátkosti reagovala UNLP. "Keďže vo veci ešte nebolo rozhodnuté, nie je dôvod prijímať akékoľvek personálne opatrenia. Branislav P. u nás naďalej pracuje ako radový referent na oddelení verejného obstarávania," uviedla koncom októbra hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková.

Viac o téme: NákupPojednávanieUltrazvukKauzaTermínSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu