Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Novozvolení europoslanci si budú voliť predsedu, podpredsedu aj kvestorov

Slovenskí europoslanci s prezidentom Kiskom
Slovenskí europoslanci s prezidentom Kiskom (Zdroj: SITA/Kancelária prezidenta SR)

BRATISLAVA - Predsedu parlamentu si 751 novozvolených europoslancov zvolí už na prvej schôdzi. Okrem neho zvolia aj 14 podpredsedov a piatich kvestorov. Mandát im rovnako ako aj predsedom a podpredsedom výborov platí na dva a pol roka, pričom ich poslanci môžu vo funkcii potvrdiť. Europoslanci by v týchto voľbách mali zohľadniť aj zastúpenie jednotlivých členských štátov a politických názorov.

Predseda EP riadi činnosť parlamentu, predsedá plenárnym zasadnutiam a schvaľuje ročný rozpočet EÚ. Europarlament zastupuje navonok i vo vzťahu k ostatným inštitúciám. Kandidáta na predsedu môže navrhnúť politická frakcia alebo aspoň 40 poslancov EP. Predsedu volia tajne. Kandidát musí získať nadpolovičnú väčšinu platných odovzdaných hlasov. Ak sa tak nestane ani v treťom kole, dvaja kandidáti s najvyšším počtom postupujú do štvrtého kola, v ktorom zvíťazí ten, kto dostane viac hlasov.

Podpredsedovia europarlamentu môžu nahradiť predsedu pri výkone jeho povinností. Sú členmi predsedníctva - orgánu zodpovedného za všetky administratívne, personálne a organizačné záležitosti. Kvestori sa zaoberajú administratívnymi záležitosťami, ktoré priamo ovplyvňujú poslancov EP. Kandidátov na tieto funkcie, rovnako ako v prípade predsedu, môže predložiť buď politická skupina, alebo najmenej 40 poslancov EP. Voľba podpredsedov je tajná, všetci sa volia v priebehu jedného hlasovania.

Okrem týchto funkcií si europoslanci volia aj predsedov politických skupín. Každá frakcia si volí svojho predsedu a podpredsedov. Predsedovia spolu s predsedom Európskeho parlamentu tvoria Konferenciu predsedov EP. Tá organizuje plánovanie činnosti a legislatívne plánovanie parlamentu. Svojho predsedu si volia aj výbory EP. Rovnako postupujú aj delegácie EP pre vzťahy s mimoeurópskymi parlamentmi.

Vo volebnom období 2014 – 2019 bolo v europarlamente osem politických skupín. Funguje tam 20 stálych výborov a dva podvýbory – pre ľudské práva a pre obranu a bezpečnosť. Existoval aj osobitný výbor – pre daňové rozhodnutia. Osobitné výbory sa zaoberajú špecifickými otázkami počas časovo ohraničeného obdobia.

V uplynulom volebnom období mal Európsky parlament dvoch predsedov - Martina Schulza za socialistov a ľudovca Antonia Tajaniho. Schulz neskôr odišiel do nemeckej politiky. Tajani je bývalý hovorca niekoľkonásobného talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. Slovensko podpredsedu nemalo, kvestorom bol Vladimír Maňka (Smer-SD), bol prvým Slovákom vo vedení EP.

Viac o téme: EurovoľbyPredseda parlamentuEuroposlanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu