Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kandidátka Mesiarkinová: Vyrušuje ma politikum okolo skladania ÚS

Soňa Mesiarkinová
Soňa Mesiarkinová (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Každý, kto sa stane sudcom Ústavného súdu (ÚS) SR, musí svoje uvažovanie a pohľad zmeniť. Nemožno ani pripustiť, že by ÚS rozhodoval politicky. Na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR to povedala kandidátka na post ústavnej sudkyne Soňa Mesiarkinová. V súčasnosti je sudkyňou Najvyššieho súdu SR a na ÚS ju navrhli Právnická fakulta UK, Notárska komora a Slovenská advokátska komora.

"Nemožno sa tváriť, že proces výberu ústavných sudcov nie je politickou záležitosťou, hoci mňa to politikum okolo skladania ústavného súdu vyrušuje," povedala. 

Alojz Baránik (SaS) je presvedčený, že Mesiarkinová nie je vhodnou kandidátkou. Zdôvodnil to aj tým, že vo veci mimoriadneho dovolania generálneho prokurátora nekonala dva a pol roka, neurobila žiaden úkon. "V tom čase ste sa venovali asi šiestim iným aktivitám, ako je prednášková činnosť či písanie. Toto samotné vás diskvalifikuje na sudkyňu ÚS," odkázal.

Mesiarkinová si nepamätá, že by na ňu bola niekedy podaná sťažnosť za prieťahy. "V roku 2013 bol najvyšší súd zahltený spismi a nedalo sa vybavovať tak plynulo, ako by bolo žiaduce. Ale ohradzujem sa voči tomu, že moje aktivity bránili mojej práci. Sudca najvyššieho súdu si svoju prácu určuje sám," reagovala.

Podľa nej má ÚS až príliš kompetencií

Mesiarkinová v súčasnosti absolvuje stáž na Ústavnom súde SR a má podľa svojich slov dostatočné praktické skúsenosti v justícii, aby mohla vykonávať túto funkciu. Podľa nej musí mať sudca okrem morálnych či odborných predpokladov aj schopnosť rozhodnúť. 

"Funkcia sudcu je o tom, že sa naňho obrátia strany, ktoré sa samotné nevedia dohodnúť. Sudca musí mať teda okrem vlastností, akými sú nezávislosť, nestrannosť a odbornosť aj schopnosť vedieť rozhodnúť," uviedla Mesiarkinová. Sudkyňa dostala aj otázku, aká je podľa nej adekvátna suma odškodného pri ochrane osobnosti. "Dovolím si povedať, že každý spor je individuálny. Je ťažké na túto problematiku nájsť nejakú tabuľku alebo všeobecný model. Viem, kam mierite svojou otázkou, ale nebudem to komentovať, pretože vo všeobecnom súdnictve je možné odvolanie," doplnila. Poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (SaS) narážal otázkou na vysoké odškodné, ktoré senát s Mesiarkinovou ako predsedníčkou prisúdil sudcovi najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi.

Kanceláriu prezidenta SR zaujímalo, ako vidí sudkyňa v súčasnosti inštitúciu Ústavného súdu SR. Podľa nej má až príliš kompetencií. "Myslím si, že Ústavný súd SR si strašne rozšíril kompetencie. V tých pôvodných ich mal deväť, alebo osem, a v súčasnosti ich má 19," odpovedala Mesiarkinová, ktorá by inštitúcii pomohla prerozdelením kompetencií na iné súdy.

Viac o téme: Ústavný súdSoňa Mesiarkinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu