Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Ladislav Chudík sa stretne s Rolling Stones, v sekcii Zvláštne uvedenie

Rolling Stones
Rolling Stones

V sekcii Zvláštne uvedenie sa budú na Artfilme premietať nielen staršie, ale aj celkom nové filmy. Príležitosti, kvôli ktorým ich Artfilm zaradil do svojho programu sú rôzne, všetky filmy však majú spoločné to, že sú niečím výnimočné.

Tak ako napríklad poľský film roka Katyň (2007) režiséra Andrzeja Wajdu, ktorý je výnimočný nielen tohtoročnou oscarovou nomináciou v kategórii najlepších cudzojazyčných filmov. Dráma z druhej svetovej vojny zaznamenáva osud poľských zajatcov vyvraždených Červenou armádou. V Katyňskom lese Sovieti popravili 22 tisíc poľských dôstojníkov. ,,Od zrušenia cenzúry som vedel, že musím urobiť film o Katyni," povedal Wajda. ,,Ruským novinárom sa zdalo nepravdepodobné, že by sa medzi 22 tisícami poľských dôstojníkov nenašiel niekto, kto by inicioval odpor, pokus o útek. Bola to predsa masa ľudí, profesionálov a nevzbúrili sa ? Žiadna vzbura nebola, pretože nikoho z nich ani nenapadlo, že by sa im mohlo niečo stať. Boli predsa vojnoví zajatci a zajatci sa nestrieľajú, tí sa vymieňajú. Rusi ich klamali do poslednej chvíle. Keď sa presúvali z posledného zajateckého tábora priamo ku svojim hrobom, ešte stále s nimi viezli ich batožinu. Ak ti vezú tvoje veci, potom ťa asi vezú do iného tábora," povedal režisér. ,,Samozrejme, že oni uvažovali aj o iných možnostiach, ale nie o smrti. A práve na to som kládol vo filme dôraz. Ukázať, že až v poslednej minúte, keď stáli nad svojim hrobom, až vtedy si uvedomili, že to je koniec," vysvetlil Wajda. Artfilm uvedie snímku, ktorej slovenská premiéra je vďaka Asociácii slovenských filmových klubov naplánovaná na 11. septembra v rámci Projektu 100, v exkluzívnej predpremiére.

Ján Kadár a Elmar Klos sú slovensko-česká režisérska dvojica, ktorú najviac preslávil film Obchod na korze (1965). Stále zostáva jediným oscarovým úspechom slovenskej kinematografie. ,,Obchod na korze patrí k najvýraznejším dielam slovenskej kinematografie, aj keď ho vyrobili na Barrandove. V tomto sa podobá všetkým česko-slovenským dielam z Československej republiky, s tým rozdielom, že vďaka Jánovi Kadárovi ide o slovensko-české dielo a nie český film so slovenskými dialógmi," píše v Dejinách slovenskej kinematografie Václav Macek. Kadár s Klosom sa spojili už v päťdesiatych rokoch. Z ôsmich celovečerných filmov, ktoré spolu nakrútili ponúkne Artfilm tri. Okrem Obchodu na korze s Jozefom Kronerom a Idou Kaminskou aj posledný spoločný projekt Kadára a Klosa, drámu Touha zvaná Anada (1969), po ktorej Kadár emigroval do USA. Tretím filmom je Smrt si říká Engelchen podľa známej literárnej predlohy Ladislava Mňačka. O zábavu sa postará zase komédia Katka, ktorú Kadár s Boženou Obrovou, Júliusom Pántikom či Františkom Dibarborom nakrútil v roku 1950 ešte bez Klosa ako svoj celovečerný debut. A prečo toľká pozornosť venovaná Jánovi Kadárovi? Okrem toho, že v apríli by sa bol dožil deväťdesiat rokov, Slovenský filmový ústav vydáva vo svojej edícii Orbis Pictus monografiu Ján Kadár filmového historika Václava Maceka a práve pri tejto príležitosti uvádza Artfilm niekoľko filmov Kadára a Klosa.

O šesť rokov menej oslavoval koncom mája Ladislav Chudík. Jedným z darčekov, ktorý k osemdesiatimštvrtým narodeninám dostal bol dokumentárny portrét nakrútený mladým režisérom Patrikom Lančaričom (Rozhovor s nepriateľom). Dokument Ladislav Chudík okrem ukážok z hercovej divadelnej či filmovej tvorby ponúka aj rozhovory s Chudíkom a jeho kolegami. Portrét jedného z najuznávanejších slovenských hercov ponúka Artfilm takisto v sekcii Zvláštne uvedenie.

"Shine A Light (2008) môže byť najintímnejším dokumentárnym filmom, aký kedy nakrútili o živom rokenrolovom koncerte," napísal americký filmový kritik Roger Ebert o dokumente amerického režiséra Martina Scorseseho, ktorý nakrútil o kapele Rolling Stones. Tá, ako priznal, mala na jeho tvorbu istý vplyv. Na dokumente, ktorý zaznamenáva dva koncerty kapely v newyorskom Beacon Theatre (s kapacitou do 3000 ľudí) spolupracoval Scorsese s viacerými kameramanmi, ktorí buď Oscara získali alebo naň boli nominovaní. Hosťami koncertov boli Christina Aguilera, bluesman Buddy Guy a Jack White z formácie White Stripes. Scorsese vo filme využíva aj archívne materiály. Artfilm prináša film Shine A Light v exkluzívnej slovenskej predpremiére a návštevníkom festivalu tak ponúka výnimočnú príležitosť vychutnať si koncert jednej z najslávnejších rokenrolových skupín všetkých čias.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu