Medzinárodný deň celiakie nám aj tento rok pripomína, že ľudí, ktorí sa musia nedobrovoľne vyhýbať lepku, na Slovensku stále pribúda. Profesionálny šéfkuchár Peter Varga už varil pre Beyoncé, Jennifer Lopez, Justina Biebera či Jennifer Aniston. Tentoraz pripravil niečo špeciálne len a len pre všetkých „bezlepkáčov“.
Skúste tieto triky
Varenie a pečenie bez gluténu dá niekedy poriadne zabrať. Skúsený profesionál preto odhalil svoje tipy, ako sa vám jeho recept zaručene podarí. „Vyberte si kvalitný druh bezgluténovej múky a skúšajte, ako sa pri používaní správa“, hovorí Peter Varga.
Ďalšia Petrova rada znie, aby ste čerstvo vypražené jedlo namiesto na tanier položili na chladiacu mriežku, pod ktorú umiestnite dosku na vaľkanie cesta. „S priestorom pre cirkuláciu vzduchu si vyprážané pochúťky udržia svoju chrumkavosť. Extra dávku chrumkavosti môže vašim pokrmom dodať aj obaľovanie v kukuričnej strúhanke alebo corn flakes kúskoch,“ dodáva.
Bezlepkové ≠ nudné
Na bezlepkáčov nezabúda ani Kaufland. Všetko potrebné nielen na bezgluténové varenie, vrátane privátnej značky K-free, nájdete v každej predajni po celom Slovensku. Už 25 rokov vám tento obľúbený predajca potravín z lásky k Slovensku každý deň prináša širokú ponuku kvalitných výrobkov za senzačne nízke ceny. Oslavy tých najlepších chutí sa práve začali, pridajte sa k nám aj vy a pripravte si túto delikatesu od šéfkuchára svetových hviezd u vás doma.
Grilovaná panenka so špargľou v bezgluténovej tempure podľa Petra Vargu
Panenka:
600 g bravčovej panenky
vetvička čerstvého rozmarínu
0,5 dl olivového oleja
morská soľ
čerstvo mleté korenie
Špargľa:
1 vajce
200 g špargle
slnečnicový alebo rastlinný olej
150 g K-free bezgluténovej zmesi na pečenie svetlého pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
160 ml studenej perlivej vody
soľ
Postup:
Mäso umyjeme a necháme v celku. Korenie zmiešame s olivovým olejom a potrieme ho ním. Necháme odstáť aspoň dve hodiny, aby chute prešli mäsom. Potom opečieme každú stranu rovnomerne na rozpálenom grile. Nepečieme ho príliš dlho, inak bude mäso tvrdé, suché a prepečené. Podávame so zemiakovou kašou. Zo špargle odrežeme všetky tvrdé konce a nakrájame ju na 5 cm kúsky, rovnomerne. Na panvici zohrejeme olej. Na prípravu cesta preosejeme suché prísady do misy, dobre premiešame a pridáme štipku soli. K suchým ingredienciám prilejeme studenú perlivú vodu a vajce, rýchlo premiešame namiesto šľahania. Špargľu po jednej namočíme do cesta. Vyprážame asi 2 minúty alebo kým nie sú kúsky zlatisté a chrumkavé. Opatrne vyberieme a scedíme na kuchynskom papieri, aby nasiakol prebytočný olej. Prajeme dobrú chuť.
- reklamná správa -