Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Staviame udržateľne: Akú izoláciu použiť pod zelenú strechu?

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Balex)

V modernom stavebníctve hľadáme spôsoby, ako byť šetrnejší k našej planéte. Jedným z nich je zelená strecha. Ale aký materiál je ideálny na izoláciu pod touto ekologickou stavebnou novinkou?

Nie je to len o trendoch. Stavba, ktorá rešpektuje životné prostredie a snaží sa minimalizovať svoje dopady na okolie, sa stáva nevyhnutnosťou. Faktory ako umiestnenie budovy, použité materiály pri výstavbe či spôsob vykurovania hrá kľúčovú úlohu. A práve pri izolácii striech nastupuje na scénu vhodný materiál.  

Aj plochá strecha môže byť ekologická 

Má váš dom rovnú strechu? Čo tak spraviť z nej zelenú plochu? Zelená strecha nie je len o kráse a estetike. Je to o vytvorení náhradného ekosystému, ktorý vracia prírode to, čo sme si z nej vzali. Najlepšie na tom je, že takúto strechu môžete mať aj pri plochom dizajne. Zelená strecha môže splniť dvojitý úžitok.  Nielenže vytvoríte ekosystém, ale tiež použitím efektívnej tepelnej izolácie, ako sú dosky Thermano Roof, výrazne znížite účty za energie.  

Zelená strecha a jej výhody 

Biologicky aktívna vrstva, teda pôda a vegetácia, sa objavuje väčšinou na plochých strechách a terasách, ale čoraz viditeľnejšie sú aj zelené šikmé strechy a dokonca aj zelené steny budov. Majiteľom stavieb totiž prináša niekoľko výhod, a to konkrétne: 

- zelené plochy zlepšujú energetickú bilanciu a vytvárajú dodatočnú tepelnú izoláciu; 

- v lete chránia interiéry pred prehrievaním; 

- zvyšujú akustický komfort; 

- odľahčujú kanalizačný systém pohlcovaním prebytočnej vlhkosti; 

-pôda a zeleň chránia strechu pred poškodením; 

- zelené strechy majú tiež dlhú životnosť. 

Plochá strecha je strop nad najvyšším podlažím budovy. Pri tradičnom usporiadaní sa z vonkajšej strany budovy na jej povrchu tiahne parozábrana, na ktorej je vrstva tepelnej izolácie vo forme tuhých dosiek s čo najnižším súčiniteľom tepelnej vodivosti a celá je chránená zhora hydroizolačnou vrstvou, ktorá zároveň slúži ako krytina. 

V prípade zelených striech môže byť usporiadanie vrstiev rovnaké, s tým rozdielom, že na hydroizolácii je drenážna vrstva, geotextília a vrstva zeminy vysadenej alebo posiatej rastlinami. Tento ekologický náter chráni vrstvy pred škodlivými poveternostnými vplyvmi - vysokou teplotou, teplotnými zmenami, UV žiarením a mrazom. 

Staviame udržateľne: Akú izoláciu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Balex)

Aké sú vrstvy zelenej strechy? 

Jednotlivé vrstvy zelenej strechy sú: 

  • Strop  – má väčšinou železobetónovú konštrukciu alebo husto rebrovaný strop. V priemyselných objektoch môže byť z  trapézového plechu 

  •  Parozábrana  – náter, ktorý chráni pred prenikaním vodných pár z vykurovaných miestností pod strop. Po skondenzovaní by para spôsobila rôzne druhy poškodenia izolačných vrstiev. Parozábrana môže byť vyrobená zo špeciálnej strešnej lepenky, fólie alebo hydroizolačnej hmoty (bitúmenová, polymérová).  

  • Tepelná izolácia  – v prípade zelených striech by mala mať nielen čo najnižší súčiniteľ tepelnej vodivosti (lambda). Dôležitá je tiež odolnosť voči vlhkosti a vode, ako aj vysoká pevnosť v tlaku a prepichnutiu. Tieto kritériá dokonale spĺňajú  tepelnoizolačné dosky Thermano PIR .  

  • Hydroizolácia  – chráni izoláciu a nepriamo aj strop a interiér domu pred vniknutím dažďovej vody alebo vody z topiaceho sa snehu. Najčastejšie sa hydroizolácia vyrába z dvoch vrstiev strešnej lepenky. V prípade zelených striech musí ísť o špeciálnu strešnú lepenku, ktorú nemôžu poškodiť korene rastlín.  

  • Drenáž  – umožňuje odvádzať vodu presakujúcu cez zem. Je vyrobený z jamkovanej fólie; je dôležité, aby drenážny materiál (keper alebo špeciálne vedrá) mal vhodný retenčný parameter, t.j. zachovanie množstva vody vhodného pre použitú výsadbu.  

  • Zelená vrstva  – vrstva zeme, na ktorej budú vysadené alebo zasiate rastliny. 

Výhodou zelených striech je, že na nosný podklad nie je potrebné pripevňovať tepelnú izoláciu a hydroizoláciu (90 percent).  Môžu byť voľne umiestnené, ak sú zaťažené vrstvou zeminy, ktorej hmotnosť by nemala byť menšia ako 50 kg/m 2. 

Zelené strechy sú nielen krásne, ale aj funkčné a ekologické. V kombinácii s kvalitnými izolačnými doskami môžete vytvoriť dokonalú symbiózu prírody a modernej architektúry. Investujte do svojho domu a prírody zároveň – oplatí sa to! 

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu