Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stavebná produkcia sa v novembri 2023 medziročne zvýšila o 6,9 percenta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Objem stavebnej produkcie v novembri 2023 predstavoval hodnotu takmer 767 miliónov eur a medziročne sa zvýšil o 6,9 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov vzrástol o 2,4 % v porovnaní s októbrom 2023. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Z celkovej produkcie stavebníctva sa 90 % realizovalo v tuzemsku. Domáca produkcia stavebných podnikov zotrvala v medziročnom raste už siedmy mesiac. Aktuálne vzrástla o 7,3 %, pričom tempo svojho rastu ešte zrýchlila na tretí najvyšší rast v roku 2023.         

archívne video

Obnova starých rodinných domov by mala ušetriť 30 percent spotreby (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pozitívny výsledok celého odvetvia sa dosiahol rastom všetkých jeho segmentov. Objem rozhodujúcej novej výstavby v stálych cenách sa medziročne zvýšil o 7,5 %, tempo rastu sa však oproti predchádzajúcim piatim mesiacom mierne spomalilo. Opravy a údržba sa zvýšili o 4,2 %, druhý mesiac rástla aj najmenšia zložka ostatné práce, aktuálne o 39 %.

Z hľadiska výrobného zamerania ôsmy mesiac v rade medziročne rástli práce na inžinierskych stavbách (vrátane výstavby ciest a diaľnic), pričom novembrová hodnota rastu bola 11,1 %. Druhý mesiac po sebe sa zvýšila aj podielovo významnejšia výstavba budov, tempo jej rastu sa zrýchlilo na 5,1 %.

Stavebná produkcia podnikov SR
Zobraziť galériu (2)
Stavebná produkcia podnikov SR  (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Práce stavebných firiem vykonané v zahraničí, ktoré predstavujú približne desatinu produkcie stavebníctva, boli medziročne vyššie o 2 %. V súhrne za 11 mesiacov roka 2023 produkcia stavebníctva mala objem 6,5 miliardy eur a medziročne rástla o 2,6 %. Rástla iba tuzemská nová výstavba o 7,1 %, menšie opravy a údržba sa znížili o 4,7 %.

V členení podľa výrobného zamerania od januára do novembra minulého roka rástla stavebná produkcia realizovaná na inžinierskych stavbách, a to o 17,9 %. Dominantná výstavba budov však skončila v mínuse o 3,2 %. V súhrne 11 mesiacov bol objem stavebných prác v zahraničí medziročne nižší o 3,9 %.

Viac o téme: ZvýšenieStavebníctvoProdukciaPodnikyŠtatistický úrad SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu