Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Umelé oplodnenie - in vitro fertilizácia

Umelé oplodnenie – in vitro fertilizácia PR článok
Umelé oplodnenie – in vitro fertilizácia (Zdroj: Unsplash)

O umelom oplodnení alebo IVF sa najmä v poslednom období vedú aj politické debaty. Možno práve preto by bolo vhodné čo to z tejto oblasti osvetliť. Pozrite sa s nami, na postup pri umelom oplodnení, účinky i cenu.

Prvé dieťa sa po mimotelovom oplodnení narodilo v roku 1978 vo Veľkej Británii. Odvtedy na celej Zemi pomocou týchto metód prišlo na svet viac ako 5 miliónov detí. O umelom oplodnení alebo IVF sa najmä v poslednom období vedú aj politické debaty. Možno práve preto by bolo vhodné čo to z tejto oblasti osvetliť. Pozrite sa s nami na postup pri umelom oplodnení, účinky i cenu. Je táto možnosť vhodná pre každého? Treba sa niečoho báť? A ako je to s financiami? Všetko si vysvetlíme nižšie.

Ako prebieha umelé oplodnenie?

Ide o jednu z oblastí asistovanej reprodukcie. Najčastejšiu. Pri mimotelovom oplodnení (IVF) k oplodneniu dochádza mimo ľudského tela. V laboratóriu sa odborníci postarajú o splynutie vajíčka a spermie. Životaschopné embryo vložia žene naspäť do maternice. Potenciálna matka však najskôr podstúpi stimuláciu ovulácie a dozrievania vajíčok, trvajúcu 8 až 10 dní. Odobraté dozreté vajíčka sa až potom môžu spojiť so spermiami partnera, prípadne darcu.

Možné vedľajšie účinky umelého oplodnenia

Začneme výhodou IVF má neporovnateľne vyššiu úspešnosť ako akákoľvek iná metóda liečby neplodnosti. Sú tu však aj riziká pri umelom oplodnení, o ktorých treba vedieť. Patria k nim napríklad početné modriny po prvých vpichoch hormónov, výrazná bolesť brucha a tekutina v brušnej dutine, nevoľnosť, zvracanie, trombóza... Hrozbou je zvýšené riziko karcinómu vaječníka, avšak  vyplýva skôr z ochorenia samotného vaječníka, prejavujúceho sa neplodnosťou. Ďalej treba spomenúť privysokú hladinu estrogénu, v dôsledku čoho sa podľa odborníkov z massachusettskej nemocnice môžu narodiť menšie deti. Hladinu syntetického estrogénu treba preto kontrolovať.

A nakoniec, mali by ste vedieť, že spôsob, akým žena otehotnie, nemá žiaden vplyv na priebeh tehotenstva. Čiže tehotenstvo po IVF (in vitro fertilizácii) nie je v zásade rizikovejšie.

Dokedy môžem ísť na umelé oplodnenie?

Aj pri umelom oplodnení existuje veková hranica, ktorá vás určitým spôsobom limituje. A tým je 39. rok života. Ak je pár starší, hradí si liečbu v plnej výške, bez nároku na príspevok. Počet cyklov umelého oplodnenia, ktoré žena podstúpi, nie je limitovaný. Celkovo je však vek, spôsobilosť a s nimi súvisiaca šanca otehotnieť na posúdení vyšetrujúceho lekára. Všeobecne však platí, že ešte pred podstúpením tohto zákroku by sa mal pár snažiť počať dieťa prirodzenou cestou a vyskúšať odporúčané spôsoby liečby.

Na Slovensku v súčasnosti nájdete asi desiatku reprodukčných centier, kde môžete podstúpiť umelé oplodnenie (Bratislava, Košice, Žilina, Nitra, Banská Bystrica…) Podľa legislatívy môže o tento zákrok na Slovensku a v Českej republike požiadať výhradne neplodný pár. Nemusia byť manželmi. Muž sa však stane legálnym otcom dieťaťa. Teda v našich podmienkach nemôže zákonne podstúpiť umelé oplodnenie slobodná matka, žena bez partnera.

Koľko stojí umelé oplodnenie?

Keďže cena pri umelom oplodnení sa pohybuje v stovkách eur, počnúc vyšetreniami, končiac samotným zákrokom, určite uvítate informáciu, že máte nárok na príspevok. Presnejšie, preplatia sa vám všetky 3 cykly i lieky. Mali by ste však vedieť, že umelé oplodnenie hradené poisťovňou sa vás týka len v prípade, ak sú príčinou neplodnosti chýbajúce vajcovody alebo ich nezvratné poškodenie, endometrióza, idiopatická sterilita, mužský faktor sterility, imunologické príčiny sterility, endokrinné príčiny sterility, problémy so štítnou žľazou, alebo aj riziko dedičného ochorenia u dieťaťa.

Pokiaľ váš zdravotný stav zodpovedá týmto kritériám, nemusíte čakať na schválenie finančnej pomoci od Union zdravotnej poisťovne. Objednajte sa na testovanie a liečbu neplodnosti hneď, poisťovňa vám zákonom danú čiastku uhradí.

Okrem umelého oplodnenia bez čakania, prináša Union zdravotná poisťovňa aj program Union Family, v rámci ktorého poskytuje svojim poistencom príspevky vo výške až 1200 eur na určité výkony v rámci liečby neplodnosti.

- reklamná správa -

Viac o téme: Umelé oplodnenieIvfUmelé oplodnenie cenaUmelé oplodnenie postupKoľko stojí umelé oplodnenieUmelé oplodnenie rizikáAko prebieha umelé oplodnenieUmelé oplodnenie hradené poisťovňouUmelé oplodnenie vedľajšie účinkyUmelé oplodnenie veková hranicaUmelé oplodnenie slobodná matka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu