Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Cukrovkári, pozor! Prečo je nutné venovať extra pozornosť pokožke a nohám?

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Dr.Max)

Koža diabetika je citlivejšia, veľmi často suchá a popraskaná. Aj malé zranenie môže viesť k vážnym komplikáciám, v krajnom prípade až k amputácii končatiny.

Koža diabetika je citlivejšia, veľmi často suchá a popraskaná. Zároveň je omnoho náchylnejšia na kožné ochorenia (kvasinkové, hubové, bakteriálne) než koža zdravého človeka. Rany sa hoja horšie. Aj malé zranenie môže viesť k vážnym komplikáciám, v krajnom prípade až k amputácii končatiny. Preto je potrebné sa o pokožku pravidelne a dôkladne starať a prípadné ochorenia kože začať čo najskôr liečiť. Odborníci z lekární Dr.Max odporúčajú pri starostlivosti dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

Správna starostlivosť o pokožku

  • ­Je vhodné používať pH neutrálne mydlá, ktoré pokožku nedráždia a nevysúšajú.
  • Dávať prednosť sprchovaniu pred kúpaním.
  • Po umývaní je dôležité kožu vždy starostlivo osušiť. Zvýšenú pozornosť je nutné venovať najmä oblastiam kožných záhybov.
  • Na premastenie kože a ďalšiu starostlivosť o ňu existuje špeciálna kozmetika pre diabetikov. O jej správnom výbere je možné poradiť sa v lekárni.
  • Pokiaľ dôjde k poraneniu, je nutné ranu umyť čistou vodou a prekryť nepriľnavým sterilným obväzom.
  • Na dezinfekciu rán nie je vhodné používať prípravky s obsahom jódu, peroxidu alebo alkoholu – môžu podráždiť kožu. Prejavy „diabetickej nohy“ patria k najobávanejším komplikáciám diabetu. V 75 % prípadov je možné im zabrániť.
  • Pokiaľ dôjde k­ zmene farby kože, jej olupovaniu, vzniku pľuzgiera či praskliny, je nutné bez meškania navštíviť lekára.      

Cukrovkári, pozor! Prečo je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Dr.Max)

  Správna starostlivosť o nohy­

  • Nohy je vhodné každý deň dôkladne prezrieť, starostlivo umyť a osušiť. Zvýšená pozornosť by mala byť venovaná oblastiam medzi prstami.
  • Aj kožu na nohách treba ošetrovať mastnými alebo hydratačnými krémami. Najvhodnejšie je používať špeciálnu kozmetiku pre diabetikov.­
  • Stvrdnutá koža sa odstraňuje pemzou a nechty sa strihajú vždy rovno.­
  • Neodporúča sa chodiť naboso z dôvodu možného poranenia ostrými predmetmi.
  • Veľmi dôležitá je ochrana pred otlakmi z topánok. Pred každým obutím je nutné skontrolovať, či v topánke nie sú kamienky, zhrnutá vložka alebo ponožka.
  • Nevyhnutný je výber vhodnej obuvi. Tá by mala mať tuhú podrážku, mäkkú vložku a nesmie nikde tlačiť. Ideálna je obuv bez vnútorných švov, z priedušného materiálu s výškou podpätku do 2 cm. Špeciálna obuv pre diabetikov je v ponuke v niektorých lekárňach a v predajniach zdravotníckych potrieb.
  • Vždy je dôležité nosiť ponožky. A to i v prípade, ak ide o otvorenú obuv.
  • Neodporúčajú sa príliš horúce kúpele nôh. Takisto je nutná opatrnosť pri používaní najrôznejších elektrických vyhrievacích podušiek. Existuje veľké riziko prípadného popálenia.
  • Chodidlá by mali byť prezreté pri každej návšteve u lekára.

Vedeli ste, že

Na Slovensku pribudne každoročne v priemere viac ako 22 000 nových diabetikov. Ku koncu minulého roka pritom evidujeme v našej krajine viac ako 350 000 pacientov, ktorí sú s týmto ochorením v starostlivosti lekárov. Zaujímavé, či skôr alarmujúce, je zistenie Medzinárodnej diabetologickej federácie (International Diabetes Federation), podľa ktorej takmer 25 % osôb s cukrovkou na Slovensku nevie, že týmto ochorením trpí.

Cukrovkári, pozor! Prečo je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Dr.Max)

Prevencia ako účinný nástroj

Účinným spôsobom, ako sa s nelichotivým faktom nevedomosti o výskyte cukrovky vyrovnať, je včasná diagnostika a prevencia. Tá je aj predmetom v poradí už tretej odbornej kampane zameranej na túto civilizačnú chorobu.

Po úspešných kampaniach v rokoch 2016 a 2017, do ktorých sa zapojilo takmer 33 000 ľudí, prichádzajú lekárne Dr.Max v spolupráci so Slovenskou diabetologickou spoločnosťou s ďalšou edukačnou kampaňou. V rámci preventívnej akcie s názvom „Majte svoj cukor pod kontrolou“, ktorá sa koná od 12. do 16. novembra 2018, teda symbolicky v týždni, keď si pripomíname Svetový deň diabetu (14. novembra), si môžu záujemcovia v lekárňach Dr.Max nechať odmerať hladinu glukózy a o výsledkoch sa následne poradiť s odborne vyškoleným personálom lekárne.

„Meranie trvá len pár minút. Ideálne je dostaviť sa ráno nalačno, t. j. minimálne 8 hodín po poslednom jedle. Ak stanovujeme hladinu cukru v krvi počas dňa, je vhodné pred meraním nejesť aspoň 2 hodiny. Z prsta odoberieme malé množstvo krvi a ihneď oznámime výsledok,“ uviedla Jana Varsová, špecialistka na odborné kampane Dr.Max.

Zoznam lekární, kde bude v týždni od 12. do 16. novembra prebiehať odborná kampaň spojená so špecializovaným meraním a poradenstvom nájdete na stránke  http://www.drmax.sk/lekarne.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu