Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jej milenci dostávali mesačný plat a cenné dary

Portrét grófa Grigorija Grigorieviča Orlova. PR článok Zobraziť galériu (4)
Portrét grófa Grigorija Grigorieviča Orlova. (Zdroj: Štátne múzeum Peterhof)

Problémy v manželstve, neznesiteľné vzťahy s tetou, neschopný manžel, nevery a ambície či manipulácie pre získanie moci, spájajú niekoľko generácií ruských panovníkov a vrcholia obdobím Kataríny Veľkej. Ak by žila dnes, patrili by jej titulky všetkých bulvárnych magazínov a aj dnešné zlatokopky by sa mali čo od nej učiť.

Učebnice dejepisu sú plné vedeckých tvrdení, mien vodcov či panovníkov a tiež udalostí s tým spojených, ale čo v učebniciach nenájdete, sú práve tie súvislosti a pozadie udalostí. Ako sa hovorí, za všetkým hľadaj ženu a v prípade výstavy Zlatý vek Peterhofu - od Petra I. po Katarínu II. to platí stopercentne.

Portrét imperátorky Kataríny II.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štátne múzeum Peterhof. (Portrét imperátorky Kataríny II.))

Celý príbeh môžete teraz atraktívne spoznať a pochopiť v SNM – Historickom múzeu na Bratislavskom hrade, kde sa od 19. októbra 2018 až do konca marca 2019 bude odohrávať  takmer naživo aj s autentickými a historicky vzácnymi kulisami v podobe reálnych exponátov privezených priamo z Ruska. Peterhof je často označovaný za ruský Versailles a rovnako sa v ňom odohrali príbehy plné zákulisných hier, intríg a taktických manévrov zložitejších ako celé vojnové stratégie.

Prečítajte si 10 faktov zo života Kataríny Veľkej, ktoré aj dnešnú ženu inšpirujú

1. Ruská cárovná Katarína Veľká nebola Ruska a nevolala sa Katarína. Narodila sa do rodiny nemeckých kniežat a pôvodne sa volala Sofia Frederika Augusta.

2. V jej 15tich rokoch si ju imperátorka Alžbeta I. vybrala ako manželku pre jej neveľmi príťažlivého synovca Petra, ktorý bol dedičom trónu. Kataríne to neprekážalo, keďže bola extrémne ctižiadostivá a všetko podriadila túžbe získať korunu.

3. Dosiahnutie jej cieľa nebolo ľahké a musela strpieť ponižovanie a podceňovanie zo strany manžela a jeho okolia.

4. Čas čakania na príležitosť získať trón využila na vzdelávanie sa a stretávanie sa s vplyvnými veľmožmi, ktorých náklonnosť neskôr bravúrne využila.

5. S jej slaboduchým manželom sa jej dlhých dvanásť rokov nedarilo otehotnieť až napokon priviedla na svet syna Pavla. Nebolo isté, že Pavol je skutočne syn Petra III., nikto to však nespochybnil, takže sa stala matkou následníka trónu.

6. Keď na trón zasadol Peter III. s pobavením sledovala každý jeho neúspech a zlé rozhodnutie. Bola pripravená ho vo vhodnej chvíli nahradiť.

7. Na čele gardy, oblečená vo vojenskej uniforme, tiahla do Peterhofu, aby zosadila svojho muža z trónu. Peter III. pod tlakom situácie abdikoval a čoskoro zomrel násilnou smrťou. Splnil sa jej sen a ako 30 ročná sa stala ruskou imperátorkou.

8. Obdobie jej vlády bolo charakteristické dôrazom na reformy, vzdelávanie a otváranie sa Európe.  Okrem toho bola výborná taktička v oblasti vojenských konfliktov.

9. V súkromí si užívala aféry s milencami. Za odmenu im udeľovala funkciu generálneho pobočníka so štedrým mesačným platom.

10. Mala veľmi intenzívny vzťah s kniežaťom Grigorijom Alexandrovičom Potemkinom. Ten sa do histórie zapísal ako staviteľ potemkinovských dedín. Ako sa hovorí protiklady sa priťahujú a tento vzťah bol toho dôkazom. Bol založený na pragmatizme Kataríny Veľkej a naivnom snívaní Potemkina.

Viac sa o Kataríne Veľkej môžete dozvedieť na Bratislavskom hrade, kde je do konca marca 2019 inštalovaná výnimočná výstava Zlatý vek Peterhofu – Od Petra I. po Katrínu II.

Lístky zakúpite v sieti predpredaj.sk

Súsošie vojenská sila surtout de table z tzv. Arabeského servisu. Dekorácie na stôl, ktoré boli jeho súčasťou obedového servis, pozostávajú z 9 súsoší v alegorickej forme oslavujúcich činy a úspechy Kataríny II.

Jej milenci dostávali mesačný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štátne múzeum Peterhof)

Šaty v štýle vojenskej uniformy osobnej stráže preobraženského pluku. Patrili imperátorke Kataríne II. Tento typ šiat zaviedla imperátorka ako obdobu ženskej uniformy vojsk, na čele ktorých stála. Je známe, že imperátorka počas posledného obdobia svojej vlády veľmi pribrala a uprednostňovala voľné šaty bez korzetu.

Jej milenci dostávali mesačný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štátne múzeum Peterhof)

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu