Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žiadne naťahovanie: Summit EÚ o brexite sa uskutoční, Španielsko ho podporí

Politici sa dohodli na deklarácii o budúcich vzťahoch. Zobraziť galériu (2)
Politici sa dohodli na deklarácii o budúcich vzťahoch. (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/Pool via AP)

BRUSEL - Nedeľňajší mimoriadny summit EÚ o brexite sa uskutoční podľa plánu po tom, ako sa podarilo vyjasniť nedávno vznesené námietky Španielska v súvislosti s Gibraltárom. S odvolaním sa na zdroje z prostredia rokovaní o tom informovali svetové agentúry.

Hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska v sobotu tvítoval, že Tusk telefonoval so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom a summit je "o niečo bližšie" k svojmu uskutočneniu podľa plánu. Uzatvorenie sporu ohľadne Gibraltáru následne pre médiá potvrdil samotný Sánchez, informovala spravodajská televízia Sky News.

Španielsky premiér Pedro Sanchez.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

Predseda Tusk medzičasom partnerom z EÚ zaslal pozývací list na mimoriadny summit Európskej únie o texte dohody o brexite, ktorú 14. novembra schválila britská vláda, obsahujúci program a agendu nedeľňajšieho rokovania. Tusk hlavám štátov a vlád európskej dvadsaťsedmičky odporúčal, aby v nedeľu dohodu o brexite vyjednanú s Londýnom prijali. "Niekto nemá dôvod byť šťastný. Minimálne je to však rozhodujúci čas, EÚ27 prešla testom jednoty a solidarity," uviedol Tusk v liste.

Španielsko dohodu s Britániou o brexite podporí

Španielsky premiér Petro Sánchez v sobotu potvrdil, že jeho krajina podporí dohodu Európskej únie (EÚ) s Britániou o podmienkach brexitu po tom, ako sa mu podarilo s predstaviteľmi Únie a Londýna urovnať spor v súvislosti s Gibraltárom. Informovala o tom agentúra AFP. Dodala, že išlo o poslednú prekážku pred nedeľňajším mimoriadnym summitom EÚ v Bruseli, na ktorom majú premiéri a prezidenti krajín EÚ potvrdiť dohodu o vystúpení Británie z Únie.

 

Sánchez v piatok varoval, že pokiaľ Londýn nebude Španielsku garantovať právo veta pri rozhodovaní o budúcom štatúte Gibraltáru, nedeľňajší mimoriadny summit by mohol bojkotovať. Na dosiahnutí dohody so Španielskom pracovali vyjednávači zainteresovaných strán od piatka do soboty popoludnia. Španielskej vláde napokon Brusel i Londýn podľa Sáncheza vyhoveli. "Práve som španielskemu kráľovi oznámil, že máme dohodu o Gibraltáre," vyhlásil Sánchez v televíznom vystúpení s tým, že zasadnutie Európskej rady sa v nedeľu uskutoční. "EÚ a Spojené kráľovstvo požiadavky Španielska akceptovali. Španielsko... bude hlasovať za brexit."

 

Viac o téme: SummitRokovanie Donald TuskVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu