Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Jan Harlan: Kubrick nebol tajnostkár, len nerád vysvetľoval svoje filmy

Jan Harlan
Jan Harlan

BRATISLAVA - Predseda poroty súťaže prvých a druhých hraných filmov na MFF Bratislava Jan Harlan oceňuje, že festival dáva priestor mladým začínajúcim tvorcom. Keďže vo filmovej škole odovzdáva skúsenosti nastupujúcej filmovej generácii, festival ho v tejto oblasti veľmi obohacuje.

Jan Harlan takmer 30 rokov úzko spolupracoval so svetoznámym režisérom Stanleym Kubrickom. Výkonným producentom jeho filmov sa stal v roku 1975, keď vznikla snímka Barry Lyndon.

Jan Harlan nakrútil v roku 2001 o svojom dlhoročnom kolegovi životopisný dokument s názvom Stanley Kubrick: A Life in Pictures. I keď boli v príbuzenskom vzťahu, Kubrick si zobral za manželku Harlanovu sestru, dokument vraj táto skutočnosť neovplyvnila ani v pozitívnom, ani v negatívnom smere. Stanley Kubrick začínal ako fotograf, jeho život však zahaľuje rúško tajomstva. Ako dnes povedal na tlačovej konferencii Jan Harlan, Kubrick nebol tajnostkársky človek, len nerád rozprával o svojich filmoch a nerád ich akýmkoľvek spôsobom vysvetľoval. Prístup k nemu mali asi traja až štyria novinári, ktorým poskytoval rozhovory po nakrútení nových filmov. "Mal pocit, že všetko dôležité je vypovedané v jeho filmoch a viac nie je čo dodať," vysvetlil Harlan.

Posledným filmom Stanleyho Kubricka bol Eyes Wide Shut - Spaľujúca vášeň (1999), kde si hlavné úlohy zahrali Tom Cruise s Nicole Kidman. Premiéry sa však nedožil, zomrel krátko po hrubom zostrihaní nakrúteného materiálu. V období medzi posledným filmom a Olovenou vestou (1987) sa venoval dvom projektom, ktoré z rozdielnych dôvodov nezrealizoval. Jedným bol The Aryan Papers, ktorý mal nakrúcať aj na Slovensku. Keďže v tom čase vznikol film Schindlerov zoznam (1993), Kubrick uznal, že nemá zmysel nakrúcať ďalší film s témou holokaustu.

Druhým projektom bola sci-fi snímka A. I. Umelá inteligencia (2001) podľa literárnej predlohy s názvom Supertoys Last All Summer Long, ktorú nakoniec po dohode nakrútil Steven Spielberg. "Kubrick nemal pocit, že je nutné za každú cenu nakrúcať filmy. Musel mať pocit, že to naozaj stojí za to a je to dosť významné na to, aby sa podujal film nakrútiť," povedal Harlan. Ako dodal, Kubrickove filmy majú v sebe občas nejaké rozpory či dvojzmyselnosti, ale určite nie sú povrchné. "Niektoré filmy treba vidieť dva razy," uviedol.

Aj to bolo dôvodom, prečo si dal na svojich dielach vždy záležať a nepozeral na čas. Pri A. I. Umelej inteligencii si však uvedomil, že hlavnú úlohu stvárni malý chlapec, ktorý sa môže počas niekoľkých mesiacov až rokov nakrúcania výrazne zmeniť. Podľa Harlana sa Kubrick vyznačoval ako režisér veľmi pomalým spôsobom práce. Spielberg stihol naopak nakrútiť uvedený film za osemnásť týždňov. Ako uviedol Harlan, Spielberg sa veľmi striktne riadil Kubrickovými predstavami a poctivo ich dodržiaval, stále tam však musel byť Spielbergov rukopis. "Keby film robil Kubrick, bol by oveľa temnejší," dodal.

Jan Harlan v súčasnosti vyučuje na filmovej škole a nakrúca krátke dokumentárne filmy. Na veľký projekt by sa pravdepodobne už nahovoriť nedal. Na to, aby strávil na "pľaci" štrnásť hodín denne sedem dní v týždni sa totiž už cíti starý. Na MFF Bratislava zaradili do programu dva Harlanove dokumenty, a to Šťastný to Malcolm! (2006) a Stanley Kubrick: A Life in Pictures.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu