Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Experti hodnotia Ficov zlepenec s pravicou: Vydrží alebo stroskotá, a čo Slovensko?

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko je opäť o krok bližšie k novej vláde. Lídri štyroch strán už dolaďujú posledné detaily a personálne otázky. Koalícia predstavila aj program, ktorý chce plniť. Topky oslovili troch špičkových politológov, aby zhodnotili jej program, stabilitu a skúsili predpovedať, či sa dožije celých štyroch rokov. Čo nás s týmto pravicovo-ľavicovým "zlepencom" čaká?

Koalícia bude čeliť 3 nášľapným mínam

"Sú tam záležitosti, ktoré môžu spôsobiť nestabilitu," zareagoval pre Topky politológ Tomáš Koziak. Prvým prvkom by mohla byť problémová línia vychádzajúca z pravo-ľavej definície politickej filozofie. "Okrem tejto pravo ľavej orientácie tam máme stranu, ktorá stojí na strane majority väčšiny (SNS) a stranu, ktorá naopak háji práva menšín (Most)," menuje druhý možný neuralgický bod.

Budú pri Ficovi iba komparz?
Zobraziť galériu (7)
Budú pri Ficovi iba komparz?  (Zdroj: SITA)

Ako tretiu mínu, na ktorú môže pravo-ľavý zlepenec naraziť menuje analytik rozpad poslaneckých klubov Mostu a #Sieti. "Sú avizované ďalšie odchody a toto štiepenie ešte neskončilo," myslí si Koziak. Na otázku, či je táto vláda dobrou voľbou, odpovedá Koziak dvomi spôsobmi. Záleží na tom, z akého pohľadu sa na to pozeráme. Či je to pohľad voliča Mostu alebo #Siete alebo či je to pohľad z pozície prospešnosti Slovenska.

Vysvetlí Bugár svojim voličom vládu s SNS?
Zobraziť galériu (7)
Vysvetlí Bugár svojim voličom vládu s SNS?

"Podľa reakcií voličov Mostu a #Siete to vyzerá, že nemuselo ísť o najlepšiu voľbu. Z pozície Slovenska je táto koalícia rozhodnutie lepšie než zlé," myslí si Koziak a dodáva, že v prípade nedohody koalície by nasledovali buď predčasné voľby alebo úradnícka vláda. A v tomto prípade by sa ďalší vývoj odhadoval naozaj ťažko.

Vydrží vláda celé 4 roky?

Verdikt Tomáša Koziaka: Naozaj neviem.

SNS má kostlivcov v skrini, bude záležať na osobnostiach

Politológ Radoslav Štefančík hodnotí vládu v tomto zložení ako za druhú najlepšiu alternatívu. "Hneď po vláde, v ktorej by bola SaS, namiesto SNS. Pravica sa síce rozhodla akceptovať nacionalistov, ale netreba zabúdať, že na jej kandidátke boli prítomní aj kostlivci, ktorí boli aktívni v politike ešte v tom období, kedy sa napríklad zavliekol prezidentov syn do susedného štátu, kedy mafiáni fyzicky likvidovali nepohodlných svedkov a kedy sa tu drancovalo tak brutálnym spôsobom, ako nikdy predtým, a možno už ani potom. A to všetko s podporou práve týchto kostlivcov," myslí si o SNS v novej vláde.

Robert Fico oznamuje dohodu o spolupráci štyroch strán
Zobraziť galériu (7)
Robert Fico oznamuje dohodu o spolupráci štyroch strán  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Čo sa týka charakteru, veľa bude záležať na personálnom zložení, tvrdí Štefančík. Keby sa to podarilo, bol by to dobrý krok. "Ak sa malým pravicovým stranám podarí marginalizovať mocenský vplyv Fica, Počiatka, Kaliňáka, eliminovať vplyv oligarchami nastrčených postáv na iných úradoch, môže byť táto vláda považovaná za dobrý krok smerom vpred," povedal pre Topky a dodáva, že na ministerstvách by mohla byť krížová kontrola - to znamená, že by minister mal tajomníkov z inej politickej strany.

Stop besneniu na Facebooku

Pravicoví voliči by si mali podľa analytika uvedomiť realitu. "Napriek rozbesneným reakciám na sociálnych sieťach pravicový volič by si mal byť vedomý skutočnosti, ako sú rozložené sily systémových strán v Národnej rade," deklaruje Štefančík a pokračuje, že "kvôli zastúpeniu fašistov v parlamente by sme mali pomaly zabudnúť na obdobie tradičného striedania modernistov a tradicionalistov, a naopak, hľadať skôr prieniky medzi nimi a definovať dôvody, prečo je takéto vládnutie pre spoločnosť prospešné." Tak je to aj v konsolidovaných parlamentných demokraciách so skúsenosťami antisystémových strán.

Experti hodnotia Ficov zlepenec
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Široká vláda pravice by bola podľa politológa nestabilnejšia ako vláda ľavice s pravicou. Ako uvádza Štefančík, môže to byť vďaka stabilnému poslaneckému klubu Smeru a absencii neriadených striel v podobe Matoviča či Kollárovcov. "Lenže práve preto, že ide o ideologicky, aj hodnotovo odlišné subjekty, slovníkom Roberta Fica - zlepenec, nemožno vylúčiť aj také hlboké názorové konflikty, ktoré povedú k odchodu niektorých členov pravicových strán z poslaneckých klubov a následnému predčasnému ukončeniu tejto spolupráce," dodal na záver odborník.

Vydrží vláda celé 4 roky?

Verdikt Radoslava Štefančíka: Vidím to na rekonštrukciu vlády, resp. na pád vlády v priebehu volebného obdobia, ale určite vydržia dlhšie, ako jeden rok.

Vláda má ambiciózny protikorupčný program

Politológ Juraj Marušiak tvrdí, že vláda prijala ambiciózny protikorupčný program. "Vláda, zrejme pod tlakom dvoch koaličných partnerov - Siete a Mostu, prijala ambiciózny protikorupčný program. Je faktom, že aj v minulosti SR bola aj medzinárodnými inštitúciami, napr. Transparency International, pozitívne hodnotená z hľadiska prijímania antikorupčnej legislatívy, podstatne horšie to však vyzeralo z hľadiska praktík," hodnotí analytik s tým, že program odzrkadľuje argumenty nespokojných malých a stredných podnikateľov a požiadavky Mostu v oblasti menšín.

Národniari sú kľúčovým hráčom v koalícii
Zobraziť galériu (7)
Národniari sú kľúčovým hráčom v koalícii

Dôležité je tiež podľa neho pokračovať v medzinárodnom smerovaní Slovenska tak ako doteraz. Upozorňuje tiež, že niektoré deklarované ciele vlády sú príliš všeobecné. "Niektoré ciele sa zdajú byť príliš deklaratívne, ako napr. podpora obnovy domáceho výrobného a spracovateľského potravinárskeho segmentu. Je to potrebné, ale bude nutné povedať, ako si to budúca vláda predstavuje dosiahnuť," hodnotí Marušiak.

V sociálnej oblasti vidí niekoľko tendencií. "Na jednej strane je viditeľná snaha o posilnenie účasti štátu v sociálnej politike, zároveň však koalícia reflektuje aj rastúce populistické až dokonca nenávistné nálady proti sociálne najslabším, keď hovorí o "sprísnení podmienok pri poskytovaní sociálnych dávok pre osoby odmietajúce pracovať"."

Experti hodnotia Ficov zlepenec
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Rovnako podľa Marušiaka je to aj s vytvorením 100 tisíc pracovných miest, ktoré nezávisia iba od krokov vlády. "Preto sa to javí skôr ako prísľub, ktorým budú môcť vládne strany argumentovať napr. v prípade predčasných volieb. V prípade, že by vláda trvala celé štyri roky, môže byť takýto záväzok veľkým rizikom," myslí si politológ s tým, že presadenie cieľov bude závisieť od životaschopnosti vlády.

Vydrží vláda celé 4 roky?

Verdikt Juraja Marušiaka: Čo sa týka trvania vlády, som skôr skeptik. Na druhej strane si myslím, že nájdenie pravo-ľavého konsenzu v základých otázkach smerovania spoločnosti (napr. nielen v zahraničnej politike, ale napr. aj vo vzťahu štátu a biznius) by mohlo Slovensku pomôcť. Bude záležať od toho, do akej miery vstup do vlády zdecimuje voličskú základňu Mostu aj Siete. Ak ten pád bude veľmi veľký, tak paradoxne môžu byť zainteresované na zotrvaní vo vláde čo najdlhšie. 

Viac o téme: KoalíciaVládaVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu