Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prekvapujúce odhalenie vedcov: Existujú dva typy voličov, pozrite sa, kam patríte vy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

EVANSTON - Neviete si vysvetliť, ako mohol niekto vo voľbách hlasovať za politickú stranu, ktorú považujete za absolútne strašnú? Vedci majú vysvetlenie. Konzervatívci a liberáli podľa nich myslia diametrálne odlišne.

Podľa výskumníkov z Northwesternskej univerzity a Chicagského rehabilitačného inštitútu (RIC) majú liberáli a konzervatívci iný kognitívny štýl, a teda aj inak uvažujú o kľúčových otázkach. Tieto rozdiely sa neprejavujú len vo voľbách, ale aj v každodennom živote. Odborníkom sa podarilo experimentálne dokázať, že liberáli dosahujú lepšie výsledky pri riešení „inštinktívnych“ úloh s „aha efektom“, teda sú spontánnejší a flexibilnejší v myslení. Čo sa týka analytických úloh, obe skupiny mali približne rovnaké skóre.

ROZHOVOR Známy sociológ prezradil: Máme veriť prieskumom a prečo Smer stále trhá rekordy

Ako spresňuje Sciencedaily.com, aj iným laboratóriám skúmajúcim ľudské správanie sa podarilo dokázať, nevynímajúc genetické štúdie, že konzervatívci majú viac štruktúrované a pretrvávajúce kognitívne štýly. Liberáli majú, naopak, pružnejšie, konvergentnejšie myslenie.

VIDEO Pozorné oko odborníčky: Takto hodnotí prejavy našich politikov, prezrádzajú všetko

Podľa psychológa Marka Beemana nejde o odlišnú schopnosť riešenia úloh, ale o to, ako problém mozog spracúva. Ide buď o prístup analýzy, alebo vhľadu. Ľudia si túto voľbu neuvedomujú, pristupujú k nej prirodzene na základe predispozície alebo zvyku. Existujú však aj ľudia, ktorých voličské preferencie sú neutrálne a kognitívny štýl viac vyvážený. V živote sa podľa vedcov vyskytujú situácie, pri ktorých musia oba typy ľudí zapojiť aj opačný prístup. Príslušnosť k jednej alebo druhej skupine teda neznamená pevné, ale tekuté mozgové štruktúry.

Prekvapujúce odhalenie vedcov: Existujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

 

Viac o téme: VoľbyMyslenieKognitívny štýl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu