Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ Očakávaná konferencia OSN v Marrákeši: Globálny pakt o migrácii je schválený

Konferencia v Marrákeši Zobraziť galériu (10)
Konferencia v Marrákeši (Zdroj: SITA/AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

MARRÁKEŠ - Na konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) v marockom Marrákeši schválili v pondelok zástupcovia zo 164 krajín globálny pakt o migrácii. Účastníci schválili pakt aklamáciou na začiatku dvojdňovej konferencie, uviedla agentúra AP.

Prípravu Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) dokončili v júli v OSN po 18 mesiacoch rokovaní. Voči tomuto dohovoru však medzičasom vyjadrili objavili námietky a viacero európskych štátov vrátane Slovenska oznámilo, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

Na migračnom pakte sa všetkých 193 členských štátov OSN s výnimkou USA dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho znení sa začali v apríli 2017 a ukončili v júli 2018. Cieľom tohto 34-stranového právne nezáväzného dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. 

Šéf OSN v Marrákeši vyvracal "klamstvá" a "mýty

Generálny tajomník OSN António Guterres sa v pondelok - na úvod dvojdňovej medzinárodnej konferencie v Marrákeši - pokúsil rozptýliť "klamstvá" a "mýty", ktoré sa podľa neho spájajú s globálnym paktom o migrácii. Jeho vystúpenie odznelo krátko predtým, ako tento dohovor odsúhlasilo 164 členských krajín OSN, informovala agentúra AP. Globálny migračný pakt má podľa Guterresa napomôcť, aby migrácia prebiehala bezpečným, humánnym a usporiadaným spôsobom, čo má zamedziť zbytočnému utrpeniu a chaosu. 

Antonio Guterres
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Yoan Valat, Pool via AP)

Upozornil pritom na skutočnosť, že od roku 2000 prišlo o život už viac ako 60.000 migrantov, čo je podľa neho hanbou pre celé medzinárodné spoločenstvo. Guterres zdôraznil, že globálny pakt má nezáväzný charakter a žiadnej krajine sveta nenariaďuje, akú migračnú politiku má praktizovať. "Pakt je rámcom pre medzinárodnú spoluprácu..., ktorý výslovne zdôrazňuje princíp štátnej suverenity," zdôraznil generálny tajomník. "Nesmieme podľahnúť strachu a nepravdivým tvrdeniam". 

Vyjadril pritom presvedčenie, že sa k dohovoru časom pridajú aj tie krajiny, ktoré nevyslali svojich zástupcov na konferenciu do Marrákešu. Šéf OSN zároveň pripomenul, že prevažná časť migračných tokov nesmeruje z chudobného globálneho Juhu do bohatých krajín Severu. K presunom obyvateľstva podľa neho dochádza hlavne v rámci štátov rozvojového sveta. Guterres tiež označil za nepravdivé tvrdenia, podľa ktorých sa rozvinuté štáty zaobídu bez prílevu prisťahovalcov.

Konferencia OSN o globálnom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Prípravu Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) dokončili v júli v OSN po 18 mesiacoch rokovaní. Voči tomuto dohovoru sa však medzičasom objavili námietky a viacero európskych štátov vrátane Slovenska oznámilo, že sa k tejto iniciatíve nepripoja. Na migračnom pakte sa všetkých 193 členských štátov OSN s výnimkou USA dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho znení sa začali v apríli 2017 a ukončili v júli 2018.

Dohovor napokon schválili v Marrákeši aklamáciou zástupcovia 164 krajín sveta. Cieľom tohto 34-stranového právne nezáväzného dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Globálny pakt má okrem iného zabezpečiť možnosti pre legálnu migráciu a eliminovať nelegálne prekračovanie hraníc.

V júli dokončilo prípravu Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) všetkých 193 členských štátov OSN s výnimkou Spojených štátov. Voči tomuto dohovoru však medzičasom vyjadrili námietky nacionalisti v rôznych krajinách a viacero európskych štátov vrátane Slovenska oznámilo, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Osobitná predstaviteľka generálneho tajomníka OSN pre medzinárodnú migráciu Louise Arbourová v nedeľu na tlačovej konferencii uviedla, že na medzinárodnú konferenciu v Marrákeši sa zaregistrovalo viac ako 150 vlád. Túto informáciu bližšie nekomentovala.

Na migračnom pakte sa 193 členských štátov OSN dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho sa začali v apríli 2017 a ukončili v júli 2018. Cieľom tohto 34-stranového právne nezáväzného dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. 

Pakt OSN o migrácii nevytvára nové právne záväzky

Belgický premiér Charles Michel v pondelok podporil v mene svojej krajiny globálny pakt OSN o migrácii. Urobil tak v rámci dvojdňovej medzinárodnej konferencie v marockom Marrákeši, informovala televízna stanica RTBF. Premiér Michel do Maroka odcestoval aj za cenu rozpadu federálnej vlády. Michel reorganizoval v sobotu svoju stredopravicovú vládu po tom, ako jedna zo strán vládnej koalície - Nová flámska aliancia (N-VA) -, trvala na tom, že nepodporí stanovisko šéfa vlády ohľadom globálnej dohody o bezpečnej, pravidelnej a riadnej migrácii.

Belgický premiér Charles Michel.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

RTBF v tejto súvislosti zverejnila názor Osobitnej vyslankyne generálneho tajomníka OSN pre medzinárodnú migráciu Louise Arbourovej, ktorá je zodpovedná za priebeh marrákešskej konferencie. Kanadská právnička a prokurátorka označila postoj krajín, ktoré od dohody odstúpili označila za "poľutovaniahodný". Pripomenula, že v júli tohto roku sa rokovania o migračnom pakte skončili konsenzom a priznala, že je "trochu podráždená" šírením nesprávnych informácií o texte migračnej dohody.

"Nie, dohoda nie je záväzná, nevytvára žiadne nové záväzky. Pakt nestanovuje žiadne právo na migráciu, nestanovuje žiadnu povinnosť pre štáty. Text je explicitný. Dokument nevytvára nové právne záväzky," spresnila Arbourová. Zdôraznila, že ide o prepojenie krajín na báze dôvery a nie obmedzovania. A dodala, že pokiaľ ide o otázku práv alebo povinností štátov voči nelegálnym migrantom, pakt OSN nepridáva nič nové do už existujúceho medzinárodného práva v oblasti zmlúv a dohovorov o ľudských právach.

Rada Európy chce pomáhať pri implementácii Paktu OSN o migrácii

Rada Európy (RE) je pripravená zapojiť sa do implementácie globálneho migračného paktu OSN, ktorý bol v pondelok prijatý na medzinárodnej konferencii v marockom Marrákeši. Generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland vyjadril uvedenému paktu, ktorý odsúhlasilo 164 členských krajín OSN, plnú podporu. Informovala o tom agentúra AP. "Migrácia je jedným z najväčších problémov našej doby. Ovplyvňuje blahobyt, dôstojnosť a niekedy aj prežitie miliónov ľudí, z ktorých mnohí utiekli z vojnových zón, pred prenasledovaním alebo prírodnými katastrofami. Ľudské práva utečencov a migrujúcich detí si zaslúžia osobitnú ochranu," odkázal Jagland.

Thorbjörn Jagland
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Sergei Karpukhin)

Rada Európy je pripravená pomôcť pri implementácií dohovoru a ponúknuť v tomto smere svoje skúsenosti. Na dvojdňovej konferencii v Marrákeši túto inštitúciu, ktorá sa zasadzuje za dodržiavanie ľudských práv, zastupuje osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka RE pre migráciu a utečencov, český diplomat Tomáš Boček.

Mayová tvrdí, že hlasovanie o brexite prebehne podľa plánu

Brusel je pripravený na všetky alternatívy odchodu Británie z Európskej únie, o predbežnej dohode o brexite, ktorú s Britániou uzavrel, však už rokovať nebude. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie predsedu Európskej komisie EK Jeanom-Claudom Junckerom."Zmluva je hotová," uviedla Junckerova hovorkyňa, ktorá dodala, že súčasná predčasná dohoda o odchode Británie z EÚ je najlepšia možná a Brusel ju znovu otvárať nebude.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tim Ireland)

Hovorkyňa britskej premiérky Theresy Mayovej uviedla, že poslanci Dolnej snemovne budú o predbežnej dohode o brexite hlasovať podľa plánu, teda v utorok 11. decembra. Má sa tak stať napriek tomu, že Súdny dvor Európskej únie (ECJ) v Luxembursku v pondelok rozhodol, že Británia môže jednostranne prerušiť proces svojho odchodu z Európskej únie. Zdroj z prostredia Mayovej kabinetu však pre Sky News uviedol, že pravdepodobne dôjde k odloženiu hlasovania a premiérka v pondelok o 16.30 SEČ vystúpi Dolnej snemovni.  

"Hlasovanie prebehne, ako bolo naplánované," povedala Mayovej hovorkyňa, pričom dodala, že premiérka v konferenčnom telefonickom rozhovore informovala svojich ministrov o výsledkoch svojich víkendových rozhovorov s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, Jeanom-Claudeom Junckerom, írskym premiérom Leom Varadkarom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou či holandským premiérom Markom Ruttem. Na otázku, či by mohlo dôjsť k opätovnému otvoreniu rokovaní s Bruselom, Mayovej hovorkyňa odpovedala: "Dohoda už bola uzavretá a prerokovaná."

Viac o téme: MigráciaOSNMarrákeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu