Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Malta sa ujala odmietnutých migrantov, neskôr si ich rozdelia krajiny EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

VAlLETTA - Malta umožní vstup na svoje územie 49 migrantom, ktorých v decembri zachránili v Stredozemnom mori lode dvoch nemeckých humanitárnych organizácií. Migrantov si následne prerozdelí osem členských krajín EÚ.

Oznámil to v stredu maltský premiér Joseph Muscat, ktorého citovala agentúra DPA. Podľa Muscata si všetkých 49 migrantov po vylodení prerozdelia Francúzsko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko a Taliansko. K pobrežiu Malty ich majú dopraviť hliadkovacie plavidlá tamojšej armády.

Posádka nemeckej organizácie Sea-Watch 22. decembra zachránila 32 migrantov z člna pašerákov, ktorý sa nachádzal na dohľad Malty. Ďalších 17 ľudí vzala 29. decembra na palubu posádka organizácie Sea-Eye. Ani jedno plavidlo nedostalo povolenie zakotviť a nechať migrantov vystúpiť na breh.

Organizácie Sea-Watch a Sea-Eye v utorok upozornili na zhoršujúci sa zdravotný stav migrantov na oboch lodiach, ktorí sú podľa nich vyčerpaní a trpia morskou chorobou. V oblasti sa pritom zhoršujú aj plavebné podmienky. 

Valletta podmienila prijatie tejto skupiny migrantov aj prerozdelením ďalších 249 osôb, ktoré boli zachránené v decembri a už sa nachádzajú na Malte. Približne 131 z nich si prerozdelia iné štáty Európskej únie, 44 sa vráti do svojho domovského Bangladéša a zvyšok bude môcť zostať na Malte. 

Viac o téme: MigrantiMalta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu