Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mimoriadny summit o utečencoch skončil: Európa kritizovala Fica, toto sú výsledky rokovaní

Mimoriadny summit k utečeneckej kríze. Zobraziť galériu (12)
Mimoriadny summit k utečeneckej kríze. (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Lídri včera niekoľko hodín v Bruseli, kde sa konal mimoriadny summit krajín Európskej únie. Témou bolo riešenie migračnej krízy, ktorá už niekoľko mesiacov sužuje Európu.

2:00 Lídri sa dohodli na týchto opatreniach:

Tusk potvrdil, že národní lídri EÚ na summite, ktorý sa skončil krátko po polnoci zo stredy nadnes, sa zaviazali poskytnúť dodatočnú sumu vo výške jednej miliardy eur na pomoc agentúram OSN, ktoré v rámci Svetového potravinového programu (WFP) podporujú utečencov zo Sýrie žijúcich v susedných krajinách vojnou poznačenej krajiny.

Internetový denník Euobserver v tejto súvislosti informoval, že s výnimkou Holandska všetky členské štáty EÚ v roku 2015 výrazne  znížili svoje príspevky do WFP, čo viedlo k tomu, že agentúry OSN neboli schopné zabezpečiť stravenky pre stovky tisíce Sýrčanov v utečeneckých táboroch v Jordánsku, Libanone, Iraku, Egypte a Turecku, a problémy sú aj s pitnou a čistou vodou.

Svetový potravinový program musel zastaviť pomoc pre polovicu z takmer 1,3 milióna sýrskych utečencov v tomto regióne. Väčšina z nich musí vyžiť z pol dolára na deň. Ak EÚ dala vlani 895 miliónov eur pre WFP, tohto roku to bolo iba 675 miliónov eur, čo je 38-percentný medziročný prepad. Najvyššie škrty, stopercentné voči roku 2014, v podpore pre WFP zaznamenalo Estónsko, Grécko, Maďarsko, Portugalsko, Rakúsko a Slovensko. Ďalšie krajiny únie - Chorvátsko, Lotyšsko, Poľsko a Rumunsko - za posledné dva roky nedali nič v prospech WFP.

"Vzhľadom na takéto tvrdé podmienky nikto nemôže obviňovať týchto ľudí, že hľadajú útočisko v Európe," povedal predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz na úvod summitu. Aj Tusk a Juncker uviedli, že v snahe pokročiť pri riešení tejto krízy budú mať stretnutie s tureckým prezidentom Tayipom Erdoganom, ktoré sa uskutoční 5. októbra. EÚ chce dôraznejšie spolupracovať s Ankarou v snahe obmedziť počty migrantov, ktorí cez Turecko prechádzajú do Grécka, prvej členskej krajiny EÚ na ich púti.

Obaja najvyšší lídri EÚ zároveň potvrdili, že premiéri a prezidenti sa v rámci summitu dohodli na posilnení kontrol na vonkajších hraniciach únie. Tusk v tejto súvislosti upozornil, že do konca novembra by mali byť vytvorené takzvané "hotspoty", čiže špeciálne kontrolné zóny v pohraničných oblastiach únie, kde národní experti a predstavitelia príslušných agentúr EÚ budú identifikovať a registrovať utečencov v snahe rozdeliť ekonomických migrantov od utečencov s právom na poskytnutie právnej ochrany.

"To, čo som dnes videl, je zmena myslenia o vonkajších hraniciach. Nemám pochýb o tom, že všetci 28 lídri súhlasia s tým, že bez získania kontroly nad našimi hranicami nemáme šancu bojovať s touto krízou. Ide o suverenitu krajín, ale všetci súhlasia, že v tomto musíme pokračovať," uviedol Tusk počas stretnutia s novinármi. Zároveň ocenil skutočnosť, že počas rokovaní lídrov nikto nikomu nič nevyčítal.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v jednej zo svojich prvých reakcií po skončení summitu uviedla, že Európania dnes urobili jeden zo série nevyhnutných krokov v boji proti utečeneckej kríze.  

00:40 Fico: Na summite sa nehovorilo o hlasovaní o povinných kvótach. Na neformálnom summite EÚ, ktorý sa dnes skončil v Bruseli, sa nehovorilo o utorkovom hlasovaní ministrov vnútra EÚ o prerozdelení 120.000 žiadateľov o azyl. Ako uviedol po rokovaní premiér Robert Fico, každý rešpektoval rozhodnutie väčšiny a menšiny. Trvá na tom, že išlo o nesprávne rozhodnutie, ktoré mimoriadne ovplyvní budúcnosť Európskej únie.

00:15 Mimoriadny summit EÚ zameraný na riešenie utečeneckej krízy sa konal vo "výbornej" atmosfére a v duchu dobrej spolupráce, keď na rokovaniach premiérov a prezidentov bolo menej napätia ako sa očakávalo. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk spolu so šéfom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom po skončení summitu.

00:12 Summit skončil. Lídri predstavia výsledky rokovania na tlačovke, ktorá začne o pár minút.

23:55 Únia musí zohnať miliardu eur na podporu svetovému potravinovému fondu a organizáciám OSN, informuje ČT24 a najmä štátom susediacim so Sýriou, do ktorých utiekli stovky tisíc utečencov. Toto by malo byť obsahom záverečného vyhlásenia dnešného summitu, vyplýva to z uniknutého dokumentu.

23:42 Momentálne sa rokuje v druhom kole. Nádeje na koniec summitu skončili predčasne. Vyzerá to na dlhý večer.

23:11 Podľa švédskych zdrojov sa Merkelová pustila do Orbána. Podobnú kritiku si dnes musel vypočuť Fico od francúzskeho prezidenta Hollanda.

23:10 Dnes na maďarsko-rakúskej hranici pri Nickeldorfe. Teplota klesla na 10 stupňov Celzia.

 

Migrants and refugees spend a cold night at the Hungarian-Austrian border near Nickeldorf, as temperatures dropped to 10...

Posted by Channel 4 News on 23. september 2015

23:05 Ficova budúcnosť u európskych socialistov nie je ružová. Premiérove výroky o moslimoch či mešitách na Slovensko zaskočili "celú Progresívnu rodinu," vyhlásil Gianni Pittella.

22:55 Európski ľudovci považujú utečeneckú krízu za vážnejšiu než finančnú. Európska ľudová strana (EĽS) považuje súčasné riešenie vleklej utečeneckej krízy za pomalé a málo účinné, a preto chce prispieť svojimi návrhmi v snahe pomôcť riešiť tento celoeurópsky problém. Pre TASR to uviedol podpredseda NR SR a líder KDH Ján Figeľ po skončení bruselského summitu politických lídrov strán patriacich do európskej rodiny ľudovcov.

22:45 Merkelová sa na schôdzi vyjadrila naštvane: "Je mi jedno, či som na vine migračnej kríze. Oni (utečenci) sú teraz tu."

22:29 Vyše 5000 ľudí dnes večer demonštrovalo v durynskej metropole Erfurte proti azylovej politike nemeckej a krajinskej vlády. Informovala o tom s odvolaním sa na policajné odhady agentúra DPA. V ďalšom východonemeckom meste, saskom Lipsku, sa dnes zišli stovky prívržencov tamojšieho protiislamského hnutia Legida.

22:26 Podľa diplomatov prebieha summit pokojne: "Prvé kolo nebolo také 'krvilačné', ako sa čakalo."

21:48 Zákulisie summitu. 

21:42 Nemecko požiadalo Európsku komisiu o schválenie predĺženia dočasných hraničných kontrol obnovených pred desiatimi dňami o ďalších 20 dní. S odvolaním sa na hovorkyňu Európskej komisie o tom informovala dnes tlačová agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že Nemecko obnovilo kontroly na štátnych hraniciach s ČR a Rakúskom 13. septembra dočasne na obdobie desiatich dní v súvislosti s prílevom migrantov.

21:35 Nie je vylúčené, že migranti zmenia v budúcnosti svoje trasy využívané na cestu do západnej Európy a pokúsia sa pri nej využiť aj územie Bosny a Hercegoviny. V Skopje o tom po rokovaniach so šéfom macedónskej diplomacie Nikolom Poposkim hovoril dnes bosniansky minister zahraničných vecí Igor Crnadak.

21:30 Nemecko, Rakúsko, Slovinsko a Chorvátsko intenzívne tlačia na Radu EÚ, aby lepšie kontrolovala vonkajšie hranice.

21:10 Už vyše hodiny majú na summite problém s internetom.

20:37 Komisia hovorí, že prísľuby pomoci sú zásadnou súčasťou diskusií.

20:32 Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann sa pred otvorením mimoriadneho summitu o utečeneckej kríze, ktorý sa dnes večer začal v Bruseli, vyjadril za trvalé riešenie problematiky prostredníctvom kvót. Podľa jeho slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra APA, totiž inak nebude možné žiadnu krajinu presvedčiť, aby pristupovala k azylovému konaniu korektne, ak jej budú chýbať znalosti o tom, čo má so žiadateľmi o azyl urobiť. Musíme zabrániť kolapsu ľudskosti v Európe a postarať sa o poriadok, povedal Faymann.

20:29 "To, čo teraz Európa potrebuje najviac, je komplexný prístup k migračnej kríze," povedal David Cameron.

20:26 Predseda frakcie Socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente Gianni Pittella navrhol pozastaviť členstvo strany SMER-SD slovenského premiéra Roberta Fica v Strane európskych socialistov (SES). Návrh predložil na zasadnutí lídrov frakcie v Bruseli ešte pred dnešným popoludňajším summitom Európskej rady.

Pittella uviedol: "Postoj, jasne daný najavo pánom Robertom Ficom, že 'masovú migráciu moslimských prisťahovalcov, ktorí začnú stavať mešity, nebudeme trpieť', alebo názor o 'obmedzovaní slobody moslimov v Európe' či názor, že 'Slovensko je vytvorené pre Slovákov, nie pre menšiny', spôsobujú ťažkosti celej progresívnej rodine."

20:22 Summit by mal trvať do 23. hodiny až do polnoci.

20:19 V Chorvátsku je situácia okolo utečencov dramatická, v Slovinsku sa upokojila. V priebehu jediného týždňa prešlo zo Srbska do Chorvátska viac ako 44.000 utečencov, informoval dnes v Záhrebe tamojší rezort vnútra.

20:11 Zrýchlené pozadie summitu.

20:02 Francúzsky prezident Francois Hollande dnes poslal jasný odkaz krajinám Európskej únie, ktoré by odmietli rešpektovať rozhodnutie EÚ o rozdelení 120.000 utečencov z Grécka a Talianska. Hollande AP uviedol, že "tí, čo nevyznávajú naše hodnoty, tí, čo dokonca nechcú tieto princípy rešpektovať, musia začať sami sebe klásť otázky o svojom mieste v Európskej únii," citovala ho agentúra AP.

Mimoriadny summit o utečencoch
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

19:52 Lídri EÚ sú počas summitu diskutujú o okamžitých riešeniach migračnej krízy, jedným z nich je aj poskytnutie finančnej pomoci.

19:50 Hlavný srbsko-chorvátsky hraničný priechod Batrovci-Bajakovo sprejazdnili dnes podvečer pre všetku dopravu smerujúcu z Chorvátska do Srbska. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

19:45 Na otázku o Ficových postojoch k tomu, že príjme iba kresťanov Schulz odpovedal: "Jeho postoje nie sú mojimi."

19:42 "Na jar už by Európa mala ukázať schopnosť migračný prúd regulovať a už na vonkajších hraniciach rozlišovať medzi utečencami pred vojnou a ekonomickými migrantmi," očakáva premiér Bohuslav Sobotka.

19:39 Tí, ktorí nerešpektujú princípy Európskej únie, musi sa pýtať sami seba o ich prítomnosti.

19:34 Peniaze z národného a európskeho rozpočtu budú použité na podporu krajinám, kde sú utečenecké tábory, povedal Martin Schulz.

19:33 Český prezident Miloš Zeman ocenil dnes odmietavý postoj Slovenska k plánu prerozdelenia utečencov medzi krajinami EÚ, ktorý v utorok schválili väčšinou hlasov ministri vnútra na zasadnutí v Bruseli. 

19:32 Bosna a Hercegovina nevylučuje, že pustí migrantov mieriacich do západnej Európy cez svoje územie. Pri návšteve macedónskej metropoly to dnes podľa agentúry AFP povedal bosniansky minister zahraničia Igor Crnadak.

19:31 

19:29 Migračnú krízu budú politici rozoberať pri večeri.

19:22 Predstavitelia krajín začínajú rokovanie.

Mimoriadny summit o utečencoch
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Mimoriadny summit o utečencoch
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

19:20 Summitu predchádzalo stretnutie premiérov V4.

Mimoriadny summit o utečencoch
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

19:15 Bulharský premiér Boyko Borissov očakáva že Bulharsko prekročí až 10 miliónov utečencov.

19:09 Na summit dorazil aj slovenský premiér Robert Fico.

Mimoriadny summit o utečencoch
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

19:02 Na summit dorazil aj Juncker. "Aj keď mám radšej jednomyseľnosť, toto rozhodnutie je správne," povedal novinárom po príchode na summit.

18:57 Český premiér Bohuslav Sobotka dnes po príchode na krízový summit EÚ zameraný na riešenie utečeneckej krízy zopakoval, že česká vláda sa nebude súdiť s Európskou komisiou kvôli systému kvót pre utečencov. Vyjadril súčasne podporu predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi, ak by malo dôjsť na pozastavenie strany Smer-SD v skupine socialistov, a potvrdil, že Vyšehradská štvorka (V4) ako skupina nezaniká.

18:45 Podľa Orbána musíme obnoviť zákonný poriadok, inak EÚ upadne do chaosu. Najdôležitejšou otázkou mimoriadneho summitu Európskej únie, ktorý sa dnes večer koná v Bruseli, bude podľa maďarského premiéra Viktora Orbána otázka ochrany gréckej štátnej hranice a v prípade, že ju Atény nedokážu zabezpečiť, tak rozhodnutie, aby to mohla učiniť spoločnými silami Európa.

Mimoriadny summit o utečencoch
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

18:40 Rakúsko medzitým schválilo rozmiestnenie utečencov do obcí. Dolná komora rakúskeho parlamentu schválila dnes jasnou väčšinou ústavný zákon, ktorý umožňuje spolkovým orgánom umiestňovať utečencov do jednotlivých obcí bez toho, aby s tým súhlasili dotknuté samosprávy. 

18:37 Merkelová sa vyjadrila jasne: "Nemecko, prepáč!".

18:28 Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa dnes krátko pred otvorením mimoriadneho summitu Európskej únie v Bruseli vyslovila za väčšiu angažovanosť únie v zahraničnopolitickej oblasti s cieľom efektívnejšie bojovať proti príčinám migračných vĺn.

Mimoriadny summit o utečencoch
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Šéfka nemeckej spolkovej vlády v sídelnom meste únie priznala, že aj ona osobne podcenila dramatickú situáciu v utečeneckých táboroch v Turecku a iných krajinách susediacich so Sýriou. Proti hladu a biede tam treba bojovať efektívnejšie, vyplynulo z Merkelovej slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

18:22 Najnaliehavejšou záležitosťou, ktorej sa teraz Európska únia musí venovať, je opätovné získanie kontroly nad svojimi vonkajšími hranicami. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk pred začatím dnešného neformálneho summitu EÚ o utečeneckej kríze. "Najnaliehavejšia otázka, ktorej sa dnes večer musíme venovať, je to, ako znovu získať kontrolu nad našimi vonkajšími hranicami. Ináč nemá zmysel hovoriť o spoločnej politike v oblasti migrácie," povedal Tusk.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jeho slov sa konflikty, ktoré vedú k vlne utečencov, predovšetkým vojna v Sýrii, tak rýchlo neskončia. Tusk v tejto súvislosti varoval pred potenciálom pohybu "miliónov utečencov" a nie tisícov, ako je to dnes.

18:20 Pomoc s ochranou štátnych hraníc by mali "slušne ponúknuť" Grécku ostatné krajiny Európskej únie vo chvíli, keď to Atény samé nezvládajú. Pri príchode na dnešné mimoriadny summit EÚ k migračnej problematike to vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej musia dnešné stretnutie premiérov a prezidentov vyslať signál, že Európa terajší krízu zvládne.
 

Česká vláda nebude blokovať kvôli kvótam riešenie migračnej krízy 

Česká vláda nebude kvôli kvótam bojkotovať iné opatrenia na riešenie migračnej krízy. Európska únia sa na nich musí rýchlo dohodnúť, povedal pri príchode na dnešné rokovania predsedov vlád a prezidentov krajín EÚ český premiér Bohuslav Sobotka. Zdôraznil, že negatívny postoj slovenskej vlády voči kvótam trvá, nechce ale zvyšovať tlak, ktorému Európa čelí kvôli prílivu utečencov.

"Európa je pod silným tlakom. Európska únia nezvláda migračnej kríze a my chceme prispieť k tomu, aby sa teraz debata sústredila na podstatné problémy, ktoré Európa má," vyhlásil Sobotka.

Mimoriadny summit o utečencoch
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Angela MerkelováDonald TuskMimoriadny summitMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu