Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Islamský štát sa blíži k hraniciam: Nálety ich nezastavia, spojenci musia nasadiť pechotu!

Boje o sýrske mesto Kobané stále pokračujú. Zobraziť galériu (6)
Boje o sýrske mesto Kobané stále pokračujú. (Zdroj: youtube.com)

ANKARA - Islamskí radikáli ďalej postupujú v boji o sýrske mesto Kobané. Turecký prezident upozornil, že hranice mesta môžu každú chvíľu padnúť. Na hraniciach sú pripravené turecké tanky.

 

Turecký prezident varuje: Kobané čoskoro padne do rúk islamistov!

Prevažne kurdské mesto Kobané na severe Sýrie pravdepodobne padne do rúk militantov z organizácie Islamský štát (IS), vyhlásil dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sýrskom utečeneckom tábore v provincii Gaziantep, blízko hraníc Turecka so Sýriou.Iba vzdušné útoky nie sú podľa neho postačujúce na to, aby zastavili postupujúcich extrémistov z IS, citovala agentúra AP. Erdogan zároveň vyzval na podporu opozičných síl v boji proti islamistom. 

"Mala by byť spolupráca medzi tými, ktorí bojujú v teréne," podotkol. Len pred niekoľkými dňami Turecko vyhlásilo, že nedovolí pád mesta Kobané, pod arabským názvom známe ako Ajn al-Arab, do rúk islamistov. Islamským extrémistom sa podarilo preniknúť do viacerých štvrtí Kobané, ležiaceho na turecko-sýrskych hraniciach. Jednotky islamistov vnikli v noci nadnes aj do jeho juhozápadnej časti, pričom sa zmocnili niekoľkých budov, aby mohli na zvyšok mesta útočiť z dvoch strán.

Islamský štát sa blíži
Zobraziť galériu (6)

Za dva mesiace zhodili spojenci na Islamský štát tisíc bômb

Iba desať percent z takmer 2000 náletov, uskutočnených od začiatku augusta v Iraku a Sýrii na ciele Islamského štátu (IS), vykonali arabské krajiny a ďalší spojenci Spojených štátov vrátane Belgicka. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na zdroje americkej armády.
Americká bojové lietadlá vykonali od 8. augusta do 5. októbra večer celkovo 1768 náletov, zatiaľ čo ostatní členovia medzinárodnej koalície zasahujúcej proti džihádistom z IS uskutočnili 195 leteckých útokov na ciele IS v Iraku a Sýrii.
Predstavitelia Pentagónu trvajú na tom, že arabské a európske krajiny, ktoré sa zúčastňujú náletov, budú oveľa viac vyťažení v nadchádzajúcom období. Ide o prvé čísla, ktoré hovoria o miere zapojenia arabských krajín (Bahrajn, Jordánsko, Katar, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty) do náletov v Sýrii počnúc 23. septembrom. 

Boj o kľúčové mesto sa zmenil na masaker v uliciach: Islamský štát víťazí, 400 mŕtvych!

Boje o sýrske mesto Ajn al-Arab pri hranici s Tureckom, ktorého sa pokúša zmocniť extrémistická skupina Islamský štát (IŠ), donútili k úteku vyše 2000 miestnych Kurdov. O evakuácii v pondelok telefonicky informoval jeden z prekladateľov Strany demokratického zväzu (PYD) zastupujúcej záujmy kurdskej menšiny v Sýrii, podľa ktorého je v uliciach počuť prestrelky. 

Najmenej 400 ľudí bolo zabitých počas troch týždňov bojov medzi extrémistami z organizácie Islamský štát (IS) a kurdskými bojovníkmi v meste Kobané na severe Sýrie i v jeho okolí. S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Obeťami sú podľa neho bojovníci z oboch strán konfliktu, ako aj civilisti. Organizácia uviedla, že zdokumentovala 412 úmrtí prostredníctvom zdrojov v teréne, skutočný počet obetí však môže byť až dvojnásobne vyšší.

 

 

Kurdi tvoria prevažnú časť obyvateľstva pohraničného mesta známeho taktiež pod kurdským názvom Kobani, kde sa bojovníkom IŠ postavili na odpor miestne milície. Islamisti Kobani obliehajú takmer tri týždne a v posledných dňoch začali postupovať smerom k jeho centru. Ofenzíva IŠ sa zintenzívňuje aj v iných častiach Sýrie, pričom exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv v pondelok hlásila najmenej 30 mŕtvych po samovražedných útokoch na dve kurdské kontrolné stanovištia v meste al-Hasaka na severovýchode krajiny.

Z pohraničných oblastí ušlo do Turecka už viac ako 150-tisíc Kurdov, čo vytvára nátlak na Ankaru, aby zasiahla. Turecký parlament minulý týždeň schválil legislatívu, ktorá umožňuje armáde cezhraničné útoky proti islamistom v Sýrii a Iraku. Lietadlá USA začali útočiť na pozície IŠ v Iraku ešte v auguste, zatiaľ čo v septembri nálety s podporou arabských spojencov rozšírili aj na Sýriu. Kurdské milície brániace Ajn al-Arab (Kobani) opakovane vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby im urýchlene poskytlo pomoc v boji proti extrémistom, keďže v opačnom prípade tam podľa nich príde ku genocíde.

Koalícia bombardovala pozície IS pri obliehanom meste Kobané 

Vojenské lietadlá, pravdepodobne vyslané medzinárodnou koalíciou vedenou Spojenými štátmi, zaútočili dnes na pozície tzv. Islamského štátu (IS), s ktorým neďaleko tureckých hraníc už niekoľko týždňov bojujú kurdské pozemné sily. Informovala o tom agentúra AP.

Dnešné nálety spojencov prišli v čase, keď sa islamským extrémistom podarilo preniknúť do viacerých štvrtí prevažne kurdského, strategicky významného mesta Kobané ležiaceho na turecko-sýrskych hraniciach. Podľa novinárov, informujúcich o situácii z tureckej strany hraníc, bolo najprv počuť hukot leteckých motorov a potom sa na západnom okraji Kobané objavili dva veľké kúdoly dymu. V priebehu ostatných dvoch týždňov uskutočnili spojenecké vzdušné sily v oblasti Kobané viacero útokov, ktorých cieľom je pomôcť Kurdom pri obrane mesta. Podľa AP však nálety spojencov pokračujúcu ofenzívu militantov z Islamského štátu príliš nespomalili. 

Islamisti postúpili ku Kobané aj z juhozápadu 

Jednotky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) vnikli v noci nadnes aj do juhozápadnej časti prevažne kurdského mesta Kobané na severe Sýrie, pričom sa zmocnili niekoľkých budov, aby mohli na zvyšok mesta útočiť z dvoch strán, informovala dnes agentúra Reuters. Jej informáciu potvrdil aj šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) Rámí Abdal Rahmán, ktorý dodal, že v noci sa v meste bojovalo, i keď boje neboli také ťažké - umožnili však IS postúpiť do mesta zo severozápadu.

Nad východnou časťou mesta od pondelka stále vejú dve vlajky IS, informovali spravodajcovia Reuters, ktorí situáciu monitorujú spoza neďalekej sýrsko-tureckej hranice. Z mesta sa sporadicky ozýva streľba z ťažkých zbraní. V pondelok bolo z mesta pred bojmi evakuovaných ďalších viac ako 2000 sýrskych Kurdov vrátane žien a detí.

Pred ofenzívou IS bolo Kobané útočiskom utečencov z iných častí Sýrie. Pred približujúcimi sa jednotkami IS, ktoré sa v okolí mesta zmocnili desiatok dedín, sa však na útek z Kobané do susedného Turecka vydalo okolo 180.000 ľudí. Ako upozornil Reuters, IS útočí na Kobané aj napriek náletom lietadiel spojeneckej koalície pod vedením USA na jej pozície v Iraku a Sýrii, kde IS obsadil časť územia a vyhlásil na nich svoj kalifát, riadiaci sa striktným výkladom sunnitskej verzie islamu. 

IS je najsilnejšou povstaleckou skupinou bojujúcou v Sýrii proti vládnej armáde vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi. K jednotkám IS sa pridávajú dobrovoľníci zo zahraničia a prebehlíci z iných povstaleckých skupín - napríklad aj zo súperiacej islamistickej skupiny Ahrár aš-Šám. Ťažké zbrane v arzenáli IS sú väčšinou vojenskou korisťou zhabanou z kasární a skladov na severe Iraku, ktoré iracká vládna armáda v júni opustila pred postupujúcimi jednotkami Islamského štátu.  

Kurdi v Bruseli i nemeckých mestách demonštrovali proti Islamskému štátu 

Zhruba 200 Kurdov sa demonštrovalo v pondelok vo večerných hodinách na letisku v belgickom hlavnom meste Brusel proti pokračujúcemu postupu teroristických milícií Islamského štátu (IS). S odvolaním sa na belgické médiá o tom dnes informovala agentúra DPA. V odletovej hale letiska demonštranti požadovali odhodlaný postup medzinárodného spoločenstva proti islamistom, ktorí spustili ofenzívu proti kurdskému mestu Kobané na severe Sýrie. Kobané je známe aj pod arabským názvom Ajn al-Arab. 

Účastníci protestnej akcie vyzvali tiež na humanitárnu i vojenskú pomoc pre obyvateľov Kobané. Džihádisti sú - na rozdiel od občanov obliehaného mesta - dobre vyzbrojení západnými zbraňami, uviedla pre belgickú agentúru Belga jedna z hovorkýň demonštrujúcich Kurdov. K protestom, na ktorých sa zúčastnilo niekoľko tisíc demonštrantov, došlo aj v mnohých nemeckých mestách. V Düsseldorfe a Bonne sa protestujúci nakrátko dostali do sídla rozhlasovej stanice Westdeutscher Rundfunk a stanice Deutsche Welle. V Berlíne sa zhromaždilo podľa policajných správ okolo 600 Kurdov; k spontánnym demonštráciám došlo i v mestách Hamburg, Dortmund, Münster a Essen.

Bojovníci Islamského štátu spoločne oslavujú a spievajú

Nemci učia Kurdov zaobchádzať s novými zbraňami

V Istanbule protestovali proti Islamskému štátu stovky ľudí 

Polícia v Istanbule i najmenej šiestich ďalších tureckých mestách sa v noci nadnes dostala do potýčok so stovkami demonštrantov, ktorí protestovali proti postupu extrémistickej organizácie Islamský štát na kurdské mesto Kobané na severe Sýrie, v oblasti hraničiacej s Tureckom. S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovala agentúra AP.

Súkromná turecká agentúra Dogan uviedla, že potýčky v niekoľkých častiach Istanbulu vypukli v noci na dnes po tom, čo demonštranti vystavali barikády, hádzali na policajtov kamene, zápalné bomby a zapálili autobus. Zranenia utrpel najmenej jeden policajt. Polícia proti demonštrantom nasadila slzotvorný plyn a vodné delá, aby rozohnala podobné protesty vo väčšinou Kurdmi obývaných mestách Diyarbakir, Batman, Van, Širnak, Šanliurfa a Hakkari.

V obliehanom severosýrskom kurdskom meste Kobané vypukli v pondelok pouličné boje medzi jednotkami kurdskej domobrany a útočiacimi príslušníkmi IS. Predchádzal tomu prienik síl IS do východných častí mesta. Kobané je známe aj pod arabským názvom Ajn al-Arab.

Kurdi obsadili parlament, aby upozornili na situáciu v Kobané 

Islamský štát sa blíži
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Stovky kurdských demonštrantov prenikli v noci nadnes do budovy holandského parlamentu, aby tak upozornili, že boj s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) musí byť dôraznejší. Podľa správy holandskej polície na sieti Twitter mala protestná akcia Kurdov pokojný priebeh. Policajní dôstojníci začali s vodcami protestu vyjednávať, ale polícia napriek tomu verejnosti odporučila nevstupovať na námestie pred budovou parlamentu.

Ako informovala agentúra AP, holandská televízia NOS umiestnila na svoju webovú stránku videozáznam so zábermi na Kurdov v budove parlamentu, ktorí držia v rukách transparenty s nápismi "Stop mlčaniu! Podporte Kobané!", čo je odkaz na prevažne kurdské mesto na severe Sýrie, ktoré momentálne čelí sústredenému útoku jednotiek IS. V obliehanom severosýrskom kurdskom meste Kobané vypukli v pondelok pouličné boje medzi jednotkami kurdskej domobrany a útočiacimi príslušníkmi IS. Predchádzal tomu prienik síl IS do východných častí mesta.

Islamský štát sa blíži
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Predseda samozvaného kurdského kantónu Kobané Anwar Muslim už v pondelok spresnil, že kurdské oddiely sú "schopné hrdinského pozemného boja", ale potrebujú podporu zo vzduchu - vyzval preto koalíciu vedenú Spojenými štátmi na pomoc v podobe náletov na "základne teroristov, kde sa nachádzajú ich ťažké zbrane".

Pentagón minul na boj proti Islamskému štátu už 1,1 miliardy dolárov 

Pentagón od polovice júna tohto roku minul na vojenské operácie proti Islamskému štátu (IS) v Iraku a neskôr aj v Sýrii už 1,1 miliardy dolárov. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na údaje centrálneho velenia armády USA. Predstavitelia americkej administratívy odhadujú, že pokračujúce ťaženie voči IS a ďalším militantným skupinám regióne stojí Spojené štáty v priemere sedem až desať miliónov dolárov denne. 

Americké námorníctvo od júna nasadilo voči radikálom z IS približne 185 kusov munície, vrátane 47 striel s plochou dráhou letu typu Tomahawk, odpálených z lodí rozmiestnených v Perzskom zálive a Červenom mori. Operácie námorníctva doposiaľ stáli 62 miliónov dolárov; väčšinu z tejto sumy tvoria náklady na strely Tomahawk. 

Omnoho viac prostriedkov minulo americké letectvo, ktorého bojové lietadlá za rovnaké obdobie použili proti IS skoro 1000 kusov munície. Odhady nákladov v prípade letectva neboli zverejnené. V Iraku okrem toho operuje viac ako 1300 príslušníkov americkej armády. Pôsobia v dvoch operačných centrách v Bagdade a Arbíle a ako členovia poradných tímov pomáhajú irackej armáde. Pôvodne nie príliš vysoké americké náklady na boj proti IS prudko stúpli po 8. auguste, keď USA spustili letecké údery v severnom Iraku. Výdaje ďalej vzrástli v septembri po tom, ako sa nálety rozšírili aj do susednej Sýrie. 

NATO má plán na obranu Turecka

Turecko, člen NATO, dnes oznámilo, že vojenská aliancia načrtla stratégiu na obranu krajiny, ak ju napadnú popri jej hranici so Sýriou. Minister obrany Ismet Yilmaz uviedol, že NATO tak urobilo na žiadosť Turecka. Militanti z Islamského štátu (IS), ktorí dobyli obrovské územné pásmo v Iraku a Sýrii, sa totiž pokúšajú obsadiť sýrske mesto Kobané neďaleko tureckej hranice.

NATO pomôže s obranou členských krajín pred vojenskými útokmi iba na požiadanie dotyčných štátov. Turecký minister Yilmaz novinárom vrátane agentúry AP povedal: "Ak nastane útok, aktivuje sa spoločný obranný mechanizmus NATO." Kobané bránia kurdské sily, ale Islamský štát dnes vztýčil dve zástavy nad mestskou budovou a neďalekým kopcom, čo naznačuje, že militanti zrejme prelomili kurdskú líniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu