Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ukrajina na pokraji vojny: Polícia stratila kontrolu v Luhanskej oblasti

V Odese to opäť vrelo, separatisti sľubujú odvetu
V Odese to opäť vrelo, separatisti sľubujú odvetu (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Situácia na Ukrajine sa blíži k rozpútaniu vojny, čo dokazujú zábery z minulotýždňových udalostí v Odese, kde pri nepokojoch medzi podporovateľmi a odporcami Kyjeva zahynuli desiatky ľudí.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier sa tak vyjadril v rozhovore, ktorý v utorok zverejnili štyri európske denníky. Jeho rezort medzitým varoval Nemcov pred cestovaním na Krym pričlenený v marci k Rusku ako aj do nepokojných oblastí na východe a juhu Ukrajiny, kde pokračuje ozbrojená vzbura.

"Krvavé zábery z Odesy nám ukázali, že od vojenskej konfrontácie nás delí už iba niekoľko krokov," povedal Steinmeier pre španielsky El País, francúzsky Le Monde, taliansku La Repubblicu a poľskú Gazetu Wyborczu. Doplnil, že konflikt na Ukrajine nabral intenzitu, ktorú "by sme len prednedávnom nepovažovali za možnú"

Ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne na svojich internetových stránkach upozorňuje, že hoci Krym "z pohľadu nemeckej vlády" stále patrí Ukrajine, v skutočnosti je kontrolovaný Ruskom a "vzhľadom na terajšiu situácie viac nemeckým občanom nie je možné zaručiť konzulárne služby". Poukazuje tiež na "mimoriadne napätú situáciu na východe a juhu Ukrajiny", kde sú ohrození predovšetkým novinári a okrem obsadzovania štátnych budov ozbrojencami sa tu vyskytli aj prípady "zadržiavania cudzincov"

Polícia stratila kontrolu nad situáciou v Luhanskej oblasti

Ukrajinská polícia už nemá pod kontrolou bezpečnostnú situáciu v Luhanskej oblasti. V meste Luhansk a jeho širšom okolí došlo v uplynulých desiatkach hodín k rastúcemu množstvu kriminálnych činov, vrátane ozbrojených prepadov a vrážd. Množia sa prejavy banditizmu a plienenia.

Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na príslušný odbor ukrajinského rezortu vnútra. Podľa rovnakého zdroja je za zhoršením situácie v oblasti fakt, že sa množstvo zbraní nekontrolovane ocitlo v rukách občanov.

Dnes v skorých ranných hodinách došlo v Luhanskej oblasti k ozbrojenému prepadu rádiolokačnej stanice ozbrojených síl, ktorá patrila medzi chránené objekty. Ukrajinskí vojaci ju však neudržali proti prevahe útočníkov vybavených automatickými zbraňami, ktorí potom zariadenie zničili a ušli z miesta činu.

Agentúra UNIAN o tom informovala s odvolaním sa na zdroje z ukrajinskej generálnej prokuratúry, ktorá už vo veci začala trestné stíhanie predbežne neznámych páchateľov.

Práve do Luhanskej oblasti zamieri už v stredu terénne vozidlo kontroverzne vnímaného ruského politika Vladimira Žirinovského. Ten sa podľa informácií tlačovej služby svojej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) domnieva, že vozidlo známe pod označením Tiger využijú v súčasnosti viac ako on povstalci z Luhanskej oblasti. Žirinovskij dúfa, že vozidlo, ktoré on osobne opustí ešte na ruskom území, ukrajinskí pohraničníci bez problémov vpustia na územie krajiny s vodičom z Luhanska.

Žirinovskij súčasne avizoval, že podobne ako v Podnestersku sa rozhodol pre zriadenie pobočiek svojej strany aj v troch oblastiach na východe Ukrajiny.

Parlament schválil zákon potvrdzujúci čiastočnú mobilizáciu v krajine

Ukrajinský parlament schválil dnes zákon, ktorým potvrdzuje dekrét dočasného prezidenta Oleksandra Turčynova o čiastočnej mobilizácii. Tento dekrét schválili poslanci ešte 17. marca.
Mobilizácia sa týka celkovo 24 oblastí krajiny, vrátane oblastí na východe a juhu krajiny, ako aj hlavného mesta Kyjeva.

Parlament dal podľa slov lídra parlamentnej frakcie strany Sloboda Oleha Ťahnyboka zelenú pokračujúcej mobilizácii, ktorú odporučila v uplynulých dňoch ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), s tým, že všetci, ktorí si odslúžia 45 dní v ozbrojených zložkách, budú demobilizovaní. Informovali o tom tlačová agentúra UNIAN a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.

Tí, ktorí sa podieľajú na protiteroristickej operácii, dostanú špeciálny štatút účastníkov bojových operácií.
 Ukrajinská vláda musí v duchu zákona zabezpečiť všetky finančné a iné otázky spojené s čiastočnou mobilizáciou, respektíve prijať nevyhnutné opatrenia.

Ukrajina odmieta účasť separatistov na rozhovoroch

Ukrajinská vláda môže podporiť nové kolo rozhovorov v Ženeve s Ruskom, zamerané na deeskaláciu politickej krízy, pokiaľ Moskva podporí prezidentské voľby na Ukrajine plánované na 25. mája a ukončí podporu tamojších extrémistov. Odmieta však účasť separatistov na týchto rokovaniach, uviedol dnes úradujúci ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia.

"My ako legitímna ukrajinská vláda zastupujeme všetky regióny Ukrajiny," povedal Deščycia novinárom po zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín Rady Európy vo Viedni. "Inak by sme mohli žiadať od Ruska, aby vyslalo zástupcov z Čečenska alebo Dagestanu," citovala ho agentúra DPA.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov predtým vo Viedni uviedol, že by bolo "neobvyklé" uskutočniť prezidentské voľby na Ukrajine, pokým tamojšia vláda nasadzuje armádu proti niektorým obyvateľom krajiny. Zdôraznil tiež, že na prípadných nových rozhovoroch by sa mala zúčastniť aj "opozícia voči súčasnému ukrajinskému režimu", uviedla agentúra Reuters.

Lavrov a Deščycia by sa dnes popoludní mali zúčastniť na stretnutí s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom na viedenskom letisku.

Vládnym vojakom na Ukrajine nedôverujú

Predstavitelia tzv. silových rezortov dnes na neverejnej schôdzke ukrajinského parlamentu informovali o priebehu protiteroristickej operácie (ATO) na juhu a východe Ukrajiny a o jej čiastkových výsledkoch.

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Viktor Nalyvajčenko uviedol, že operáciu komplikuje nedôvera civilného obyvateľstva k ozbrojencom ministerstva vnútra a obrany, ako aj k príslušníkom Národnej gardy, ktorí spoločne bojujú proti proruským separatistom. Túto nedôveru Nalyvajčenko spája s informačným vákuom, v ktorom sa obyvatelia oblastí ocitli.

Nalyvajčenko tiež pred poslancami potvrdil, že počas ATO v meste Slovjansk vládne sily v pondelok zabili najmenej 30 ťažko ozbrojených separatistov. Priznal, že k stratám došlo aj na strane vládnych vojsk, ale počet obetí neuviedol.

Minister obrany Mychajlo Kovaľ tiež uznal, že priebeh ATO je pomalý. Podľa jeho slov je to spojené aj s rozkazom, že vládni vojaci nesmú dopustiť, aby došlo k obetiam na životoch z radov civilného obyvateľstva. Vysvetlil, že vládne sily sú preto nútené ozbrojených separatistov najprv zablokovať a potom izolovať, a to bez použitia delostrelectva.

Ozbrojené zrážky v Slovjansku a okolí sa obnovili v pondelok, keď sa začala ďalšia aktívna fáza ATO. Ukrajinské ministerstvo vnútra v pondelok informovalo o smrti štyroch vládnych vojakov. Okrem toho sa proruským separatistom podarilo zostreliť ďalší vrtuľník vládnych síl. Separatisti tvrdili, že prišli o 20 ozbrojencov, a deklarovali tiež, že medzi obeťami pondelkových bojov sú aj civilisti.

Veliteľ domobrany v Slovjansku, Rus Igor Girkin, známy aj ako Strelkov, v pondelňajšom rozhovore pre agentúru RIA Novosti uviedol, že bez pomoci zvonku sa jeho muži už nezaobídu. Dodal, že vládnych vojakov sústredených okolo Slovjanska je niekoľkonásobne viac ako jeho mužov. "Ak neprídu posily, zničia nás," upozornil.

 

Referendum na Ukrajine poslanci neschválili

Ukrajinský parlament dnes neschválil návrh, aby sa 25. mája v krajine uskutočnilo celoštátne referendum o územnej celistvosti a používaní menšinových jazykov.

Na dnešnom neverejnom zasadnutí tento návrh podporilo len 154 poslancov, pričom potrebných bolo 226 hlasov. Agentúru ITAR-TASS o tom informoval nemenovaný poslanec zo strany Vlasť.

Poslanec Oleksandr Brygynec zo strany Vlasť na svojej facebookovej stránke uznal, že referendum o decentralizácii moci Ukrajina potrebuje, ale dodal, že "nie v čase vojny". Uviedol, že úvahy o referende boli prejavom populizmu. "Neprešlo to. Chvalabohu," konštatoval. 

Správy o tom, že premiér Arsenij Jaceňuk doručil parlamentu zákon o vykonaní referenda 25. mája, keď sa na Ukrajine konajú aj prezidentské voľby, sa objavili v ukrajinských médiách v pondelok. 

 

Ruský minister o voľbách na Ukrajine

Usporiadať prezidentské voľby na Ukrajine, kde vláda nasadila armádu proti vlastným ľuďom, bude "neobvyklé", uviedol dnes vo Viedni ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Po schôdzke ministrov zahraničných vecí členských krajín Rady Európy Lavrov taktiež povedal, že zorganizovať v Ženeve nové kolo medzinárodných rokovaní o zmiernení napätia na Ukrajine bude ako "točiť sa v kruhu". Pokrok je podľa neho možný len v tom prípade, ak budú na rokovaniach prítomní aj predstavitelia ruskojazyčných oblastí na Ukrajine, citovala ministra agentúra Reuters.

Podľa agentúry AP šéf britskej diplomacie William Hague vo Viedni povedal, že nepokoje na východe Ukrajiny podnecuje Rusko, aby prekazilo prezidentské voľby naplánované na 25. mája.

 

Správanie USA voči Rusku môže obnoviť studenú vojnu

Kroky Spojených štátov voči Rusku v súvislosti so situáciou na Ukrajine predstavujú hrozbu návratu studenej vojny, varoval taliansky expremiér Silvio Berlusconi v dnes odvysielanom rozhovore pre stanicu Radio-1.

Taliansky politik už v minulosti označil sankcie proti Rusku za "kontraproduktívne" a prerušenie formátu skupiny G8 za "nesprávne", píše agentúra ITAR-TASS. Poznamenala, že niektorí talianski podnikatelia a cestovné agentúry zamerané na Rusko vyzvali vládu v Ríme aj Európsku úniu k okamžitým diplomatickým krokom na zastavenie krviprelievania na Ukrajine.

Vo svojom liste - s 34 podpismi - uvádzajú, že Európa musí dostať situáciu pod kontrolu prostredníctvom politickej iniciatívy. "Ruská federácia je veľká krajina, s ktorou my všetci udržiavame priateľské vzťahy, podnikateľské a obchodné väzby a rozvíjame kultúrnu výmenu," píše sa v liste.

Signatári varovali, že ďalšie sankcie proti Rusku sa napokon obrátia proti samotným Európanom.

"Je najvyšší čas zastaviť snahy o návrat do čias studenej vojny a odhaliť novú fázu európskej politiky, nezávislej a zjednotenej, schopnej stať sa vedúcou silou mierového procesu," uvádzajú v liste.

 

Rusko chce narušiť prezidentské voľby na Ukrajine

Steinmeier v pondelňajšom televíznom rozhovore vyjadril presvedčenie, že po rozpútaní bojov medzi armádou a separatistami pri východoukrajinskom Slovjansku nabral tamojší vývoj "vlastný spád", ktorý nedokáže ovplyvniť Kyjev ani Moskva.

Britský minister zahraničných vecí William Hague v utorok zopakoval názor, že Rusko podnecuje k nepokojom na východe Ukrajiny, čím podľa neho sleduje narušenie prezidentských volieb naplánovaných na 25. mája. Vyjadril sa tak počas prebiehajúceho zasadnutia Rady Európy vo Viedni, kde náprotivkov z ostatných členských krajín vyzval na spoločnú podporu hlasovania na Ukrajine. Účastníkmi stretnutia sú pritom aj šéfovia diplomacií Ukrajiny a Ruska. Hague pred novinármi povedal, že Rusko "je zjavne odhodlané zabrániť týmto voľbám alebo ich narušiť", zatiaľ čo ministri by mali na zasadnutí vyjadriť "pevnú podporu" ich uskutočneniu bez cudzích zásahov. Dodal, že štáty podporujúce Kyjev sú naďalej pripravené hľadať možnosti, ako znížiť napätie na Ukrajine diplomatickou cestou, čo by si však vyžadovalo "silnejšie zasadzovanie sa Ruska".

 

Symbolom osláv Dňa víťazstva bude na Ukrajine červený mak

Červený mak, ktorý je v Európe zaužívaný ako symbol pamiatky na padlých vo vojnách, bude toho roku prvýkrát používaný aj na Ukrajine, a to v rámci blížiacich sa osláv Dňa víťazstva v druhej svetovej vojne.

Riaditeľ Ukrajinského inštitútu pamäti národa Volodymyr Viatrovič v rozhovore pre agentúru UNIAN vysvetlil, že "nový symbol je prejavom úcty k tým, ktorí porazili nacizmus". Dodal, že červený mak je symbolom európskym, ale aj ukrajinským, keďže "v našich ľudových piesňach sa spieva, že červené maky kvitnú tam, kde sa vyliala kozácka krv".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu