Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šéf ukrajinskej tajnej služby: Máme dôkaz, že naše lietadlo zostrelili Rusi!

Valentyn Nalyvajčenko
Valentyn Nalyvajčenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) má nevyvrátiteľné dôkazy o ruskej účasti na pondelňajšom zostrelení ukrajinského armádneho dopravného lietadla typu An-26 v Luhanskej oblasti. Oznámil to dnes šéf SBU Valentyn Nalyvajčenko.

"Prezident mi dal inštrukcie a do konca tohto dňa bude vyšetrovanie ukončené," citovala šéfa tajnej služby agentúra Interfax-Ukrajina. Nalyvajčenko dodal, že dôkazy poskytne prezidentovi Petrovi Poršenkovi a potom ich zverejnia.

Na palube lietadla, ktoré zostrelili pri Luhansku, bola sedemčlenná posádka a jedna osoba, ktorá mala na starosť náklad. Všetci z lietadla vyskočili s padákmi.

Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej povedal, že stroj letel vo výške 6500 metrov, preto nemohol byť zostrelený zbraňami, aké používajú separatisti. Podľa neho lietadlo zostrelila raketa, ktorá bola vystrelená "pravdepodobne z územia Ruskej federácie".

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrij Lysenko vyjadril podozrenie, že stroj mohol byť taktiež terčom útoku ruského lietadla. "Na základe správ ukrajinských pilotov pripadajú do úvahy dve možnosti: buď išlo o raketu zem-vzduch systému Pancir alebo riadenú strelu vzduch-vzduch vystrelenú z ruského lietadla, ktoré vzlietlo z ruskej leteckej základne Millerovo," konštatoval Lysenko.

Ukrajinské jednotky zachránili štyroch ľudí zo zostreleného lietadla 

Ukrajinské jednotky našli a evakuovali štyroch ľudí, ktorých armádne dopravné lietadlo An-26 v pondelok niekto zostrelil v Luhanskej oblasti. Oznámil to dnes hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Vladyslav Selezňov.

"Štyroch ľudí sme zachránili, dvaja sú v zajatí, osud dvoch ďalších nie je známy," povedal Selezňov pre agentúru Interfax-Ukrajina. Zachránená štvorica sa už podľa neho nachádza na bezpečnom mieste.

Tlačové oddelenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky v deň zostrelenia informovalo, že štyroch členov posádky zajali a vzali na vypočúvanie do mesta Krasnodon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu