Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z juhovýchodu Ukrajiny je vojnová zóna: Armáda poslala na separatistov vrtuľníky a tanky!

Situácia sa dramatizuje v ďalších mestách na juhovýchode Ukrajiny Zobraziť galériu (5)
Situácia sa dramatizuje v ďalších mestách na juhovýchode Ukrajiny (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinské vedenie dnes proti proruským separatistom na východe krajiny vyslalo vrtuľníky i tanky. Podľa agentúry ITAR-TASS vypratala armáda aj strategické letisko v Kramatorsku. Podľa najnovších informácií ukrajinská armáda dnes odrezala východoukrajinske mesto Slovjansk od spojenia s Doneckom. Proruskí separatisti, ktorí mesto ovládajú, agentúre AFP potvrdili, že sú úplne obkľúčení.

Vládne sily proti separatistom na východe nasadili vrtuľníky a tanky

Ukrajinské ozbrojené sily a jednotky Národnej gardy od piatku s pomocou tankov, bojových vrtuľníkov a obrnených transportérov zaútočili na postavenie separatistov v mestách a obciach na severe Doneckej oblasti. Počas 24 hodín sa im podarilo vytlačiť povstalcov z takmer celého Kramatorsku a obkľúčiť baštu separatistov vo Slavyanskaya. Počas dneška prichádzali správy o postupe armády na juh pozdĺž komunikácií na Doneck.

Ruská štátna televízia Rossija 24 a ani agentúra ITAR-TASS zdroj informácií o protiofenzíve separatistov neuvádzajú. Agentúra Interfax v situačnej správe z Ukrajiny napísala, že radikálom sa podarilo znovu ovládnuť Kramatorsk, Andrijivku, Kosťantynivku a kľúčový dopravný uzol Horlivka. Interfax sa pritom odvoláva na jedného z vodcov východoukrajinskej "domobrany" Miroslava Rudenka. Pri bojoch údajne utrpeli straty obe strany.

LIVE  z Odesy


Video streaming by Ustream

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti je v Kramatorsku situácia naopak pokojná, ľudia vyrazili na nákupy, aby sa zásobili pre prípad ďalších bojov. Výstrely ani explózie vraj v meste nie je počuť. Vojská v centre Kramatorsk nie sú, vojaci ale obsadili všetky kontrolné stanovištia na výpadovkách z mesta. 

Podľa ruskej agentúry Interfax dnes popoludní vzbĺkol boj na predmestí Slovjansku, kde obsadili miestnu železničnú stanicu stúpenci kyjevskej vlády podporovaní armádou. Separatisti ich údajne z dopravného uzla vytlačili na okraj mesta a chcú ich vyhnať. Streľba sa podľa Interfaxu nezaobišla bez obetí na životoch.

V meste Jenakijevo severovýchodne od Donecka dnes skupina proruských radikálov obsadila hutnícky závod, ktorý patrí najbohatšiemu Ukrajincovi Rinatovi Achmetovovi. So skandovaním "Odesu neodpustíme" niekoľko sto mužov v maskách vtrhlo do areálu a tlačilo na stretnutie s riaditeľom. Vzbúrenci podľa televízie Expreso žiadali záruky, že zamestnanci za účasť na demonštráciách za pripojenie k Rusku nebudú prepustení z práce. 

V Jenakijevu bol doteraz pokoj, mesto je rodiskom zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča.

V Odese to opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinská armáda úplne obkľúčila Slovjansk

Ukrajinská armáda dnes odrezala východoukrajinske mesto Slovjansk od spojenia s Doneckom. Proruskí separatisti, ktorí mesto ovládajú, agentúre AFP potvrdili, že sú úplne obkľúčení.

Vojaci umiestnili zátarasy dva kilometre od Slovjansku na hlavnej ceste vedúcej do Donecku. Na mieste bolo rozmiestnených sedem obrnených transportérov. "Mesto je úplne obkľúčené," potvrdila AFP hovorkyňa separatistov Stella Choročevová.

Ruské médiá dopoludnia informovali, že vzbúrenci mesto opäť ovládli, keď do neho prenikla ukrajinská armáda. Nepriamo to neskôr potvrdila aj AFP, podľa ktorej pred radnicou zaparkovali štyri obrnené transportéry, na jednom z ktorých bola upevnená ruská vlajka.

V meste už medzitým začali ubúdať zásoby potravín, čo je pre miestnych obyvateľov prvý varovný signál. V miestnej samoobsluhe sú ešte napríklad k dostaniu zemiaky, kapusta alebo mrkva. Reďkovky už ale nie.

Prevádzke v meste stále prekáža množstvo barikád, najmä z navršených pneumatík. Mestská hromadná doprava sa zastavila úplne, na cestách prechádza len málo osobných vozidiel, viac je cyklistov.

Podobná je situácia napríklad v Kramatorsku, o ktorom boli v sobotu aj informácie, že ho ukrajinská armáda ovládla. Až ale rozstrieľala barikády, ktoré postavili proruskí separatisti, opäť jej transportéry odišli. Vzbúrenci tak opäť začali kontrolovať príjazdové cesty.

Situácia sa dramatizuje v ďalších mestách na juhovýchode Ukrajiny

Ukrajinské médiá v noci nadnes informovali, že v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny sa strieľa, centrum je obkľúčené a polícia bola uvedená do pohotovosti.

Podľa neoverených informácií sa kontrolu nad mestom snažia získať neznámi ozbrojení ľudia, ktorí sa najprv zmocnili kontrolného postu vzdialeného od Mariupola asi 15 kilometrov. Boje sa neskôr preniesli aj do samotného mesta.

Miestne médiá uviedli, že v Mariupole horí filiálka banky Privatbank. Zatiaľ nie je jasné, či požiar súvisí s prestrelkami. Neprehľadná je aj situácia v Luhansku, kde sa skupina ozbrojencov pokúsila zaútočiť na budovu vojenskej správy.

Podľa tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrija Parubija Národná garda areál ubránila, ruská agentúra RIA Novosti však informovala, že objekt stále kontrolujú proruskí prívrženci federalizácie Ukrajiny. Podľa tohto zdroja ukrajinskí vojaci budovu opustili. Proruské sily v Luhansku prerušili vysielanie niekoľkých ukrajinských televíznych kanálov, ktoré nie sú dostupné ani pre používateľov káblovej televízie. Vedenie ukrajinskej televízie 1+1 túto situáciu komentovalo vyhlásením, že proruské sily sa snažia zabrániť šíreniu objektívnych informácií o situácii v oblasti.

Po niekoľkých dňoch relatívneho pokoja zavládlo napätie aj v meste Kosťantynivka, kde sa "teroristi" za pomoci ťažkej techniky v noci nadnes snažili dobyť televízny vysielač. Informoval o tom na svojej facebookovej stránke ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na očitého svedka uviedla, že aj velenie vládnej protiteroristickej operácie nasadilo do bojov v Kosťantynivke obrnené vozidlá a tanky, "ktoré idú proti civilistom".     Neďaleko televízneho vysielača v noci nadnes pristáli vojenské vrtuľníky a vysadení vojakov sa okamžite rozpútala prestrelka, ktorá si vyžiadala niekoľko ranených.      

Zložitá je aj situácia v ďalších mestách a dedinách Doneckej oblasti: napríklad v meste Družkivka a v osadách Ivanovka a Pčolkino, kde údajne prišlo o život šesť až desať ľudí, dodala ITAR-TASS.

Proruskí aktivisti v Odese zaútočili na veliteľstvo polície

Stovky proruských aktivistov dnes v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa zaútočili na budovu veliteľstva polície, pričom vyrazili vchodové dvere a rozbíjali okná.

Ľudia sa pred budovou zhromaždili v sobotu i dnes, aby žiadali prepustenie svojich druhov zadržaných po nepokojoch, ktoré v meste vypukli v piatok a vyžiadali si najmenej 46 obetí na životoch. V tejto bilancii figurujú aj obete požiaru Domu odborov, na ktorý v odvete za predchádzajúce pouličné nepokoje zaútočili prívrženci súčasnej vlády. 

Premiér Arsenij Jaceňuk dnes informoval, že prokuratúre nariadil prešetriť prípad a určiť vinníkov tragédie. Agentúra Ukrinform citovala premiérove slová, že svoj diel zodpovednosti za ňu má aj miestne oddelenie tajnej služby, ktoré nedokázalo zabrániť smrti desiatok ľudí. 

V súvislosti s tým Jaceňuk dodal, že z funkcií bolo odvolané celé vedenie polície Odeskej oblasti. Noví velitelia, ktorí budú vymenovaní ešte dnes, musia v oblasti okamžite obnoviť právo a poriadok, zdôraznil Jaceňuk podľa dnešného vyhlásenia tlačovej služby ukrajinskej vlády.

V Odese to opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V Doneckej a Luhanskej oblasti zisťujú postoj občanov k územnej celistvosti

Občianske združenie Zväz vlasteneckých síl Donbasu usporiadalo dnes v Luhanskej a Doneckej oblasti "referendum" o územnej celistvosti krajiny.

Asi 100.000 hárkov dnes organizátori rozdali obyvateľom asi 60 miest a dedín Doneckej a Luhanskej oblasti. Respondenti odpovedajú na dve otázky: či podporujú územnú celistvosť Ukrajiny a či sú za posilnenie právomocí miestnych orgánov, ktorých prejavom by bola samostatná rozpočtová a kultúrna politika regiónu.

Jeden z občianskych aktivistov Dmytro Tkačenko pre agentúru Ukrinform spresnil, že "referendum" nemá žiadnu právnu silu. Jeho hlavným cieľom je zistiť "skutočný postoj občanov Doneckej a Luhanskej oblasti k otázke jednoty strany" vyjadrený slobodne, "nie pod hlavňami samopalov". Výsledky prieskumu majú byť známe v pondelok. 

Mestá na východe Ukrajiny - Doneck, Luhansk a Charkov - sa začiatkom marca stali dejiskom protivládnych protestov prívržencov federalizácie Ukrajiny. Protesty sa tam podarilo potlačiť, ale rozšírili sa aj do menších miest, napríklad Kramatorska a Slovjanska, kde došlo k obsadeniu vládnych budov proruskými aktivistami. 

Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad juhovýchodom spustila protiteroristickú operáciu, do ktorej nasadila aj armádu. Napriek tomu sa separatisti v uplynulých dňoch opäť zmocnili viacerých budov vládnych úradov a polície v Donecku aj v Luhansku, ako i v menších mestách a dedinách.      

Tzv. separatisti podľa agentúry Interfax dnes vyhlásili, že opäť majú pod kontrolou Kramatorsk, Andrijivku, Horlivku a Kosťantynivku, kontrolujú údajne aj Mariupol.

Ukrajinskí separatisti sľubujú pomstu za obete z Odesy

Stovky obyvateľov čiernomorského prístavu Odesa na východnej Ukrajine sa aj dnes zišli pred budovou mestskej správy polície, aby zabránili prevozu ľudí zadržaných v súvislosti s piatkovými masovými nepokojmi a požiarom Domu odborov, pri ktorých prišlo o život najmenej 46 osôb.

K politikom, ktorí zo zodpovednosti za dramatických vývoj situácie v Odese obviňujú tamojšiu políciu, sa dnes pridal aj premiér Arsenij Jaceňuk. 

Dodal, že prokuratúre nariadil prešetriť prípad a určiť vinníkov tragédie. Agentúra Ukrinform citovala premiérove slová, že svoj diel zodpovednosti za ňu má aj miestne oddelenie tajnej služby, ktoré nedokázalo zabrániť smrti desiatok ľudí.

Agentúra UNIAN dnes informovala, že odporcovia súčasnej vlády v Kyjeve na internet "zavesili" fotografie a adresy a ďalšie informácie o proukrajinských aktivistoch, ktorí sú podľa nich zodpovední za nepokoje v Odese a smrť ich druhov. Súčasne deklarujú, že sú pripravení pomstiť ich smrť.

V obave z provokácií a ďalšieho krviprelievania proukrajinskí aktivisti vyzývajú zasa svojich stúpencov, aby sa dnes nezúčastnili na žiadnych verejných zhromaždeniach.

V Odese je vyhlásený trojdňový smútok na uctenie si pamiatky obetí tragických piatkových udalostí: agentúra Interfax informovala, že zástavy na budovách sú spustené na pol žrde, na uliciach je veľmi málo ľudí, ale mnoho ich je v chrámoch. Pri Dome odborov, v ktorom pri požiari zahynuli desiatky ľudí, i na Gréckom námestí a priľahlej Gréckej ulici, kde sa odohrávali nepokoje, horia sviečky a ľudia tam prinášajú kvety.

V piatok došlo v Odese k potýčkam ukrajinských separatistov, vyzbrojených strelnými zbraňami, s prívržencami súčasného vedenia, ktoré si vyžiadali obete na životoch z radov provládnych aktivistov. Dav stúpencov jednotnej Ukrajiny sa potom vydal k stanovému táboru separatistov na Kulikovom poli, kde podpaľovali stany. Horieť začal aj neďaleko sa nachádzajúci Dom odborov, kde pri požiari prišli o život desiatky ľudí. Podľa predbežného vyšetrovania rozsiahly požiar mohli spôsobiť zápalné fľaše používané počas útoku.

V Odese to opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Za tragédiu v Odese je zodpovedná nefunkčná polícia

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil bezpečnostné sily v Odese z toho, že nezabránili piatkovej tragédii, ktorá si vyžiadala viac než 40 ľudských životov. Väčšinu z obetí tvoria proruskí separatisti, ktorí zomreli pri požiari po tom, čo sa zabarikádovali v odborovej budove. "Ja osobne viním bezpečnostné a poriadkové sily, pretože nič nespravili, aby tomu zabránili. Tieto bezpečnostné sily sú neefektívne a porušili zákon," uviedol Jaceňuk. Premiér pre spravodajskú stanicu BBC tiež povedal, že prípad bude "plne, obsiahle a nezávisle vyšetrený". Vyšetrovanie sa podľa jeho slov dotkne miestneho šéfa polície, jeho zástupcov ako aj každého jedného policajta. Jaceňuk vyprovokovanie nepokojov pripísal proruským skupinám a obvinil ich, že spolu s Ruskom vedú "skutočnú vojnu s cieľom zlikvidovať Ukrajinu a ukrajinskú nezávislosť".

Najmenej 42 ľudí zahynulo v piatok pri pouličných bojoch medzi stúpencami a odporcami Ruska a následnom požiari budovy odborovej organizácie v čiernomorskom prístave Odesa. Proruskí separatisti sa zabarikádovali vo vnútri budovy a obe strany po sebe hádzali zápalné fľaše. Ide o najkrvavejší incident od začiatku povstania vo februári, keď z krajiny utiekol proruský prezident Viktor Janukovyč. Ukrajinská tajná služba SBU v sobotu uviedla, že nepokoje v Odese vyvolali ilegálne vojenské skupiny z Ruska a moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov naopak obvinil z tragédie Západ a vládu v Kyjeve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu