Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Vojak počas druhej svetovej vojny takmer zastrelil tri deti: Po 76 rokoch ich vypátral!

Adler a talianski súrodenci Naldiovci Zobraziť galériu (2)
Adler a talianski súrodenci Naldiovci (Zdroj: profimedia.sk)

MIAMI - Američan Martin Adler bojoval počas druhej svetovej vojny so svojou jednotkou na talianskom fronte a teraz sa po sedemdesiatich rokoch rozhodol nájsť tri malé deti, ktoré v roku 1944 pri oslobodzovaní horskej dedinky omylom takmer zastrelil. Vďaka výzve na sociálnych sieťach a s pomocu talianskeho historika sa mu to nakoniec podarilo a so súrodencami sa mohol aj porozprávať. Šťastný koniec pátrania možno považovať za vianočný zázrak, napísal denník The Guardian.

Adler v októbri 1944 postupoval proti obrannej línii nemeckej armády v Apeninách a oslobodzoval dedinu Monterenzio neďaleko Bologne. Spolu s ďalším členom svojej jednotky tam prechádzal opustenou chalupou, keď započul podozrivé zvuky vychádzajúce spod veľkého prúteného koša. Obaja si mysleli, že by mohlo ísť o skrývajúcich sa nemeckých vojakov, a preto chceli strieľať. V tom im ale zabránila žena, ktorá vbehla dovnútra a v panike zakričala, aby nestrieľali, že sú vo vnútri deti. Z koša sa potom naozaj vynorili tri súrodenci - sedemročný Bruno, šesťročná Mafalda a trojročná Giuliana. Martin požiadal ich matku, či by sa s nimi mohol vyfotiť. Tá súhlasila, ale ako podmienku si stanovila, že deti oblečie do sviatočných šiat. 

Martin pózuje s deťmi, ktoré skoro zastrelil
Zobraziť galériu (2)
Martin pózuje s deťmi, ktoré skoro zastrelil  (Zdroj: profimedia.sk)

Práve túto fotku mal vojak pri sebe už od vojny a tento rok sa rozhodol poprosiť svoju dcéru Rachelle, či by mu pomohla zistiť, či súrodenci Naldiovci ešte žijú. Tá začiatkom decembra zverejnila záber na Facebooku a odtiaľ niekto jej prosbu preposlal talianskemu historikovi Matteovi Incertimu, ktorý sa venuje téme druhej svetovej vojny. Najprv zistil, kde fotografia vznikla, a následne uverejnil výzvu v regionálnej tlači. "O mojom otcovi Martinovi Adlerovi dnes vyšiel článok v talianskych novinách. Dúfame, že sa podarí vianočný zázrak a bude sa môcť spojiť s tromi deťmi, ktoré kedysi takmer omylom zabil," napísala neskôr na Facebooku jeho dcéra. 

Súrodenci stále žijú (zľava Bruno, Mafalda a Giuliana, za nimi stojí Incerti)
Zobraziť galériu (2)
Súrodenci stále žijú (zľava Bruno, Mafalda a Giuliana, za nimi stojí Incerti)  (Zdroj: profimedia.sk)

Hneď na druhý deň sa jej ozvala opatrovateľka, ktorá sa o jedného zo súrodencov stará. Bruno, Mafalda i Giuliana, ktorí majú teraz medzi 79 a 83 rokmi, sa na fotke poznali a súhlasili, že sa s Adlerom porozprávajú prostredníctvom videokonferencie. Stretnutie bolo po dlhých desiatkach rokov vraj plné emócií. Bývalý americký vojak Naldiovcom povedal, že by sa rád dožil stovky a zišiel sa s nimi aj osobne. "Každý tomu hovorí vianočný zázrak. Martin tvrdí, že je to tá najkrajšia vec, ktorá sa mu kedy prihodila. Po vojne trpel posttraumatickým syndrómom. Dostal medailu za záchranu zranených, ale taktiež videl mnoho ľudí umierať," dodal Incerti. 

Viac o téme: VojakSúrodenciDruhá svetová vojnaTalianskoMartin Adler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu