Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

K zabitiu francúzskych vojakov v Mali sa prihlásila skupina napojená na al-Káidu

K havárii francúzskych vrtuľníkov v Mali sa prihlásila skupina napojená na Daeš
K havárii francúzskych vrtuľníkov v Mali sa prihlásila skupina napojená na Daeš (Zdroj: SITA/AP/Jerome Delay)

PARÍŽ - K zabitiu troch francúzskych vojakov v severoafrickom Mali sa prihlásila Skupina na podporu islamu a moslimov (GSIM) napojená na teroristickú sieť al-Káida. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na americkú spoločnosť SITE Intelligence Group, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

Traja vojaci zahynuli v pondelok v strednej časti Mali po tom, ako ich obrnené vozidlo zasiahol výbuch improvizovaného výbušného zariadenia. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo vyhlásení vzdal poctu trom mŕtvym vojakom a zdôraznil "odhodlanie Francúzska naďalej bojovať proti terorizmu". Francúzski vojaci zahynuli počas vojenskej operácie v oblasti Hombori v malijskej provincii Mopti. Podľa francúzskeho rezortu obrany ide o región, kde teroristické skupiny opakovane útočia na civilné obyvateľstvo.

Pri plnení úloh operácie Barkhane, ktorá nadviazala na predchádzajúcu operáciu francúzskej armády v Mali s kódovým označením Serval, zahynulo doteraz 47 francúzskych vojakov. Cieľom misie francúzskych vojakov je potlačiť a neutralizovať islamistické skupiny pôsobiace v oblasti afrického Sahelu. V tejto súvislosti Francúzsko odvelilo do regiónu približne 5100 vojakov. Tí spolupracujú s ozbrojenými silami protiteroristickej skupiny G5 Sahel, ktorú tvoria krajiny Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia a Niger.

Pri výbuchu zahynuli francúzska vojačka a vojak

Dvaja príslušníci francúzskej armády zahynuli v sobotu pri výbuchu nálože v severovýchodnej časti afrického štátu Mali - len niekoľko dní po tom, čo tam podobným spôsobom zahynuli ich traja kolegovia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Prezident Macron "sa s veľkým smútkom" dozvedel o úmrtí 33-ročnej seržantky Yvonne Huynhovej a 24-ročného brigádneho veliteľa Loica Rissera v regióne Menaka, kde ich obrnené vozidlo zasiahol výbuch improvizovaného výbušného zariadenia, uviedla kancelária prezidenta.

Huynhová bola prvou vojačkou vyslanou do oblasti Sahelu, odkedy tam Francúzsko spustilo svoju operáciu. Spolu s Risserom boli príslušníkmi pluku špecializovaného na spravodajskú prácu. Podľa údajov armády sa tak na 50 zvýšil počet francúzskych vojakov zabitých v Mali od januára 2013, keď tam Francúzsko po prvý raz vojensky zasiahlo s cieľom vyhnať džihádistov, ktorí obsadili rôzne časti krajiny.

Viac o téme: ObeteVojaciFrancúzskoMaliAl-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu