Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Slováci, pozerajte večer na oblohu! Takéto nebeské divadlo tu už dávno nebolo

Venuša na oblohe doslova svieti Zobraziť galériu (3)
Venuša na oblohe doslova svieti (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - O nádherné nebeské divadlo sa v týchto dňoch stará planéta Venuša. Je maximálne jasná, v nedeľu naviac nastala jej konkukcia s Mesiacom.. Jupiter, Saturn a Mars v nasledujúcich týždňoch tiež získajú na jasnosti, informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu českej Akadémie vied.

Venušu ľudia za súmraku môžu vidieť vysoko nad juhozápadom. Najjasnejšia bola v nedeľu, kedy došlo ku konjukcii s Mesiacom. Jasnú Venušu a úzky kosáčik Mesiaca sme tak mohli uvidieť blízko seba. 

FOTO Slováci, pozerajte večer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ted S. Warren)

Kvôli jasnejšiemu Jupiteru, Saturnu a Marsu si však zatiaľ bude potrebné privstať. "O týždeň až dva budú viditeľné pred svitaním. V prípade Marsu to bude nízko nad obzorom. Pokiaľ má ale človek vo svojom blízkom okolí stromy či domy, tak ho neuvidí. Ale postupne sa to zlepší," uviedol Suchan. V júli Jupiter a Saturn budeme môcť vidieť počas celej noci, čo sa týka Marsu, tak to nastane v októbri. V týchto dňoch môžeme na oblohe ešte stále dobre pozorovať aj zimné súhvezdie Orion. Z jarnej oblohy je zas najnápadnejšie súhvezdie Leva. Nad juhom sa nachádza okolo desiatej hodiny večer. 

FOTO Slováci, pozerajte večer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jarná obloha však priniesla aj jedno sklamanie, ktorým je kométa C2019 Y4 (ATLAS). V marci a začiatkom apríla sa stala mimoriadne jasnou, astronómovia preto predpokladali, že v máji bude viditeľná voľným okom. Nakoniec sa ale rozpadla. 

Viac o téme: VesmírVenušaKométaNebeské divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu