Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Európski astronómovia objavili novú čiernu dieru, ešte nikdy nebola tak blízko k Zemi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Európski astronómovia objavili na južnej oblohe čiernu dieru doteraz najbližšie Zemi. Je vzdialená "len" zhruba 1000 svetelných rokov a sprevádzajú ju dve hviezdy. Tie sú z južnej pologule Zeme viditeľné aj voľným okom, uviedli objavitelia na čele s Thomasom Riviniusom z Európskeho južného observatória (ESO) v odbornom časopise Astronomy & Astrophysics.

Podľa českého spoluautora štúdie Petra Hadrava bolo pre vedcov prekvapením, že objavili hviezdnu sústavu obsahujúcu čiernu dieru, a pritom takto viditeľnú. Jeden svetelný rok je vzdialenosť, ktorú prejde svetlo za rok, teda takmer desať biliónov kilometrov. Naša domovská galaxia Mliečna dráha meria pre predstavu v priemere približne 120.000 svetelných rokov. "Táto sústava obsahuje od Zeme najmenej vzdialenú čiernu dieru, o ktorej vieme," uviedol Rivinius. Vďaka pomerne malej vzdialenosti sú obe sprievodné hviezdy za jasných temných nocí dobre viditeľné aj bez pomôcok, doplnila ESO. 

Vizualizácia trojitého hviezdneho systému s novoobjavenou čiernou dierou
Zobraziť galériu (3)
Vizualizácia trojitého hviezdneho systému s novoobjavenou čiernou dierou  (Zdroj: Facebook/ESO Astronomy)

Riviniusov tím pôvodne skúmal dvojhviezdy. Analýza hviezdnej sústavy s katalógovým číslom HR 6819 v južnom súhvezdí Ďalekohľadu ale prekvapivo ukázala existenciu tretieho telesa. Jedna z viditeľných hviezd totiž obieha každých 40 dní okolo neviditeľného objektu, ktorý je prinajmenšom štyrikrát hmotnejšia než naše Slnko. Podľa Riviniusa to môže byť jedine čierna diera. "Boli sme úplne prekvapení, keď sme zistili, že to je prvá hviezdna sústava s čiernou dierou viditeľná voľným okom," uviedol astrofyzik Petr Hadrava z Akadémie vied Českej republiky. 

Región oblohy, v ktorom sa nachádza HR 6819
Zobraziť galériu (3)
Región oblohy, v ktorom sa nachádza HR 6819  (Zdroj: Facebook/ESO Astronomy)

Na rozdiel od väčšiny ďalších známych príkladov porovnateľnej veľkosti je však novo objavená čierna diera sama o sebe skutočne čierna a neviditeľná. Dôvodom je podľa vedcov skutočnosť, že čierna diera z okolia nepohlcuje žiadnu hmotu. Väčšina podobných čiernych dier na seba upozorňuje svetlým röntgenovým žiarením, ktoré hmota vydáva pred svojím zmiznutím. Neaktívne a pokojné čierne diery sa naopak prezrádzajú len pôsobením svojej gravitácie, napríklad keď okolo nich obieha viditeľná hviezda, ako v tomto prípade. Európske južné observatórium je spoločná astronomická organizácia európskych štátov vrátane Českej republiky. ESO prevádzkuje niekoľko observatórií umiestnených vo vysokých nadmorských výškach v juhoamerickom Čile.

Čierne diery sú natoľko hmotné objekty, že ich silné gravitačné pole neprepustí von žiadny objekt, ani svetlo. V Mliečnej dráhe boli doteraz podľa ESO objavené desiatky čiernych dier. Astronómovia dúfajú, že terajší objav pomôže vypátrať ďalšie neaktívne čiernej diery v našej galaxii. "Musia tu existovať stovky čiernych dier, ale vieme len o veľmi malom počte," poznamenal Rivinius. "Keď budeme vedieť, čo máme hľadať, mali by sme byť schopnejší ich nachádzať," dodal expert.

Viac o téme: VesmírČierna dieraAstronómovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu