Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skvelá správa, ktorá môže pomôcť miliónom chorých: Dievčatku (1) s rakovinou zabrala unikátna liečba

Layla s mamičkou.
Layla s mamičkou. (Zdroj: bbc)

LONDÝN - Ročné britské dievčatko postihnuté rakovinou sa v londýnskej nemocnici Great Ormond Street (GOSH) stalo prvým človekom na svete, ktorý podstúpil priekopnícku genetickú liečbu. Malá pacientka, ktorá ochorela akútnou leukémiou a ktorej lekári ešte nedávno nedávali šancu prežiť, sa teraz uzdravuje. Stále ale nie je možné vylúčiť, že sa choroba vráti. Informoval o tom dnes denník The Times a ďalšie britské médiá.

Slovák Štefan, ktorému fandil celý svet: Po operáciách bol ako nový človek, ale potom prišiel zlom

Layla Richardsová mala tri mesiace, keď u nej lekári odhalili leukémiu. Ako je podľa britských lekárov u podobných veľmi malých pacientov časté, chemoterapia a transplantácia kostnej drene dievčinu nevyliečili. Lekári už nevedeli, ako Layle viac pomôcť, a deň pred jej prvými narodeninami odporučili rodičom už len paliatívnu starostlivosť pred koncom života.

Otec dievčatka Ashleigh Richards sa ale odmietol vzdať nádeje. "Nechcel som, aby sa to uberalo takýmto smerom. Radšej som chcel, aby skúsila niečo nové a riskol som to," povedal BBC. Lekári potom získali rýchlo povolenie na vykonanie novej čisto experimentálnej liečby, ktorá sa doteraz vyskúšala len na myšiach. Po zákroku sa stav dievčaťa natoľko zlepšil, že je už späť doma u rodičov a plné života.

 

Hopefully millions of others can be helped.

Posted by The Mirror on 5. november 2015

Zákrok spočíval v zavedení genericky pozmenených imunitných buniek, nazývaných UCART19, do tela pacientky. Vedci pritom použili špeciálne upravené biele krvinky jedného zdravého darcu. Zákrok vyvolal u dievčaťa vyrážku, ako lekári predpokladali, než rakovina ustúpila. "Jej leukémia bola tak agresívna, že takáto odozva (organizmu) je ako zázrak," citoval lekára denník The Independent.

Či sa liečba stane bežne používanou metódou, sa však zatiaľ nevie. "Túto liečbu sme použili len u veľmi silného dievčatka a nemožno zatiaľ tvrdiť, že sa pôjde o vhodnú liečbu pre všetky deti (s nádorovým ochorením)," povedal novinárom profesor genetickej liečby a imunológie Waseem Qasim z nemocnice GOSH.

Ale tento prípad je podľa neho ďalším míľnikom v používaní nových genetických technológií. "Účinky (liečby) pre toto dieťa boli ohromujúce. Ak sa to potvrdí u iných pacientov, mohlo by to znamenať veľký pokrok v liečbe leukémie a ďalších rakovín," dodal Qasim.

Viac o téme: LeukémiaRakovinaLayla Richardsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu