Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalšie utrpenie znetvorenej ženy: FOTO Tvár jej dokaličil šimpanz a prišli zlé správy

Charla Nashová Zobraziť galériu (5)
Charla Nashová (Zdroj: SITA/AP)

BOSTON - Američanka Charla Nashová, ktorej tím českého chirurga Bohdana Pomahača pred piatimi rokmi transplantoval tvár, je späť v nemocnici v Bostone. Napísala to agentúra AP. Hospitalizovaná bola, keď lekári zistili, že organizmus novú tvár neprijal.

Doktor Frankenstein vyhlásil obrovský medicínsky úspech: FOTO prvej transplantovanej hlavy

Transplantácia z mája 2011 bola tretím pokusom tímu českého lekára o náhradu tváre. Nashová bola znetvorená v roku 2009, kedy ju vážne zranil šimpanz jej kamarátky. Lekári sa vtedy pokúsili transplantovať Nashovej aj obe ruky, ktoré jej zviera odtrhlo, ale už vtedy ich telo pacientky neprijalo a museli byť opäť odstránené.

Ďalšie utrpenie znetvorenej ženy:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ďalšie utrpenie znetvorenej ženy:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa včerajšej správy AP sa lekári pokúsili vysadiť lieky na potlačenie imunity, ktoré Nashová brala od operácie. Experiment ale teraz museli ukončiť a lieky pacientka znova užíva v nádeji, že sa odpor organizmu voči transplantátu zmierni. Americkej agentúre Nashová povedala, že ďakuje za modlitby a pevne verí, že experiment poskytne dostatok informácií pre pomoc vojakom zraneným v ozbrojených konfliktoch.

Takto vyzerala Charla po útoku šimpanza.
Zobraziť galériu (5)
Takto vyzerala Charla po útoku šimpanza.  (Zdroj: SITA)

Bohdan Pomahač sa narodil v Ostrave a vyštudoval lekársku fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonskej nemocnice, ktorá patrí niekoľko rokov medzi desať najlepších nemocníc v USA, prišiel na chirurgickú prax v roku 1996. Sériu transplantácií tváre tu jeho tím ako prvý v USA vykonal v rámci grantu amerického ministerstva obrany. Pentagón bostonskej nemocnici venoval 3,4 milióna dolárov na výskum transplantácií, počas ktorého mali lekári dať novú tvár piatim ľuďom.

Charla, keď sa ešte tešila zo zdravia.
Zobraziť galériu (5)
Charla, keď sa ešte tešila zo zdravia.  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: TvárŠimpanzTransplantáciaCharla NashováBohdan Pomahač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu