Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO slovenských rodín, ktoré zvládli najťažší boj: Toto sú deti s darovanou kostnou dreňou

Transplantovaný Marcel v kritickom stave a mama Elena, ktorá mu dobíjala energiu. Dnes je jeho zdravotný stav stabilizovaný a chodí do školy. Zobraziť galériu (6)
Transplantovaný Marcel v kritickom stave a mama Elena, ktorá mu dobíjala energiu. Dnes je jeho zdravotný stav stabilizovaný a chodí do školy. (Zdroj: LifeSupport.sk)

BRATISLAVA – Niet krajšieho pocitu, ako niekoho obdarovať. Medzi nami však žijú aj ľudia, ktorí svojím darom zachraňujú životy iným. Nenápadným hrdinom z Registra darcov kostnej drene sa rozhodli poďakovať najmä rodičia detí, ktorým lekári diagnostikovali leukémiu alebo myelodysplatický syndróm. Prečítajte si ich príbehy.

„Adamko mal rok, keď zistili, že má vrodenú poruchu imunity – chronickú granulomatózu a jedinou možnosťou na úplné vyliečenie bola transplantácia kostnej drene. Tretieho októbra 2012 dostal náš syn, vďaka vtedy ešte neznámemu darcovi kostnej drene, nádej na život,“ píše dojemný príbeh pani Renáta z Galanty. Adamko sa pomaly chystá do školských lavíc, napriek pravidelným návštevám lekárov žije normálny život, a to vďaka darcovi s veľkým srdcom.

Rodina pani Renáty z Galanty
Zobraziť galériu (6)
Rodina pani Renáty z Galanty  (Zdroj: LifeSupport.sk)

Ešte ťažší osud postretol Samuela. „Dnes má už Samko deväť rokov. Prvýkrát nám ochorel ako trojročný na akútnu lymfoblastickú leukémiu, liečili sme sa v Košiciach, no po necelých dvoch rokoch sa nám, žiaľ, choroba vrátila v horšej forme, diagnostikovali nám akútnu myeloblastovú leukémiu,“ opisuje príbeh syna pani Olinka zo Spišskej Belej.

Olinka so Samkom, Spišská Belá
Zobraziť galériu (6)
Olinka so Samkom, Spišská Belá  (Zdroj: LifeSupport.sk)

„Ocitli sme sa už v Bratislave, kde sme podstúpili namáhavú liečbu a následne transplantáciu kostnej drene. Bolo to pre nás najťažšie, najnáročnejšie a najhoršie obdobie.... Budú to už dva roky od transplantácie, Samko je plný energie, v škole sa mu darí, robí nám veľkú radosť, je to taký náš hnací motor,“ tešia sa Samkovi rodičia a ďakujú darkyni.

Mama Agáta s dvomi hrdinami v sterilnom boxe na Transplantačnej jednotke kostnej drene v Bratislave - mladším Damiánkom, ktorý bol transplantovaný a jeho bratom Kristiánom, darcom kostnej drene.
Zobraziť galériu (6)
Mama Agáta s dvomi hrdinami v sterilnom boxe na Transplantačnej jednotke kostnej drene v Bratislave - mladším Damiánkom, ktorý bol transplantovaný a jeho bratom Kristiánom, darcom kostnej drene.  (Zdroj: LifeSupport.sk)

„Náš najmladší syn prešiel procesom transplantácie kostnej drene v júni 2014. Momentálne je v doliečovacej fáze, vo fáze nastavovania spolužitia jeho tela a štepu darcu. Keď sa spätne obzriem do minulosti, myslím si, že je dôležité prijať ochorenie dieťaťa akokoľvek ťažké to je, a nastaviť seba aj dieťa na cestu, ktorá vedie k uzdraveniu,“ vyberá pozitívne slová maminka Šimona Ľudmila z Trnavy.

Pani Ľudmila so Šimonkom, Trnava
Zobraziť galériu (6)
Pani Ľudmila so Šimonkom, Trnava  (Zdroj: LifeSupport.sk)

Dvojitý diel obáv prežila štvorčlenná rodina z Galanty. „Máme dvoch synov, ktorí obaja podstúpili transplantáciu krvotvorných buniek v rannom veku pre vrodenú poruchu imunity. Prvorodený syn ako osemmesačný a druhorodený synček ako desaťtýždňový. Je doteraz spolu s ešte jedným dievčatkom najmladším pacientom na Slovensku, ktorý podstúpil transplantáciu krvotvorných buniek,“ píše Patrícia.

Patrícia s rodinou z Galanty
Zobraziť galériu (6)
Patrícia s rodinou z Galanty  (Zdroj: LifeSupport.sk)

Za 20 rokov existencie špecializovanej transplantačnej jednotky v nemocnici na bratislavských Kramároch transplantovali kostnú dreň celkovo 332 deťom. Stránka LifeSupport.sk poskytuje oporu rodičom, ktorí spolu so svojimi milovanými anjelikmi prežívajú ťažké chvíle.

Viac o téme: DarcoviaRegister kostnej drene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu