Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Počítačový program potvrdil: Vírus HIV nie je tak infekčný, ako vedci predpokladali!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vírus HIV je určite jedným z najväčších problémov ľudstva a večným tŕňom v oku modernej medicíny. Konečne sa však v tomto smere objavila aj pozitívna správa. Najnovšia štúdia hovorí, že vírus zrejme nie je tak infekčný, ako si vedci a lekári predtým mysleli.

Vírusové ochorenie HIV je najnákazlivejšie práve v prvých týždňoch po infikovaní, teda často ešte predtým, ako lekári stihnú chorobu diagnostikovať. Nová analýza však ukazuje, že HIV zrejme nie je infekčné tak skoro, ako sa doteraz predpokladalo, čo je veľmi dobrá správa, nakoľko najúčinnejšou liečbou je v tomto prípade prevencia. Lekári tak stihnú chorobu u pacienta odhaliť možno skôr, než sa stihne preniesť na ďalších ľudí.

Ak už niekto HIV má, nastupuje antiretrovírusová liečba, ktorá keď je správne nastavená, tak odďaľuje nástup klinických príznakov ochorenia AIDS. Moderné antiretrovirálne lieky dokonca môžu znížiť počet vírusom napadnutých buniek na takmer nedetekovateľnú hladinu, čo spôsobí, že je omnoho náročnejšie odovzdať ich niekomu ďalšiemu.

Počítačový program potvrdil: Vírus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Riziko je tu stále

„Poskytovaním kvalitnej liečby a dodržiavaním účinného liečebného režimu sa riziko prenosu HIV môže znížiť až o 96 %, čo z antivírusovej liečby robí účinný preventívny nástroj. V krajinách, ktoré si môžu dovoliť takúto liečbu aplikovať v širšom meradle sa ukazujú štatisticky významné zmeny v poklese prípadov AIDS, ako aj nových infekcií HIV,“ píše sa na oficiálnych stránkach venujúcich sa liečbe AIDS.


Prečítajte si aj Odhaľte zákernú chorobu: Nebezpečné znaky, že máte HIV!


Štúdia z roku 2011 z konkrétnych deviatich krajín dokázala, že prevencia pomáhala znížiť riziko nových infekcií o 89 percent. U žien, ktoré sú v očakávaní, sa počas šesťtýždňovej liečby znížilo riziko prenosu na dieťa až o dve tretiny. Avšak v afrických regiónoch, kde je najväčší problém so šírením HIV, je zároveň najväčší problém s liekmi. Navyše, riziko prenosu choroby v počiatočných štádiách je stále najvyššie, v týchto prípadoch teda preventívna liečba nie je až taká účinná.

Počítačový program potvrdil: Vírus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Napriek všetkému, z nového výskumu univerzít v Austine a na Yale vyplynulo, že riziko nákazy vírusom HIV pri jeho najskorších fázach je deväťkrát menšie ako sa doteraz predpokladalo. Lekári totiž doteraz vychádzali z jediného výskumu 23 "párov", ktoré spájal ten istý nákazený muž v ugandskom meste Rakai. V tomto výskume sa však nerátalo s ďalšími potenciálnymi sexuálnymi partnermi, s rozdielnou infekčnosťou, s genetickým vybavením, ani s tým, ako často mali páry sex.

Liečba šitá na mieru

Steve Bellan, odborný asistent na texaskej univerzite, spolu so svojím tímom vyvinul počítačovú simuláciu, do ktorej postupne naprogramovali modely s rôznymi parametrami, tie získali zo vzoriek párov prvotného výskumu z Ugandy. Vysvitlo, že vírus sa u rôznych hostiteľov správa inak, preto by aj liečba mala byť šitá každému na mieru.

Počítačový program potvrdil: Vírus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Treba však jedným dychom zdôrazniť, že ani to nestačí, aby sa vírus nerozširoval závratnou rýchlosťou medzi ďalšie nič netušiace obete. Navyše, liečbou sa vírus z tela neodstraňuje, agresívne liečebné spôsoby majú tiež svoje vedľajšie účinky. Časom sa u pacientov môže vyvinúť dokonca rezistencia proti antiretrovírusovým liekom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu