Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Mladý vedec vyriešil najťažšiu hádanku sveta: Je za tým Boh alebo fyzika?!

(Zdroj: NASA archív)

BRATISLAVA - Ako vznikol život? Je za tým sám Boh alebo fyzická nevyhnutnosť? Odpoveď na túto otázku má 31-ročný vedec Jeremy England. Toto je jeho teória vzniku celého sveta. Posúďte sami, či je dostatočne dôveryhodná.

Život podľa neho nevznikol len takou čírou náhodou alebo ako blesk z čistého neba. Bola za tým nevyhnutnosť, ktorá vyplýva zo zákonov prírody. Informoval o tom magazín Quanta Magazine. Hlavolam spočíva pre nohých vedcov v tom, ako mohli živé bytosti vzniknúť z neživých.

Správne podmienky pre vznik života

Američan si myslí, že ide o matematický vzorec, ktorý to má všetko na svedomí. Nie teda náhodné usporiadanie atómov do správneho tvaru a zloženia. Ten má vysvetliť ako sa skupina atómov, vystavených dlhšiu dobu zdroju energie a obklopená "tepeľným kúpeľom" (napríklad oceán), bude sama od seba reštrukturalizovať. Následne by mali dodávať ďalšiu energiu svojmu okoliu.

"Náhodný zhluk atómov, na ktoré keď budete svietiť dostatočne dlho, nemalo by vás prekvapiť, že dostanete rastlinu," povedal England. Mladý vedec sa nechce svojou teóriu chvástať, ale chce, aby sa ďalej pokračovalo vo výskume.

Ako to býva zvykom teória vyvolala medzi kolegami rozruch. Vedú sa ostré debaty a rozoberajú sa jej klady a zápory. Jeremy pôsobí na prestížnej americkej univerzite MIT (Massachusetts Institute of Technology). Podrobne si môžete o jeho teórii prečítať na týchto stránkach.

Darwin sa nemusí báť

Okrem pochvalných hlasov sa vynorili najmä kritici. Tým vadí, že jeho myšlienky sú príliš špekulatívne. Medzi nich patrí napríklad profesor chémie, chemickej biológie a biofyziky Eugene Shakhnovich z Hrvardu. "Jeremyho myšlienky sú zaujímavé a potencionálne sľubné, ale v tomto okamihu sú veľmi špekulatívne. Najmä pokiaľ by mali byť aplikované v otázkach problému života," píše sa na stránkach magazínu Quanta.

Najťažšie je jeho teoretické myšlienky previesť do praxe, teda ich naozaj dokázať. Dnes sú dostupné hlavne počítačové simulácie. Jeremy odmieta tiež tvrdenia, že by chcel nahradiť Charlesa Darwina, známeho evolučného biológa, ktorého evolučná teória sa dnes považuje za najlepší pokus dokázať ako sa živé organizmy vyvíjajú. Američan tvrdí, že on je predovšetkým fyzik a nie biológ. A predovšetkým bude treba naďalej sa venovať výskumu.

Pozrite si jeho hodinovú prednášku na tému život v angličtine

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu