Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ROZHOVOR so Slovenkou z Wall Street: Firmy, ktoré prekonali krízu, z toho dodnes ťažia!

Jurina prerazila vo svete oblekov a luxusu, v mori peňazí sa rozhodne nestratí Zobraziť galériu (4)
Jurina prerazila vo svete oblekov a luxusu, v mori peňazí sa rozhodne nestratí (Zdroj: Jurina Novotná)

BRATISLAVA - Krásna a úspešná Jurina Novotná rozhodne má, čo povedať. Šikovná Slovenka zažila na vlastnej koži svetovú burzu aj mrakodrapy v londýnskom finančnom centre. Po tom, čo si spravila certifikáty v Bloomberg Equities and Fixed Income a na Wall Street Finacial Modeling, absolvovala stáž vo svetovej centrále HSBC. O tom, aká bola jej cesta za úspechom, porozprávala pre Topky.sk.

Vždy ste túžili po tom, aby ste sa vedeli orientovať v spletitých uličkách finančníctva? Čo vás priviedlo tam, kde ste dnes?

„V škole som mala rada čísla a matematiku a bola som aj dosť súťaživý typ, tak finančníctvo prišlo pre mňa celkom automaticky. Neskôr to boli vytrvalosť a trpezlivosť. Dnes je svet pospájaný cez mnohé sociálne siete, čo je výhoda, nakoľko vo finančníctve sú stále jednou z najdôležitejších vecí kontakty a profesionálne vzťahy. Kariéra sa však nedá postaviť zo dňa na deň, na nej aj na vzťahoch je potrebné dlhodobo pracovať. Je dôležité, aby ste si u ľudí, s ktorými pracujete alebo chcete pracovať, vybudovali dôveru.“

Chápalo vaše okolie vaše ambiciózne sny? Kto vás najviac podporoval?

„Nikdy som nemala fixne vytýčené ciele, teda aspoň na začiatku, robila som hlavne to, čo ma najviac bavilo. Keď však pri robote trávite deň aj noc, je to vyčerpávajúce a môže sa to odraziť aj na vašom zdraví. Hlavne preto som sa neskôr rozhodla vymeniť denný trading za manažérsku pozíciu a vystriedať tak nadpriemerný adrenalín za pokojnejšiu prácu. Najväčšiu podporu mám stále od rodičov. Som typ, ktorý si dá poradiť a myslím, že dobré rady od starších a skúsenejších nie sú nikdy na zahodenie.

Jurina Novotná sa stala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jurina Novotná)

Finančníctvo je oblasť veľkých manažérov, v spoločnosti je vnímaná ako prevažne mužská záležitosť. Zažili ste niekedy na vlastnej koži rozdiely pohlaví v tomto biznise?

„Táto ženská tematika a presadenie sa žien už dlhšie zažíva veľký boom, ale ženy ešte stále nemajú také kariérne podmienky ako muži. Podľa mojich skúseností vo finančníctve, žena sa musí správať ako dáma, ale myslieť ako muž. A zosobniť sa s tým. Mne osobne neprekáža práca s mužmi, zvykla som si na to, dokonca lepšie vychádzam s opačným pohlavím a baví ma sa s nimi rozprávať o pracovných témach. Ženských kamarátok mám veľmi málo. Rozdiely vidím v tom, že muži niekedy nevedia, čo majú od žien na vyšších pozíciách očakávať, ale tieto paradigmy sa dajú časom zotrieť a muži prestanú rozlišovať, či ste žena alebo muž a začnú vás hodnotiť podľa vašich schopností, čo je rozhodujúce.

Peniaze sú určite fascinujúcim nástrojom, mnohí však podľahnú ich „vôni“. Je aj vaším cieľom zbohatnúť alebo máte humanitnejšie ciele,  povedzme pomáhať bežným ľuďom správne zaobchádzať s financiami?

„Ja teraz pracujem s inštitucionálnymi financiami, kde to spravovanie je odlišné od práce s individuálnymi vkladmi alebo vlastnými peniazmi. Cieľom v prvom rade nie sú maximálne zisky, ale bezpečie alebo garancia investícií. Rada by som napríklad pracovala s bankovými alebo penzijnými inštitúciami tu na Slovensku a priniesla nové inovatívne riešenia na zvýšenie ziskovosti, s ktorými som mala možnosť sa oboznámiť pri doterajšej práci a postupmi v zahraničí.

 

O období, keď začala kríza, ako to finančníci pociťovali, aký to malo dopad na vašu každodennú prácu?

V rokoch 2007 - 2008 som bola práve v Londýne, keď som dokončovala školu a chodila na pracovné pohovory. Na trhoch vtedy prevládala veľká volatilita a firmy, ktoré sa bez ujmy dostali cez toto ťažké obdobie, sa dodnes pýšia úspechom a tým, že ich strátegie sú dostatočne robustné na to, aby vystáli alebo využili podobné obrovské výkyvy na burzách. Kríza sa však rovnako odrazila aj na pracovných trhoch a pracovné agentúry/HR oddelenia, zo dňa na deň sťahovali pracovné pozície z internetu. Firmy vo veľkom prepúšťali, aby znížili náklady. Nielen pre nových absolventov to bola vtedy ťažká situácia na pracovnom trhu.

Vďaka organizácii 100 Women in Hedge Funds sa stretla aj s členmi britskej kráľovskej rodiny.
Zobraziť galériu (4)
Vďaka organizácii 100 Women in Hedge Funds sa stretla aj s členmi britskej kráľovskej rodiny.  (Zdroj: Jurina Novotná)

Vnímanie Wall Street je medzi bežnými ľuďmi veľmi negatívne vnímané, ako zdroj všetkého zla, ako by ste laikovi vysvetlili, že veci fungujú inak? Je tá predstava o svetovom finančnom trhu pravdivá – muži v drahých oblekoch, ženy v kostýmoch, obedy v luxusných reštauráciách, apartmány v mrakodrapoch a limuzíny s vodičmi – skutočne to vyzerá ako vo filmoch?

Na Wall Street sa točia obrovské sumy peňazí a firmy sa preto snažia prilákať top talent, ľudí s dobrým "pedigree", referenciami, historickými výsledkami, a taktiež správne prezentovať samých seba. Keď chcú pozitívne zapôsobiť na investorov, vyžaduje si to vysokú úroveň, preto reprezentačné náklady bývajú bežne dosť vysoké, čo vysvetľuje to "posh" prostredie a maniere. To platí dvojnásobne pre ľudí v sales a exekutívnych pozíciách. Nováčikovia, ako aj zabehnuté firmy a fondy, sa zvyčajne zúčastňujú rôznych road shows a konzorcií, kde majú možnosť stretnúť investorov a ostatných hráčov na trhu, ktorí rovnako ako oni, súperia o nový kapitál. U niektorých investorov dostane človek len jednu šancu, aby urobil dobrý dojem a iných zas treba presviedčať dlhšiu dobu, záleží od okolností. Je to však skutočne dravé a súperivé prostredie, keďže sa takmer všetko odvíja okolo financií, vďaka čomu si vysluhuje negatívne vnímanie a kvôli čomu potom sčasti vznikajú aj tie medializované veľké kauzy. Je to výsledok veľkého tlaku na človeka a snahy o stále lepšie výsledky. Čoraz viac spoločností a fondov však podporuje tzv. socially responsible praktiky a venuje časť ziskov na socially responsible a charitatívne projekty, alebo sami dokonca iniciujú rôzne zbierky tohto typu, pričom nejde o malé čiastky, čo sa až tak nedostáva do povedomia bežných ľudí.

Čo vás na vašej práci baví najviac? Ako vyzerá váš bežný deň?

„Momentálne launchujeme už druhý fond, pre ktorý sa nám doteraz podarilo vyzbierať niekoľko sto miliónov dolárov, samotný launch odhadujeme na 100 miliónov až miliardu postupného prílevu investícií, čo si vyžadovalo skoro rok prípravy administratívnej práce, práce s právnikmi a úradmi, a samozrejme, s investormi. Oslovili sme napríklad mnohé známe banky ako Goldman Sachs alebo JP Morgan, privátne banky, suverénne a penzijné fondy a stále pracujeme na ďalších formách capital introductions. Fond má pripravenú na trhu priaznivú pozíciu pre rast, pričom každý deň je iný a prináša nové možnosti a výzvy, čo sa mi na tom páči najviac. Snaha a úsilie sa postupne monetizujú do reálnych výsledkov.

Jurina Novotná sa stala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jurina Novotná)

Čo plánujete v blízkej budúcnosti, ste na svojej pozícii spokojná? Zároveň náročná kariéra často znamená ochudobnenie osobného života, je to tak aj vo vašom prípade?

„Teraz pôsobím ako chief operating officer – COO pre hedge fond a business development manager pre spomínaný ETF fond a práve v blízkej budúcnosti by som chcela dať väčší priestor osobnému životu, keďže mám za sebou ťažké pracovné obdobie. Myslím, že práca sa po launchi trochu ustáli a bude viac rutinná, čo po dlhom čase príde vhod.

Keby ste z pozície úspešnej Slovenky, ktorá to dotiahla v zahraničí naozaj vysoko, mohli niečo poradiť ambicióznym Slovákom, čo by to bolo?

„Keď má človek nejaké sny, treba sa ich držať a obklopiť sa súčasne ľuďmi, ktorí s vami tento sen zdieľajú a vedia vám na ceste za ním pomôcť. Treba byť trpezlivý a vytrvalý, aj keď idete len krok po kroku, ale pokiaľ niečo veľmi chcete, stojí to za to.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu