Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenskí boháči majú po chlebe: Prali peniaze vo švajčiarskej banke, idú po nich Briti!

pobočka britskej banky HSBC
pobočka britskej banky HSBC (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Švajčiarska pobočka britskej banky HSBC čelí poriadnemu škandálu. Na povrch vyplávali informácie, že do roku 2007 mala prať peniaze klientov. Na zozname dotknutých ľudí je aj vyše 60 Slovákov, identitu niektorých majú potvrdzovať aj naše pasy.

Britská banka HSBC pripustila pochybenie svojej švajčiarskej dcérskej spoločnosti v reakcii na správy v médiách, že bohatí zákazníci si na účtoch ukryli milióny dolárov, aby sa vyhli plateniu daní, informovala agentúra Reuters. 

Medzinárodnému konzorciu investigatívnej žurnalistiky (ICIJ) a novinárom francúzskeho denníka Le Monde a britského The Guardian sa podarilo získať tisíce dokumentov, ktoré dokazujú, že HSBC prala peniaze, medzi nimi aj slovenských klientov. Prípad nazvali Swiss Leaks. Týka sa približne 30 tisíc účtov 106 tisíc klientov z 203 štátov sveta. V rokoch 2006 až 2007 bolo na týchto účtoch asi 100 miliárd dolárov.

Prominentní slovenskí klienti

Podľa medializovaných informácií si mali účty v švajčiarskej banke Slováci otvárať najmä v roku 1998 v čase, keď na Slovensku končila vláda Vladimíra Mečiara. Podľa odborníkov ľudia tam mohli peniaze ukryť z obavy pred ich možným odchodom po zostavení novej vlády do zahraničia. Dôvodom bolo, aby po príchode do zahraničia mali úsporu peňazí. Nemuselo ísť prvoplánovo o ukladanie úspor do zahraničných bánk kvôli páchaniu trestnej činnosti alebo o úschovu peňazí, ktoré z nej pochádzali. "V súvislosti so zoznamom klientov švajčiarskej pobočky britskej banky HSBC nebola polícia kontaktovaná zahraničným policajným ani finančným subjektom," informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka.

Finančná správa sa začala o zoznam Slovákov, ktorí sú klientmi švajčiarskej pobočky banky, už zaujímať. "Finančná správa využije všetky zákonné možnosti na získanie údajov," potvrdila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

"Polícia sa prípadom zaoberá od okamihu medializácie. Národná kriminálna agentúra preveruje všetky zverejnené informácie z otvorených zdrojov a súčasne požiadala o súčinnosť aj príslušné orgány. Vo veci koná Finančná spravodajská jednotka Národnej kriminálnej agentúry, ktorá môže využiť oprávnenia podľa zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu. Súčasne bude vo veci konať aj Národná jednotka finančnej polície," vysvetlil postup slovenskej polície Slivka a zároveď doplnil:

"Finančná spravodajská jednotka už kontaktovala partnerskú jednotku vo Švajčiarsku so žiadosťou o poskytnutie informácií ku klientom švajčiarskej pobočky anglickej banky HSBC. Oslovili sme s obdobnou žiadosťou aj partnerskú jednotku v Anglicku a využili sme k získaniu informácií tiež policajného pridelenca vo Veľkej Británii. Súčasne koordinujeme postup so spravodajskou jednotkou v Českej republike, ktorá má svojich občanov v obdobnom postavení."

Doteraz nie sú známe mená Slovákov, ktorí účty v švajčiarskej pobočke britskej banky majú, a rovnako nie je známa ani suma. Prominentní podnikatelia, politici, herci, športovci, či hudobníci z celého sveta boli alebo sú jej klientmi.

Ako budú slovenské orgány postupovať ďalej, nechcú prezradiť. "Konkrétne postupy však z pochopiteľných dôvodov nie je možné zverejňovať," uzavrela Macíková. Podobné slová vyriekol aj Slivka: "O postupe polície nie je možné informovať vzhľadom na úspešnosť celého konania."

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu