Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Treba na chvíľu odísť od Pavla Weissa vychádza v českom preklade

Pavol Weiss
Pavol Weiss (Zdroj: Knižná revue)

BRATISLAVA - Zbierka poviedok Treba na chvíľu odísť (2011) od slovenského autora Pavla Weissa vychádza v českom preklade pod názvom Vlastnosti snu. Publikáciu, ktorú do češtiny preložil Petr Prouza, uvedú do sveta 17. októbra v Slovenskom inštitúte v Prahe.

Pavla Weissa zaujíma okrem vonkajšej kostry príbehu aj psychologický faktor diela a tiež jeho kultúrny odkaz. Jeho tromfom je netradičné rozprávačstvo ovplyvnené napätím trileru či hravosťou surrealizmu. Hoci autor mení spôsoby rozprávania príbehu, čitateľovi necháva tiež priestor, aby jeho predstavivosť slobodne objavovala neobyčajné priestory jemne vystavaného sveta.

Pavol Weiss sa narodil v roku 1962 v Humennom. Pracoval ako šofér, závozník a kurič. Neskôr vyštudoval scenáristiku a dramaturgiu na FAMU v Prahe. Debutoval románom Žime, potom uvidíme (2003). V roku 2004 mu vyšla novela Pomsta a v roku 2006 zas román Traja priatelia. Venuje sa aj výtvarnému umeniu.

Založil galériu súčasného umenia s názvom Bastart a vedie aukčnú spoločnosť WhiteWeiss. V roku 2006 uviedlo bratislavské divadlo Astorka jeho dramatický debut Priateľky. Hru preložili tiež do češtiny, maďarčiny, francúzštiny a nemčiny. V roku 2007 mala tiež v Astorke premiéru groteska Bajmann Brothers, s ktorou uspel aj vo finále anonymnej súťaže Dráma 2006. Informácie pochádzajú z webstránky www.spravne.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu