Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUALIZUJEME Lekári si vybojovali požiadavky, vrátiť by sa mali v pondelok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Lekári sa s vládou napokon dohodli na splnení svojich požiadaviek, kríza v slovenskom zdravotníctve je tak podľa všetkého zažehnaná.

Lekári by sa mali do nemocníc vrátiť v pondelok

Lekári by sa mohli do nemocníc vrátiť už v pondelok, v závislosti od toho, ako rýchlo sa budú podpisovať zmluvy. Na tlačovej besede to uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár. Zároveň vyzval lekárov, aby sami nechodili na personálne oddelenia nemocníc, ale čakali, kým s odobrenými zmluvami príde koordinátor LOZ. Odborári tiež potvrdili, že dohode by nebránilo, ani keby niektorí lekári na výpovedi trvali a na svoje bývalé pracoviská sa nechceli vrátiť.

Podpredseda združenia Peter Visolajský zároveň vyzval lekárov, ktorí sú na PN-kách, aby sa vrátili do nemocníc, ak im to zdravotný stav dovoľuje. Lekári sa tak pripravujú na plnenie záväzkov, ktoré im vyplývajú z memoranda, ktoré v sobotu podpísali s vládou. Zmluvy by nemali podpisovať, kým ich nepreverí právnik LOZ, aby si odborári overili, že v nich sú všetky benefity, ktoré s vládou dohodli.

Kollár okrem svojich kolegov a Slovenskej lekárskej komory poďakoval aj pacientom, ktorí boli podľa neho "naši hráči", napriek posledným dvom dňom, kedy množstvo lekárov neprišlo do práce. Z vyhrotenia situácie LOZ obviňuje vládu. "Zdravotná starostlivosť nie našou chybou nebola všade dostatočná," povedal Kollár. "Veríme, že takáto situácia sa už nikdy nezopakuje a nebudeme nútení pristúpiť k takýmto krokom." Kompetentní podľa neho odmietali seriózne rokovať a situáciu až do posledných novembrových dní podceňovali. "Nerátali, že lekári odolajú hrubému spoločenskému a mediálnemu tlaku a vydržia do konca. Lekári vydržali, odmietli judášsky groš 300 eur, odmietli transformáciu nemocníc a žiadali adekvátne platby do zdravotníctva," povedal Kollár.

Situáciu v nemocniciach by napriek dohode s odbormi mali pomôcť upokojiť tridsiati vojenskí lekári z ČR. LOZ však túto akciu považuje za dôkaz, že vláda situáciu nezvláda. Podľa nich je povolanie českých lekárov v rozpore s európskou aj slovenskou legislatívou. "Vláda je ochotná vynaložiť peniaze daňových poplatníkov radšej na zaplatenie lekárov zo zahraničia," kritizoval Kollár.

Vyššie mzdy má garantovať novela zákona

12:34 Legislatívnu garanciu zvyšovania platov lekárov má priniesť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Do tej sa má vložiť osobitné ustanovenie o minimálnych mzdových nárokoch niektorých zdravotníckych pracovníkov. Ako vyplýva z memoranda uzatvoreného medzi vládou a lekárskymi odbormi, kabinet sa zaviazal, že právna norma bude účinná od začiatku budúceho roka.

Vláda okrem toho v dohode súhlasila s tým, že vytvorí finančné predpoklady pre zabezpečenie zvýšených nákladov, ktoré vzniknú v súvislosti so zvyšovaním platov lekárov. Nemocnice sa tak majú dofinancovať cez zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ako aj súkromnými zdravotnými poisťovňami. Neštátne nemocnice už pred podpisom memoranda avizovali, že dohodnuté zvýšenie zo strany štátnej poisťovne nebude stačiť.

Mzdy lekárov budú rásť trojetapovo. K januáru 2012 stúpnu na 1,05 až 1,6-násobok priemernej mzdy. K júlu by mali ich platy rásť na 1,2 až 1,9-násobok a od roku 2013 majú dosiahnuť úroveň 1,25 až 2,3-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

12:28 (Trnava) Napriek podpísaniu Memoranda medzi vládou SR a Lekárskym odborovým združením o úprave pomerov v zdravotníctve v Trnavskej nemocnici sa zatiaľ nič nezmenilo. Povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava Gabriel Pavelek.

"Momentálna situácia je rovnaká ako bola v piatok, dnes nemocnica funguje v štandardnom víkendovom režime okrem neurologického oddelenia, ktoré máme stále zatvorené. Komunikoval som ráno s vedúcim služobného úradu ministerstva zdravotníctva Ladislavom Štefancom o doručení materiálov, na základe ktorých môžeme pripraviť nové zmluvy, ale doteraz (12.00 h) sme ich nedostali," konštatoval riaditeľ s tým, že na základe správ médií, podľa ktorých by sa mohli lekári vrátiť do zamestnania, snaží sa s primárom neurologického oddelenia kontaktovať s lekármi, či sú ochotní nastúpiť do práce počas víkendu. "Zatiaľ otvorenie neurologického oddelenia je v štádiu získavania informácií," konštatoval.

12:10 (D.Kubín) Chirurgické a ortopedicko-traumatologické oddelenie v dolnokubínskej nemocnici akútne stavy stále neprijíma, pacientov vozia do ružomberskej vojenskej nemocnice. „Situácia zostáva taká, aká bola, akurát, že vnútorne - psychicky sa to trošku upokojilo. Víkendové služby máme zabezpečené tak, že pri pacientoch je jeden službukonajúci lekár. A na krajskom operačnom stredisku je nahlásené, že chirurgia a ortopédia nerobia ani akútne stavy. Ružomberok nám potvrdil, že cez víkend je schopný sa o týchto pacientov postarať a v pondelok už verím, že nabehneme na normálny režim“, uviedol riaditeľ dolnokubínskej nemocnice Jozef Mintál.

Riaditeľ nemocnice dnes hovoril s primármi oddelení aj o prípadnom návrate lekárov do práce už cez víkend. „V podstate povedali, že rešpektujú to, ako to bolo aj v médiách povedané, že kým tie veci nie sú podpísané, tak ešte nič nie je isté.“ Navyše, podľa Mintála to nie je také jednoduché ani v súvislosti s práceneschopnosťou lekárov. Väčšina lekárov, ktorí na oddeleniach chýbajú, sú totiž vypísaný na PN-ke. „Keďže sú práceneschopní, tak ja som presvedčený, že oni nemôžu len tak prísť, ale musia ísť k tomu lekárovi, ktorý ich vypísal a on im bude musieť tú práceneschopnosť ukončiť,“ dodal riaditeľ nemocnice Jozef Mintál.

Na Slovensko popoludní príde 30 českých lekárov

10:57 Slovensku má od dnešného dňa pomáhať 30 českých vojenských lekárov. Na Slovensko by mali prísť popoludní. Následne budú umiestnení do nemocníc v Bratislave, Nitre a v Žiline. Na vyslaní českých lekárov sa dohodli obe vlády, o čom podpísali i medzivládnu dohodu. „Dnes sa ukázalo, že krajiny ktoré boli v jednom štáte sú si bližšie ako ostatné štáty,“ povedal dnes po rokovaní s českou delegáciou v Bratislave minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Zdôraznil, že stav v akom je slovenské zdravotníctvo sa môže vyskytnúť kedykoľvek. „Krajina na to pripravená nie je. Je naša povinnosť zabezpečiť, aby pacienti boli ošetrovaní za každú cenu,“ uviedol s tým, že si váži rýchlu a promptnú pomoc ČR. „Táto pomoc je pomoc v pravej chvíli,“ vyhlásil.

10:16 (DFNsP) Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave funguje podľa plánu. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická, do služby dnes nastúpili všetci lekári podľa pripraveného rozpisu.
Tri pracoviská nemocnice naďalej poskytujú len akútnu starostlivosť, ide o Detskú kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny, Kliniku detskej chirurgie a Oddelenie patologických novorodencov.

Ostatné pracoviská fungujú v štandardnom režime. Napríklad na Oddelení urgentného príjmu od piatka približne od 15:00 ošetrili asi 170 pacientov, podľa Kamenickej boli všetci pacienti plynule ošetrovaní. Podľa hovorkyne nemocnica situáciu neustále monitoruje a v prípade potreby sú pripravení operatívne zasiahnuť, zabezpečenú majú aj nočnú pohotovosť.

09:22 (Košice) Detská fakultná nemocnica funguje. V piatok však ku svojim detským pacientom neprišlo 27 lekárov, ktorí stiahli výpovede. Štrnásti sa nečakane nechali vypísať na „péenky“, alebo majú paragraf na ošetrenie člena rodiny. A tak museli ostať v službe ostať tí, ktorí slúžia vyše 24 hodín za sebou a nemôžu odísť. Ako napríklad detský onkológ Igor Jenčo, ktorý je aj námestníkom riaditeľa pre liečebnú starostlivosť.

„Na onkológii je situácia dobrá, aj keď iste nie pokojná. Kolegovia do práce prišli, starostlivosť o pacientov je zabezpečená. V piatok boli všetci pacienti ošetrení a bolo o nich postarané tak ako v iné dni,“ povedal Jenčo. Doložil, že slúži už druhý deň, takže je to viac ako 24 hodín. Ako uviedol, pre neho to nie je nejako zvlášť výnimočné.

08:47 (Trnava) Fakultná nemocnica v Trnave funguje dnes v štandardnom víkendovom režime, do práce prišli všetci lekári podľa rozpisu služieb. Výnimkou je neurologické oddelenie, ktoré je od piatku zatvorené.  Z nemocnice k 1. decembru odišlo 64 lekárov, 43 si po vyhlásení núdzového stavu prevzalo príkazy na prácu. Ďalší traja ich dostali od predsedu bezpečnostnej rady obvodu Trnava Jozefa Kloknera. Viacerí z nich však zostali práceneschopní, čo situáciu na jednotlivých klinikách a oddeleniach komplikovalo. Výsledkom bolo zatvorenie neurologického oddelenia, kde zostal pracovať len primár.

 

LOZ vyzýva lekárov zatiaľ nepodpisovať zmluvy

04:30 Lekárske odborové združenie vyzýva lekárov, aby napriek dohode s vládou zatiaľ nepodpisovali nové zmluvy s nemocnicami. Ako na svojej stránke informuje LOZ, zmluvy majú podpisovať lekári naraz a až po tom, ako to odsúhlasí právnik odborov. Odbory si totiž chcú overiť, či návrhy zmlúv budú obsahovať všetky benefity prisľúbené vládou, a či zmluvy dostanú všetci lekári, ktorí podali výpoveď.

"Počkajte kým sa pripravia pracovné zmluvy pre všetkých lekárov. Tieto zmluvy budú najskôr podpísané riaditeľom, my - náš právnik ich skontroluje, keď budú v poriadku a nebude vynechaný ani jeden lekár, potom podpíšeme pracovné zmluvy naraz, až keď vám to oznámi koordinátor LOZ," inštruuje LOZ lekárov, ktorí sa majú vrátiť do nemocníc.

 

Lekári sa s vládou dohodli, vrátia sa do nemocníc

04:13 "Po veľmi náročných a dlhých rokovaniach sme dnes dospeli k dohode,“ vyhlásila krátko po tretej hodine ráno premiérka Iveta Radičová. Ako dodala, úsmev na tvári nemá. Dôvodom je, že k dohode dospeli za cenu obrovského nasadenia lekárov, ktorí ostali pracovať v slovenských nemocniciach, ale aj obrovským napätím v celej spoločnosti. Zároveň pripomenula, že sa tak stalo v období, kedy Slovensko zažíva ťažké krízové obdobie.

"Dohodli sme sa a pevne verím, že lekári sa vrátia späť k svojim pacientom," dodala ďalej predsedníčka vlády. Aktuálne totiž slovenské nemocnice paralyzoval nielen odchod viac ako 1 200 lekárov, ale aj fakt, že mnohí napriek vyhláseniu núdzového stavu nenastúpili do práce a ostali práceneschopní. Im všetkým zaželala Radičová skoré uzdravenie. Predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár garantoval, že po podpise nových pracovných zmlúv sa lekári do nemocníc vrátia. Kedy to bude, nespresnil. Radičová však uviedla, že nové zmluvy sa začnú distribuovať hneď, aby ich mohli lekári bezodkladne podpísať. "Ja pevne verím, že sa tak udeje v najbližších hodinách,“ povedala.

Lekári si v podstate vybojovali všetky zo svojich štyroch požiadaviek, a to výraznejšie dodržiavanie Zákonníka práce, zreálnenie platieb zo strany zdravotných poisťovní, ale aj zrušenie transformácie a zvýšenie miezd. Práve splnenie poslednej z požiadaviek Kollár označil za najmenej úspešné. Lekári totiž požiadali, aby ich platy dosiahli k začiatku roku 2013 úroveň 1,5- až 3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Vlády im však ponúkla zvýšenie v troch fázach, posledná k začiatku roku 2013 by mala ich platy dostať na úroveň 1,25 až 2,3-násobku. Podľa Kollára sa tak "zďaleka" nepriblížili k ich požiadavkám a rast miezd navrhovaný vládou nezastaví odchod lekárov zo slovenských nemocníc.

Odborári tvrdia, že podpísaná dohoda dokázala, že ich požiadavky neboli o peniazoch. Premiérka však upozornila, že sa rokovalo hlavne o nich. "Celé tie nekonečné hodiny rokovaní boli opakovane a znovu o platoch," skonštatovala. Lekári si podľa Kollára vybojovali aj to, že všetci tí, ktorí podali výpoveď a následne ju do začiatku decembra nestiahli, sa budú môcť vrátiť na svoje miesta a získajú svoje funkcie. Predsedníčka vlády upozornila, že takáto garancia bola už v predchádzajúcom memorande, ktoré lekárom ponúkla. Kollár sa pritom neobáva, že by niektoré nemocnice prijali nových zamestnancov a nepotrebovali tak tých, ktorí sa zapojili do podávania hromadných výpovedí. Podľa neho totiž na Slovensku chýba viac ako 1 000 lekárov.

Zmeny, ktoré vláda prisľúbila lekárom, budú upravené legislatívne. Nemali by však prechádzať vládou, ale priamo cez pozmeňujúce návrhy v parlamente. Rokovať sa o nich bude už na aktuálnej schôdzi.

Koncom októbra podalo v slovenských nemocniciach výpovede viac ako 2 400 lekárov, neskôr ju asi polovica stiahla. Vláda pre možné problémy s poskytovaním zdravotnej starostlivosti nariadila 29. novembra v 13 obvodoch vyhlásenie núdzového stavu. Niektorým lekárom tak ich zamestnávatelia nariadili pracovnú povinnosť a mali pracovať aj keď im uplynula výpovedná doba. Mnohí však povinnosť ignorujú a sú napríklad práceneschopní.

Platy lekárov nie je možné zvýšiť viac, píše Radičová

00:51 Predsedníčka vlády Iveta Radičová krátko pred polnocou z piatka na sobotu poslala otvorený list lekárom, ktorí ostali v nemocniciach. Poďakovala im za ich postoj, no zároveň potvrdila, že návrh vlády na zvýšenie ich miezd je skutočne posledný.

"Som presvedčená, že v týchto dňoch a hodinách, keď stovky vašich kolegov opustili pacientov, idete za hranice svojich síl len a len preto, aby ste im zachraňovali ich životy, ich zdravie," píše v liste premiérka. "Mimoriadne si vážim Váš postoj. Vážim si, že ste zostali pri tých, čo Vás najviac potrebujú. A to všetko bez ohľadu na to, či je deň a či noc, bez ohľadu na vlastnú únavu a psychické vyčerpanie."

Lekárov ubezpečila, že si želá, aby ich práca bola adekvátne ohodnotená aj finančne. "Uvedomujem si do všetkých dôsledkov, že v rámci vášho boja o vyššie platy vám nejde len o peniaze, ale najmä o adekvátne spoločenské ohodnotenie vašej nesmierne namáhavej a náročnej práce. Žiaľ, v súčasnosti, keď prežívame hlbokú ekonomickú a hospodársku krízu, ktorá pripomína veľkú hospodársku krízu z roku 1929, naozaj nie je možné zvýšiť platy v zdravotníctve viac, ako sme navrhli," potvrdzuje Radičová postoj vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu