Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Uhliarik navrhne v stredu zrušenie núdzového stavu

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Všetci lekári, ktorí v rámci protestnej akcie Lekárskeho odborového združenia opustili slovenské nemocnice a aktuálne majú podpísať nové pracovné zmluvy, by sa už v stredu ráno mohli vrátiť do nemocníc. Stať by sa tak malo napriek tomu, že väčšina z nich nemá podpísané nové zmluvy.

Dnes to uviedol predseda združenia Marian Kollár.

Dôvodom nepodpisovania sú problémy so zmluvami v niektorých nemocniciach, ako napríklad vo Fakultnej nemocnici Nitra, ako aj v nemocniciach v Poprade a Bardejove a v Národnom ústave tuberkulózy vo Vyšných Hágoch. Šanca, že by zmluvy mohli byť podpísané ešte v utorok, síce podľa Kollára je, no aktuálne ju nevidí veľmi reálne. Napriek tomu by lekári mali v stredu ráno byť u pacientov. "Spravíme všetko preto, aby sa to podarilo," vyhlásil Kollár.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik pritom informoval, že v stredu navrhne vláde zrušenie núdzového stavu v nemocniciach. Ak to vláda akceptuje, a lekári dovtedy nepodpíšu nové pracovné zmluvy pripravené v zmysle memoranda, nebude však podľa Ministerstva zdravotníctva SR možné, aby zostali pracovať na svojich pôvodných miestach. "Dostanú sa úplne mimo systému, mimo nemocníc, budú musieť zostať doma bez práce a bez peňazí, čo nebolo a nie je mojím cieľom. Chcem, aby zarábali viac, tak ako sme sa dohodli v memorande, a aby pomáhali pacientom, ktorí ich potrebujú,“ vyhlásil Uhliarik.

Rezort zdravotníctva pritom vyzýva lekárskych odborárov, aby už nenaťahovali zbytočne čas a prestali stresovať pacientov aj lekárov a odovzdali na personálne oddelenia zmluvy lekárov, ktoré za nich prevzali. Odborári majú podľa ministerstva v rukách pripravené zmluvy na podpis zo všetkých nemocníc. "Zmluvy boli pripravené na základe memoranda, ktoré podpísalo vedenie Lekárskeho odborového združenia a premiérka, a zároveň boli konzultované s odborármi priamo v nemocniciach," povedal Uhliarik.

Vláda a Lekárske odborové združenie podpísali spoločné memorandum koncom minulého týždňa. Lekári mali následne podpisovať nové pracovné zmluvy, tí to však väčšinou odmietali. Čakali na pokyn od odborárov, ktorí však tvrdili, že zmluvy pripravené niektorými nemocnicami neboli v súlade s memorandom. Problémy malo podľa internetovej stránky odborárov vyriešiť spoločné rokovanie ich právnika a vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu