Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obete masakrov v Nórsku si uctia dňom smútku

Sviečky a kvety na pamiatku obetí pred katedrálou v Osle.
Sviečky a kvety na pamiatku obetí pred katedrálou v Osle. (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsko si uctí pamiatku obetí nedávnych masakrov v Osle celonárodným dňom smútku 21. augusta, bez jedného dňa mesiac po čine útočníka, ktorý zabil najmenej 77 ľudí. Na pietnu spomienku budú pozvaní preživší, príbuzní obetí, zasahujúci policajti aj personál nemocníc, ktorý ošetroval zranených.

Oznámil to dnes v parlamente nórsky premiér Jens Stoltenberg, keď si spolu s poslancami na osobitnej akcii pripomenuli obete masakru.

"Nórska verejnosť reagovala na teroristické útoky zodpovedne a dôstojne, a rozhodla sa pre demokraciu," povedal sociálnodemokratický šéf vlády v narážke na diskusiu o imigračnej politike, ktorá sa po útoku v krajine rozvinula. "Nemožno pripustiť žiadnu štvanicu proti slobode názorov," dodal. "Všetci sa z tragédie môžeme v niečom poučiť."

Premiér vyzval politikov, aby sa aj v budúcnosti k záležitosti vyjadrovali s rozvahou a "svoje slová si dôkladne premysleli". "Platí to ako pre politikov, tak aj pre novinárov, a to ako v bufetoch, tak aj na internete," zdôraznil podľa agentúry AP.

V prítomnosti kráľa Haralda, následníka trónu Haakon a členov vlády prečítal predseda parlamentu Dag Terje Andersen mená všetkých 77 obetí teroristických útokov v Osle a na ostrove Utöya. Väčšinou išlo o mladých ľudí vo veku od 14 do 19 rokov. Atentátnik Anders Behring Breivik ako motív činu uviedol nenávisť k islamu a vládnej sociálnej demokracii, ktorá podľa neho umožňuje bezbrehé prisťahovalectvá moslimov a tak vraj ničia tradičnú nórsku spoločnosť.

Breivikov teroristický útok však určitú radikalizáciu nórskej spoločnosti priniesol, nehľadiac na jej manifestačné prihlásenie sa k demokracii, napísala dnes agentúra Reuters. Preukazuje to prieskum mienky zverejnený dnes denníkom Verdens Gang, podľa ktorého si 65 percent opýtaných Nórov myslí, že tresty za podobné činy sú v krajine "príliš nízke". Len 24 percent sa domnieva, že sú dostačujúce.

Podľa médií nie je minister spravodlivosti Knut Storberget prekvapený volaním po zostrení trestov za teroristické činy, odmietol však rýchle zmeny. "Musíme debatovať a počúvať, a vyhnúť sa uponáhľaným záverom. Dôležité je, aby politické vrstvy neprepadli panike," citovala ministra agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu