Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemci sa obávajú, že Breivik môže inšpirovať ďalších

Anders Breivik Zobraziť galériu (2)
Anders Breivik

BERLÍN - Masaker v Nórsku, pri ktorom terorista Anders Behring Breivik (32) zavraždil 77 ľudí, by mohol poslúžiť ako inšpirácia ďalším protiislamským extrémistom. V rozhovore pre nemecký týždenník Der Spiegel to povedal viceprezident nemeckej kontrarozviedky Alexander Eisvogel.

"(Útok) môže poslúžiť ako vzor pre ďalších, ktorí sa ho budú snažiť okopírovať," myslí si Eisvogel. "Z pohľadu teroristov (Breivik) úzkostlivo a opatrne zvážil, ako sa vyhnúť hľadáčiku bezpečnostných služieb. To je pre nás nanajvýš znepokojujúce," dodal druhý muž Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV).

Šéf nemeckých sociálnych demokratov Sigmar Gabriel medzitým vyzval bezpečnostnú službu a prevádzkovateľa internetových stránok, aby vystupovali tvrdšie proti pravicovému extrémizmu.

"Ak by v Nemecku niekto na ulici povedal, že chce prenasledovať ostatných, alebo dokonca na nich útočiť, verejnosť by to nahlásila polícii," je presvedčený Gabriel. "Na internete to ale je prekvapujúco inak. Nadávky, dokonca aj výzvy k vražde, sú tu považované za excentrický vedľajší produkt slobody," dodal.

Breivik minulý piatok odpálil bombu v centre Osla. Potom odišiel na neďaleký ostrov Utöya, kde začal strieľať do účastníkov tábora pre sociálnodemokratickú mládež. Celkom zavraždil 77 ľudí. Tvrdil, že bojuje proti imigrácii a proti multikultúrnej spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu