Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pochod gejov podporili umelci, zaujal aj radikálov

Demonštrácia proti Gay Pride na Slovensku
Demonštrácia proti Gay Pride na Slovensku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ohlásený pochod homosexuálov pod názvom Dúhový Pride Bratislava 2010 vyvolal odpor časti mimovládnych organizácií i politikov. SNS dnes požiadala o zrušenie akcie, extrémistická Slovenská pospolitosť organizuje v deň podujatia neohlásené stretnutie. Panslovanská únia a Slovenské hnutie obrody síce pochod neodmietli, homosexuáli podľa nich nie sú diskriminovaní. Akciu, naopak, podporili viacerí známi umelci, medzinárodné mimovládne organizácie, viaceré ambasády a Európska komisia.

Prvý pochod gejov, lesieb a ľudí s inou než heterosexuálnou orientáciou v histórii samostatného Slovenska sa uskutoční v sobotu, prísť by malo od 500 do 1000 ľudí. Podobné podujatia vyvolali v postkomunistických krajinách negatívne reakcie časti verejnosti.

Vládna SNS vyzvala vedenie mestskej časti Staré Mesto, aby akciu zakázalo. Dôvodom je podľa poslanca Jakuba Gajdošíka (SNS) možné porušenie zákona o zhromažďovacom práve. Norma umožňuje obci zrušiť podujatie napríklad vtedy, keď je obsahom zhromaždenia výzva k násiliu či hrubej neslušnosti. "Za hrubú neslušnosť pokladáme ostentatívne prejavy (...) sú tam vyzlečení ľudia, ktorí ukazujú svoje genitálie," tvrdil Gajdošík. Porušená môže byť podľa neho aj Ústava či priestupkový zákon.

Na pochod reagovala aj mimovládna Panslovanská únia či Slovenské hnutie obrody. "Nehovorím, že nesúhlasíme s usporiadaním pochodu. Nesúhlasíme s názorom, že gejovia a lesby sú diskriminovaní, že majú (mať) právo uzatvárať manželstvá či na adopcie," uviedol predseda Panslovanskej únie Ivan Janičina.

Proti dúhovému pochodu protestovali v Bratislave minulý víkend asi dve stovky ľudí na antidemonštrácii Združenia pre ochranu rodiny. Na deň pochodu ohlásila akciu Kresťanská demokratická mládež Slovenska, podľa hovorkyne Starého Mesta Aleny Kopřivovej ju však zrušila.

Extrémistická Slovenská pospolitosť zverejnila na svojej internetovej stránke výzvu na účasť na stretnutí s heslom Za budúcnosť rodiny! Proti úchylákom!. "Na deň pochodu nemáme hlásené žiadne iné akcie," upozornila Kopřivová.

Podporu prvej akcii svojho druhu na Slovensku vyjadrilo viacero umelcov ako napríklad herečky Elena Podzámska a Zuzana Fialová, herec Andy Hryc či spisovateľ Michal Hvorecký. K účastníkom pochodu sa pripoja aj zástupcovia mimovládnej organizácie Amnesty International zo Slovenska, Česka, Rakúska a Maďarska. Podujatie privítalo aj 16 veľvyslanectiev a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, ktoré v dnešnom spoločnom vyhlásení vyjadrili podporu a solidaritu s lesbickou, gejskou, bisexuálnou a transsexuálnou komunitou na Slovensku.

Na bezpečnosť účastníkov bude dozerať niekoľko desiatok štátnych policajtov, hladký priebeh akcie má zabezpečiť aj 50 dobrovoľníkov.

Národné pochody hrdosti pripomínajú policajné razie proti homosexuálom, ktoré vyvrcholili otvoreným konfliktom v newyorskom klube Stonewall v júni 1969.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu