Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Pochod homosexuálov žiada zvýšenú bezpečnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prioritou organizátorov prvého pochodu gejov a lesieb s názvom Dúhový Pride Bratislava 2010 je bezpečnosť účastníkov. Novinárov dnes o tom informoval projektový manažér podujatia Róbert Furiel z mimovládneho Queer Leaders Forum.

O zvýšenú ochranu požiadali aj políciu. Tá zatiaľ konkrétne opatrenia neprijala. Podobné akcie bývajú terčom útokov radikálov. Prvý pochod lesieb, gejov a ľudí s inou než heterosexuálnou orientáciou v histórii samostatného Slovenska sa uskutoční 22. mája, zúčastniť by sa ho malo údajne niekoľko stovák ľudí. Podujatia sa v postkomunistických krajinách nezriedka stretajú s negatívnymi reakciami časti verejnosti; najostrejšie akcie spojené s agresiou voči účastníkom pochodov prichádzajú zo strany pravicových extrémistov.

"Bezpečnosť pochodu je v našom najvyššom záujme, bezpečnostné opatrenia budú na veľmi vysokej úrovni," tvrdil Furiel. O zvýšenú ochranu účastníkov akcie vraj požiadali aj políciu. "Tá našu žiadosť akceptovala," dodal. Polícia ešte nemá pripravené konkrétne opatrenia.

"Zatiaľ nevieme, či to bude zvýšený výkon alebo bezpečnostné opatrenia," reagoval František Peczár z krajského riaditeľstva bratislavskej polície. Postup polície bude podľa neho závisieť od predbežných informácií o pochode a predpokladanej účasti. Na internete sa už objavili informácie viacerých extrémistických skupín o pripravovaných antiprotestoch.

Demonštráciu proti homosexualite na deň konania pochodu avizovalo aj Združenie pre ochranu rodiny. Pochodu hrdosti bude prechádzať viacero kultúrnych podujatí v rámci dúhového týždňa, ktorý odštartuje v piatok vyvesením dúhových vlajok vo viacerých bratislavských podnikoch. V nasledujúcich dňoch sú pripravené premietania filmov, divadelné predstavenie či diskusia na strednej škole; súčasťou dúhového týždňa bude aj nedeľná opekačka na Železnej studienke.

Dúhové pochody sa konajú po celom svete; niekde majú podobu demonštrácií, inde pripomínajú skôr farebné karnevalové sprievody. Národné pochody hrdosti pripomínajú policajné razie proti homosexuálom, ktoré vyvrcholili otvoreným konfliktom v newyorskom klube Stonewall v júni 1969.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu