Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Líderka eurokandidátky Miriam Lexmann (KDH): Roky bojuje s veľmocou, aby chránila Európu. Čína na ňu uvalila sankcie!

Advertoriál Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Jej život a postoje ovplyvnila rodina. Vyrastala v disidentskej rodine a jej príbuzného pátra Mikuláša Lexmanna OP poslali do pracovného tábora, kde v neľudských podmienkach zomrel. Ako dieťa počúvala príbehy Františka Mikloška a sama sa túžila stať disidentkou. Otvorený rozhovor o rodine, politických postojoch, ale aj o budúcnosti EÚ a Slovenska. Rozprávali sme sa s europoslankyňou a líderkou kandidátky KDH Miriam Lexmann.

Líderka eurokandidátky Miriam Lexmann (KDH): Roky bojuje s veľmocou, aby chránila Európu. Čína na ňu uvalila sankcie! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Už po roku pôsobenia v Európskom parlamente ste sa stali najvplyvnejšou slovenskou europoslankyňou. Akým témam sa venujete?

  • V roku 2020 som prišla do Európskeho parlamentu s heslom: „Vráťme Európe hodnoty.” Návrat k hodnotám, na ktorých bola Európska únia založená, bol hlavným motívom mojej práce, môjho každodenného politického zápasu a angažovanosti. Európu postavili kresťanskí demokrati na nohy po strašnom utrpení v 1. a 2. svetovej vojne. Európsku integráciu založili na ochrane mieru, ľudskej dôstojnosti a ľudských práv, na vytváraní ekonomickej spolupráce medzi krajinami tak, aby navzájom žili v bezpečnom spoločenstve. To sú hodnoty a ciele, ktoré mám vždy na zreteli. V zahraničnej politike som sa snažila prispieť k tomu, aby Únia robila len také kroky, ktoré napomáhajú mieru a už spomínaným hodnotám.

Aj Európska únia sa vyvíja a mnohí tvrdia, že sa mení. Aké hodnoty máte na mysli?

  • Je to predovšetkým dobro, ktoré vytvára podmienky pre mier. Rovnako je to ľudská dôstojnosť a právo. Nielen vo vnútri Európskej únie, ale aj navonok som sa zasadzovala za ochranu každého života, každého človeka tak, aby mal dôstojné podmienky pre život. V neposlednom rade sú to ekonomické dobrá, ktoré má Európska únia vytvárať pre všetkých občanov. Je dôležité, aby sa vyrovnávali rozdiely medzi regiónmi. S tým súvisí aj téma konkurencieschopnosti EÚ, ktorá klesá. Dlhodobo upozorňujem na to, že sme príliš závislí od totalitných režimov, napríklad Číny, čo pre nás predstavuje ekonomické a ľudskoprávne hrozby.

Líderka eurokandidátky Miriam Lexmann
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aké je to byť ženou v politike? Je rozdiel vo vnímaní politicky aktívnej ženy doma a v Bruseli?

  • Byť ženou v politike možno nie je jednoduché. Ženy postupne prichádzajú do politiky a začínajú sa angažovať aj na najvyššej politickej úrovni, čo je veľmi dobré a pozitívne. Viac žien v politike mení našu spoločnosť k lepšiemu. Poznám množstvo žien v KDH, ktoré sú starostky alebo členky miestnej a regionálnej samosprávy. Angažujú sa v rôznych sociálnych projektoch a venujú sa tým najzraniteľnejším a najchudobnejším. Ja sama som založila platformu Konzervatívne ženy, kde sa navzájom povzbudzujeme vo verejnej angažovanosti, v politickom a sociálnom prostredí. Aj v rámci tejto platformy by som rada povzbudila ženy, aby nabrali odvahu pre vstup do vyššej politiky. Myslím si, že je to veľmi dôležité nielen pre Slovensko, ale aj pre Európsku úniu.

Hovoríte o spoločnom dobre, no naša spoločnosť len nedávno zažila útok na premiéra. Ako sa to dá aj v kontexte posledných udalosti docieliť?

  • To, čo sa stalo na Slovensku, je veľmi smutné a tragické. Dáva nám to však príležitosť zamyslieť sa, ako každý jeden z nás môže pomôcť stať sa nositeľom pokoja a šíriť okolo seba dobro. Je dôležité, aby sme na sociálnych sieťach, ktoré umožňujú zúčastňovať sa verejného diskurzu, s touto slobodou nakladali zodpovedne. Je tiež podstatné, aby sme hľadali pravdu, pretože aj v online priestore je množstvo lží. A keď nesúhlasíme, aby sme sa vyjadrovali s úctou a rešpektom k druhému. V KDH sa o to snažíme dlhodobo. Iniciovali sme niekoľko výziev. Napríklad pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie, alebo v období po covide, keď bola spoločnosť rozdelená. Prednedávnom sme zverejnili modlitbu sv. Františka z Assisi, ktorý sa modlí, aby sa stal nástrojom pokoja v spoločnosti. Je to krásna modlitba, rovnako pre ľudí, ktorí možno nie sú veriaci. Keď sme hovorili o ženách političkách, spomeniem Margaret Thatcherovú. Keď sa stala premiérkou Veľkej Británie, situácia v krajine bola veľmi komplikovaná, spoločnosť bola rozdelená. Prebiehali štrajky, chudoba, tri milióny nezamestnaných. Keď nastúpila do úradu, modlila sa práve túto modlitbu.

Líderka eurokandidátky Miriam Lexmann
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyrastali ste v disidentskej rodine, ktorá bola v čase totality hlboko ovplyvnená neslobodou. Ako formovala, ovplyvnila táto skúsenosť vaše životné kroky a rozhodnutia?

  • Životné príbehy mojej rodiny, ktorá vytrvalo stála na strane slobody, ľudských práv a dôstojnosti, ma formovali odmalička. Spomeniem príbeh pátra Mikuláša Lexmanna OP, ktorý bol bratrancom môjho starého otca. Už počas druhej svetovej vojny sa jasne postavil proti nacistickému režimu. Zachránil množstvo židovských životov, riskujúc ten vlastný. Keď nastupoval komunistický režim, jasne sa postavil aj proti tejto totalite. Žiaľ, jeho principiálny prístup ho stál napokon jeho vlastný život.

Čo sa vtedy stalo?

  • Keď sa počas barbarskej noci likvidovali kláštory, odviedli ho do pracovného tábora. Boli tam tak neľudské podmienky, že po dvoch rokoch zomrel. Ďalším človekom, ktorý ovplyvnil môj život bol František Mikloško. Keď k nám chodieval, rozprával príbehy o zápase za slobodu a mňa veľmi inšpiroval v zodpovednosti, s akou máme pristupovať k verejnému priestoru.

Líderka eurokandidátky Miriam Lexmann
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Chceli ste aj vy ísť v jeho šľapajách?

  • Pamätám si takú úsmevnú príhodu, keď bol u nás František Mikloško. Mame som povedala, že keď budem veľká, chcem byť tiež disidentkou. Prišla sloboda a ja som sa disidentkou už nemusela stať. Na druhej strane cítim morálny záväzok podporovať všetkých, ktorí ešte stále v mnohých krajinách zápasia o svoju slobodu a práva. Podávať pomocnú ruku, alebo stáť pri tých, čo sú väznení len pre to, že majú iný politický názor, alebo sú prenasledovaní pre svoju vieru. Je dôležité vyzdvihnúť tieto príbehy v medzinárodnom prostredí a hovoriť o nich. Práve tým, čím sme si na Slovensku prešli, vieme priniesť svetlo nádeje ďalším, ktorí stale trpia, sú prenasledovaní a zápasia o svoju slobodu. To, že máme dnes slobodu, neznamená, že ju budeme mať navždy, pokiaľ si ju nebudeme chrániť a snažiť sa upozorňovať na nástrahy.

Jedna z najväčších krajín sveta – Čína, na Vás pre angažovanosť a poukazovanie na neslobodu totalitného režimu uvalila dokonca osobné sankcie.

  • Zápas o ľudskú dôstojnosť vo svete je pre mňa veľmi dôležitý. Dlhodobo upozorňujem na zhoršujúcu sa totalitu moci v Číne, vrátane situácie v oblasti ľudských práv. Až dva milióny ľudí sú držaní v dlhodobom otroctve. V pracovných táboroch sú deti aj dospelí. Sú zneužívaní a mnohokrát mučení a týraní. Upozorňovala som aj na ďalšie prípady i negatívny dopad na náš geopolitický priestor.

O akých negatívnych dopadoch hovoríme?

  • Sú to ohrozenia, ktoré sú spôsobené našou ekonomickou závislosťou od Číny. Ako jedna z mála som sa zasadila za to, aby sme nepodpísali ďalšiu investičnú dohodu s Čínou, lebo to ohrozuje konkurencieschopnosť nášho hospodárstva a naše ekonomické záujmy. Upozorňovala som na konkrétne prípady, keď ďalšie prehlbovanie závislosti od Číny môže viesť k tomu, že naše firmy, podniky, v ktorých robia mamy a otcovia rodín, nebudú schopné vytvárať ekonomické dobro a ekonomické zázemie. Upozorňovala som aj na to, aké kroky môžeme urobiť, aby sme znižovali závislosť a viac chránili naše ekonomické záujmy v geopolitickom priestore. Pracovala som na množstve legislatívy, ktorá má napomôcť vytvoriť ochranný mechanizmus a podporiť zdravé konkurenčné prostredie v  Európskej únii a spoluprácu s demokratickými krajinami.

Líderka eurokandidátky Miriam Lexmann
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aké nedostatky ste si ešte všimli?

  • Napríklad vykrádanie duševného vlastníctva, ktoré ohrozuje naše firmy. V Spojených štátoch sa to vyčísľuje až na 600 miliárd ročne, my v EÚ to nemáme vyčíslené. Je to obrovský problém pre mnohé naše firmy, čo bráni rozvoju a možnosti ponúkať viac kvalitnej práce. Zvlášť pred Vianocami som sa snažila upozorniť na mnohé online e-shopy, ktoré sú z Číny a je pri nich podozrenie, že uchovávajú citlivé dáta o používateľoch. Hrozí tiež, že po zadaní svojich bankových údajov sú občanom stiahnuté aj ďalšie peniaze mimo nákupu. Treba byť veľmi ostražitý aj v online priestore. Osobné sankcie, ktoré na mňa uvalila Čína ma nezastavili, ale naopak, cítim ešte väčšiu zodpovednosť ďalej pracovať na ochrane ekonomických záujmov. A tak slúžiť pre dobro občanov na Slovensku.

Aká je vaša vízia Európskej únie a Slovenska v EÚ?

  • Je dôležité, aby sme boli silné Slovensko v bezpečnej Európe, kde sa chráni dôstojný život pre človeka. Silné Slovensko znamená to, že dokážeme ovplyvňovať Európsku úniu a jasne pomenujeme to, keď zíde z cesty. EÚ sa musí viac sústrediť na ekonomické témy a nezasahovať do politiky členských štátov v kultúrno-etických otázkach alebo tam, kde nemá kompetencie. Za kľúčové pre Slovensko považujem zachovanie práva veta. Treba si uvedomiť, čo európske zmluvy jasne stanovujú a ako sú vymedzené jednotlivé právmoci. Európska únia sa často, žiaľ, venuje tomu, na čo nemá kompetencie a zanedbáva to, čo riešiť má. Aj Slovensko môže nastaviť zrkadlo Európskej únii a dokázať ju meniť tak, aby vytvárala viac dobra pre človeka. Toto je veľmi dôležité.

Čo považujete za prioritné v otázke bezpečnosti?

Advertoriál pripravený v spolupráci s KDH.

Objednávateľ: Kresťanskodemokratické hnutie, Šafárikovo námestie 77/4, 81102 Bratislava - mestská časť Staré Mesto, IČO: 00586846
Dodávateľ: Zoznam, s.r.o., Svätoplukova II. 18892/2 A, 821 08 Bratislava - mestská časť Ružinov, IČO: 36029076

Viac o téme: ČínaKDHEurópaMiriam Lexmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu