Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Zurianovi už druhýkrát zrušili obvinenie! Prokurátorka ho vidí ako nezákonné, spochybnená výpoveď Beňu

Branislav Zurian
Branislav Zurian (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry bol dvakrát obvinený vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby. Prokurátorka Generálnej prokuratúry mu ho prvýkrát zrušila v roku 2021. Vyšetrovateľ ho o dva roky neskôr opäť obvinil za prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Aktualizované o 18:40

Advokát Tomáš Rosina sa po preštudovaní uznesenia vyjadril rozsiahlejšie. "Vo veci konajúca prokurátorka GP SR vo svojom rozsiahlom rozhodnutí, ktorým zrušila uznesenie o vznesení obvinenia môjho klienta plk. Mgr. Branislava Z., mimo iného skonštatovala, že tvrdenia svedka JUDr. B.B., na výpovedi ktorého bolo predmetné obvinenie založené, sú nielenže osamotené, ale navyše sú zásadne spochybnené priamo výpoveďami ďalších vo veci vypočutých svedkov. Podľa rozhodnutia prokurátorky ďalej vo veci nebolo dokonca ani len preukázané, že by klient vôbec čo i len disponoval utajovanou skutočnosťou, ktorú mal podľa vyšetrovateľa ÚIS poskytnúť inej osobe," povedal Rosina.

"Uznesenie vyšetrovateľa ÚIS o vznesení obvinenia môjmu klientovi, tak vo veci konajúca prokurátorka, a to po rozsiahlej argumentácii, v ktorej sa stotožnila v podstatnej časti s našimi námietkami uvedenými v podanej sťažnosti, vyhodnotila ako predčasné a v rozpore s Trestným poriadkom," dodal advokát.

Aktualizované o 15:00 o stanovisko Generálnej prokuratúry

Exriaditeľ NAKA čelil už dvom obvineniam. Branislava Zuriana v roku 2021 obvinili zo zneužitia právomoci a ohrozenia dôvernej skutočnosti. Stalo sa tak na základe výpovede bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu. Ten policajtom porozprával, že Zurian mu kedysi na schôdzke povedal, že NAKA odpočúva bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Beňa to však potom ohlásil Makóovi.

Generálna prokuratúra mu v tomto prípade obvinenie zrušila. "Prokurátorka GP SR 11. júna na základe sťažnosti obvineného bývalého riaditeľa NAKA B. Z. rozhodla o zrušení uznesenia vyšetrovateľa ÚIS zo dňa 21. mája o vznesení obvinenia menovanému pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Prokurátorka GP SR po preskúmaní veci dospela k záveru, že uznesenie o vznesení obvinenia B. Z. bolo nezákonné, neopodstatnené a predčasné, vydané na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu," informoval vtedy hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. 

archívne video

Mikulec sa vyjadril k zverejnenej nahrávke medzi exšéfom NAKA Zurianom a bývalým riaditeľom finančnej správy Imreczem (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zrušili mu aj druhé obvinenie

V januári tohto roka ho však vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil znova za prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Zurian bol vtedy prekvapený, pretože žiadne uznesenie o vznesení obvinenia nemal a dokonca sa stretol aj s vyšetrovateľom. 

"S vyšetrovateľom Kráľovičom som sa naposledy bavil zhruba pred mesiacom, keď mi odovzdával veci z domovej prehliadky, ktorá bola nezákonná. Vrátil mi ich, lebo nepochádzali z trestnej činnosti. Vyšetrovateľa som sa pýtal, či plánuje so mnou nejaký úkon, lebo som chcel ísť do zahraničia. Povedal mi, že dlhodobo so mnou nič neplánuje," povedal vtedy exfunkcionár NAKA pre portál Aktuality. 

Podľa našich informácií mu prokurátorka Generálnej prokuratúry obvinenie zrušila aj tentokrát. Prokurátorka vznesenie obvinenia pokladá za nezákonné a vyšetrovateľovi uložila, aby vo veci znova konal a rozhodol. Informáciu nám potvrdil aj obhajca Branislava Zuriana Tomáš Rosina. "Áno, informáciu vám môžem potvrdiť, bližšie sa však vyjadrím až po preštudovaní uznesenia," povedal pre Topky Rosina. 

"Prokurátorka Generálnej prokuratúry SR uznesením z 05.05.2023 vyhovela sťažnosti obvineného B.Z. a zrušila uznesenie vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby z 31.01.2023, ktorým bolo B.Z. vznesené obvinenie za trestný čin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti z dôvodu, že zistený skutkový stav neodôvodňoval takýto procesný postup vo vzťahu k osobe B.Z. a zároveň uložila vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby, aby vo veci znovu konal a rozhodol," uviedla pre Topky hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová. 

Viac o téme: Obvinenie Generálna prokuratúraÚrad inšpekčnej službyBranislav Zurian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu