Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Exšéfovi NAKA už druhýkrát zrušili obvinenie: Vyšetrovateľ musí opäť konať! Oboznamuje sa s dôvodmi

Branislav Zurian
Branislav Zurian (Zdroj: SITA/Polícia SR)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) sa v súčasnosti oboznamuje s dôvodmi zrušenia obvinenia exšéfovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislavovi Zurianovi. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytli z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. Na zrušenie obvinenia ako prvé upozornili Topky.

Branislav Zurian čelil od januára obvineniu z trestného činu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Podal voči nemu sťažnosť, ktorej prokurátorka Generálnej prokuratúry (GP) SR 5. mája vyhovela. "Zároveň uložila vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby, aby vo veci znovu konal a rozhodol," priblížila hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová. O zrušení obvinenia ako prvé informovali Topky.

 "Vo veci konajúca prokurátorka GP SR vo svojom rozsiahlom rozhodnutí, ktorým zrušila uznesenie o vznesení obvinenia môjho klienta plk. Mgr. Branislava Z., mimo iného skonštatovala, že tvrdenia svedka JUDr. B.B., na výpovedi ktorého bolo predmetné obvinenie založené, sú nielenže osamotené, ale navyše sú zásadne spochybnené priamo výpoveďami ďalších vo veci vypočutých svedkov. Podľa rozhodnutia prokurátorky ďalej vo veci nebolo dokonca ani len preukázané, že by klient vôbec čo i len disponoval utajovanou skutočnosťou, ktorú mal podľa vyšetrovateľa ÚIS poskytnúť inej osobe," povedal pre Topky Zurianov advokát Tomáš Rosina.

"Uznesenie vyšetrovateľa ÚIS o vznesení obvinenia môjmu klientovi, tak vo veci konajúca prokurátorka, a to po rozsiahlej argumentácii, v ktorej sa stotožnila v podstatnej časti s našimi námietkami uvedenými v podanej sťažnosti, vyhodnotila ako predčasné a v rozpore s Trestným poriadkom," dodal advokát.

Vyšetrovateľ študuje dôkazy

Po naštudovaní dôvodov zrušenia obvinenia plánuje vyšetrovateľ vykonať všetky úkony potrebné na riadne objasnenie stíhaného prečinu a zistenie jeho páchateľa. "Vzhľadom na neverejnosť prípravného konania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie," uviedli z ministerstva.

Archívne VIDEO

Mikulec sa vyjadril k zverejnenej nahrávke medzi exšéfom NAKA Zurianom a bývalým riaditeľom finančnej správy Imreczem (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 

Viac o téme: ExšéfNAKABranislav ZurianZrušenie obvinenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu